„Nu trebuia să le dăm mortu’”

„Nu trebuia să le dăm mortu’”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rudele lui Neculai Borş, supărate pe Serviciul de Medicină Legală Galaţi * Şoferul: „În judeţ sunt 7 morţi, aşa că la care dintre ei să se ducă mai întâi medicul?” *

Situat, faţă de nivelul Mării Negre, mai sus cu 287 de metri, Pleşa nu are tangenţă cu bălţile, înotul, scoicile. Eşti din acest sat, te duci ca pietroiul la fundul apei.

Sâmbăta trecută, pe la ora 13.20, Neculai Borş, în vârstă de 61 de ani, a simţit nevoia, din cauza caniculei, să se răcorească.

Se afla Pe Vale, la iaz. Venise de la o cultură de porumb unde „trăsese” tare – trecuse cu prăşitoarea printre rânduri, la Budăi. Supraîncălzit, urcă în căruţă, plecând spre locul de bălăceală.

Caii, la odihnă; el, la dezbrăcat. Hainele, lăsate pe mal. Iazul, deşi nu adânc, plin până sus.

Prin preajmă, respectând însă „distanţa”, câţiva copii. Neculai Borş sare în apă fără să ştie că vede lumina soarelui pentru ultima oară. Nu a mai ieşit la suprafaţă.

Martori la eveniment, copiii. Speriaţi de ceea ce se întâmplase sub ochii lor, i-au anunţat pe sătenii aflaţi la ora aceea la prăşit că, după aprecierea lor, Neculai Borş, zis „Doctorul”, se înecase.

Şi pentru că la câmp, în ziua de azi, puţini ţărani mai vin fără să aibă telefonul mobil în buzunar, unul dintre aceştia a sunat la 112. 

Ca să-l găsească pe Neculai Borş, s-a dat drumul la apă. Înecatul a fost scos din mâl de Stelian Enache.

Primindu-se încuviinţarea de la poliţiştii sosiţi la faţa locului, de la Bereşti-Meria, mortul este transportat în sat. Depus în casa fiului său, de lângă şcoală, se trece la pregătirile de înmormântare.

„Ştiam, mi-a declarat una din rudele sale, că urma să vină la Pleşa un procuror însoţit de medicul legist”. Ieri dimineaţă însă, cei din familia mortului sunt daţi peste cap.

Din maşina Serviciului de Medicină Legală Galaţi a coborât un singur om – şoferul. Cu ochelarii ridicaţi în dreptul frunţii, corpolent, expeditiv. Ca „întăriri”, trei agenţi de poliţie de la Bereşti-Meria.

Rapizi cu toţii: s-a scos sacul negru din maşină, l-au introdus în el pe Neculai Borş şi s-a tras fermoarul, pe fundalul unui început de proteste din ce în ce mai tăioase, din partea rudelor lui Neculai Borş:

„De ce nu s-a deranjat medicul legist? El trebuia să vină la Pleşa, să facă autopsia aici”, „Nu sunt suspiciuni că Neculai Borş ar fi fost îmbrâncit în apă de cineva – s-a dezbrăcat singur. Martori, copiii. Ei au văzut tot ce s-a întâmplat. Şi atunci, s-au întrebat, de ce l-au mai luat?”.

S-a vorbit ca la pereţi. Şoferul: „Peste 4 ore veniţi la Galaţi să vi-l luaţi acasă”.

Unul dintre fraţii celui înecat: „Da’ de unde bani pentru maşină, îmbălsămare şi scosul de la morgă? Nu vedeţi că mortul a început să se înnegrească la faţă? Ca să avem cu ce să-l înmormântăm trebuie să-i vindem caii”.

Şoferul: „În judeţ sunt 7 morţi, aşa că la care dintre ei să se ducă mai întâi medicul legist?”                      

După plecarea maşinii, ca dezmeticite, rudele „Doctorului” iau foc – „Nu trebuia să le dăm mortul! Să vedeţi de câte cheltuieli în plus vom avea parte pentru a-l readuce acasă pe Neculai…” 

Operat de câteva ori, la Galaţi, decedatul avea un „dinte” contra Sănătăţii din România, spunând la toată lumea, în gura mare, cum a fost stors de bani la spital, pe faţă.

Mai mult: pentru el, la internare, nu s-au găsit pijamale, fiind „rezolvat” cu un… capot.

Comentariu foto: „Itinerariul” lui Neculai Borş: de acasă, la Budăi, să dea cu prăşitoarea, iar de acolo, în iazul de pe vale, unde s-a înecat; în continuare, este readus în sat şi depus în casa băiatului său, după care un şofer cu ochelari îl transportă la Galaţi, la Serviciul de Medicină Legală. I se dă posibilitatea să „vadă” morga, ca să ajungă în cele din urmă într-un sicriu de criză,  cumpărat cu 3 milioane de lei vechi...

Citit 1444 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.