Paul Luparu are cea mai mare medie din ţară

Paul Luparu are cea mai mare medie din ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

El va primi ca premiu excursia promisă de Adrian Mutu *  Profesorii susţin că e unul dintre cei mai buni elevi de la „Metalurgic”

Cei care au experimentat eşecul pot vorbi mult mai bine despre gustul dulce al succesului. Paul Luparu, absolvent al Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic), este elevul cu cea mai mare medie din ţară la bacalaureatul de toamnă. Ca urmare, el va primi ca premiu excursia în Italia promisă de  fotbalistul de la Cesena – Adrian Mutu.

Tânărul a promovat examenul de bacalaureat cu media 9.71 (9.65 la română scris, 9.80 la matematică şi 9.70 la fizică). Această performanţă a obţinut-o însă abia a patra oară când s-a prezentat la acest examen. El povesteşte că anul trecut a crezut că va obţine uşor note de trecere, dar n-a fost aşa.

Dacă la limba română a reuşit să treacă la limită, cu 5.20, la matematică a luat numai 1.90, iar la fizică – 4.00. Nici în a doua sesiune din 2010, nici în prima din 2011 n-a reuşit să promoveze la fizică şi matematică.

„Nu am fost motivat să am performanţe academice. Nu am pus prea mare accent pe teorie, am fost bun la disciplinele de specialitate şi la practică. Cum obţinusem mai multe premii la concursurile pe meserii, mi se părea că pot promova foarte uşor bacalaureatul.

Dar când am văzut că nu am luat note de trecere la fizică şi matematică, m-am înrăit. Mi-am propus să învăţ. Am reuşit abia la a patra încercare”, povesteşte tânărul despre care profesorii de la „Metalurgic” susţin că este unul dintre cei mai buni elevi.

Elevul model

Profesorii de la Metalurgic vorbesc foarte frumos despre Paul: „A adus liceului multe premii, a participat şi s-a evidenţiat la toate activităţile extracurriculare, la sesiunile de referate era nelipsit. El a terminat liceul pe ruta progresivă, provenind de la SAM. Normal că acumulase multe goluri la matematică şi fizică. Dar a fost ambiţios şi s-a pregătit, chiar dacă în tot acest timp a şi muncit. Să ştiţi că, deşi avea medii de trecere la competenţe şi la limba română, în fiecare sesiune a dat examenul complet.

Niciodată n-a fost mulţumit că e doar de 5,00 la română, ştia că poate mai mult. Şi s-a văzut că a avut dreptate”, ne-a declarat fosta sa profesoară de fizică, Laura Onose, directoarea-adjunctă a liceului.

„Am rărit ieşirile cu prietenii”

Datorită abilităţilor sale tehnice, Paul Luparu s-a angajat la o firmă particulară (electrician la un depozit farmaceutic), chiar dacă nu promovase bacalaureatul, reuşind să spulbere astfel mitul potrivit căruia cei fără diplomă nu sunt acceptaţi de patroni.

Aici i s-au deschis alte orizonturi: „Am rărit ieşirile cu prietenii. Când am văzut că nici în prima sesiune  n-am promovat, cu banii câştigaţi de mine am mers la meditaţii în particular. M-au mai ajutat şi părinţii. La a doua sesiune m-am prezentat sigur pe mine, n-am mai avut emoţii, pentru că ştiam că-mi acoperisem toate golurile.

Dar nici la note aşa mari nu mă aşteptam. Cred că am avut şi puţin noroc”, mai povesteşte tânărul. Acum are gânduri mari: vrea să facă Facultatea de Medicină la secţia Farmacie şi vrea să aştepte până la anul, dacă acum nu vor mai fi locuri.

A avut un parcurs sinuos, ajungând în vârf, după ce s-a fript de mai multe ori, iar acum este în măsură să le dea un sfat generaţiilor care vor susţine examenul în anii următori: „Nu am o reţetă, dar pot să le sugerez un singur lucru: să se înconjoare de prieteni care au reuşit, pentru că vor avea altă perspectivă asupra propriei vieţi.

Anturajul te poate trage în jos sau te poate ridica. Depinde cu cine umbli”, spune tânărul care, deşi recunoaşte că nu-i microbist, aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu vedeta fotbalului alături de care va petrece câteva zile în Italia.

Citit 1448 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.