Independenţa - polul chimiei gălăţene

Independenţa - polul chimiei gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La numai 15 ani, Mirel Marius Neagu şi cei 10 colegi ai săi, mai mici sau mai mari, pregătiţi de profesorul Iulian Corneci, au pus comuna Independenţa pe harta naţională şi internaţională a performanţelor la chimie * Într-o şcoală cu profesori navetişti şi elevi pentru care „Cornul şi laptele” s-au transformat în brânză topită cu napolitane, diplomele obţinute la zeci de concursuri şi olimpiade ocupă pereţi întregi * Domnul şi doamna director Mihăilescu, împreună pe baricadele şcolilor *

La doi paşi de Galaţi, comuna Independenţa nu se prea poate lăuda cu un nivel de trai tocmai european. Are, totuşi, alimentare curentă cu apă potabilă şi gaze şi e mândră că a pus mâna pe un proiect pentru canalizare şi staţie de epurare care îi vor aduce poate, la lumină, drumurile gloduroase.

La nivel naţional şi chiar internaţional, Independenţa a căpătat însă un nou statut - polul chimiei de la Galaţi. Aşa a numit-o unul dintre cei mai buni elevi ai Şcolii nr. 2, Mirel Marius Neagu.

„Domnul profesor Iulian Corneci m-a învăţat aproape tot ce ştiu”, spune Mirel, privindu-şi cu admiraţie mentorul. Profesorul Iulian Corneci pregăteşte la cele două şcoli din Independenţa o întreagă echipă de specialişti.

Mirel Marius Neagu a adunat până acum 15 premii la concursurile de chimie şi nu numai. Locul I şi Premiul de Excelenţă la Concursul Internaţional „Chimexpert” le-a câştigat de ziua lui, pe 25 aprilie. A avut a treia medie din concurs!

La Concursul Naţional de Chimie „Magda Petroveanu” de la Iaşi a luat locul I cu 100 de puncte. Locul IV la nivel naţional la Olimpiada de Chimie i-a adus o Menţiune pe ţară, distincţia cea mai consistentă din lotul gălăţean.

La concursul „Ştiinţe pentru juniori” a câştigat detaşat, lăsându-i mult în urmă elevii de la CNVA. Urmează, la începutul lui august, faza naţională.

Florin Ionuţ Boza nu se lasă mai prejos: Menţiune specială la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, Locul II în finala „Chimexpert” şi calificarea în faza naţională a concursului „Impuls Perpetuum”.

Urmează Andreea Agache - locul I la „Chimexpert”, calificată, ca şi Marius Cosmin Tănase, la faza naţională a „Impuls perpetuum”.

Vin din urmă cu rezultate de invidiat la chimie: Dana Fotin, Ramona Andronache, Lucica Istrate, Diana Pătraşc, Marinela Tănase, Nicoleta Popa şi Cristian Angheluţă, toţi elevi de clasa a VII-a sau a VIII-a ai profesorului Corneci.

Remarcabil!

La numai 15 ani, Mirel Marius Neagu te priveşte, te ascultă şi îţi răspunde cu seriozitatea şi înţelepciunea unui adult. „De când eram mic aveam talent la matematică. În clasa a VI-a l-am cunoscut pe dl profesor Corneci şi m-am dus la prima olimpiadă la nivel naţional. Pe fratele meu tot chimist îl fac”, explică Mirel secretul succeselor sale.

L-am întrebat dacă la atâtea concursuri naţionale nu a fost privit ciudat de colegii de la oraş, tocmai pentru că vine din mediul rural.

„La Bucureşti am fost întrebat ce este Independenţa. Am spus că e Polul Chimiei de la Galaţi”. Acum, că termină clasa a VIII-a vrea să urmeze Liceul „Emil Racoviţă” din Galaţi şi apoi o facultate de chimie.

Cum se vede peste 20 de ani? „Aş avea mai multe opţiuni una ar fi cercetător, una inginer chimist, depinde ce va fi peste 20 de ani. A spus cineva, nu ştiu dacă are dreptate sau nu, că în România cei cu carte nu sunt bine primiţi”, răspunde Mirel.

Dacă ţara îi va oferi condiţii civilizate va rămâne aici, dacă nu, nu. Până atunci, are un sfat pentru cei care ne conduc şi care se pregătesc să-i taie din salariu mentorului său în tainele chimiei:

„Să încerce să se uite şi în stânga şi în dreapta. Ei privesc doar fix. Să se uite ce se întâmplă în jur şi pe urmă să facă ceva cu poporul”, răspunde Mirel Marius Neagu.

Discriminaţi pe faţă

Deşi la performanţe şcolare, Independenţa bate CNVA, elevii comunei nu primesc de un an de zile decât napolitane şi brânză topită în loc de lapte şi corn. Nu sunt nici gustoase şi nici sănătoase!

Cu merele au luat altă păcăleală! Primul transport a fost standard. La al doilea, însă, s-au adus mere „obosite”, în cantităţi care să acopere 4-6 zile. Directorul a fost obligat să le împartă copiilor pe toate din prima zi, altfel se stricau! Cine are urechi de auzit să ia măsuri!

Pasiune, talent şi dăruire

„Alchimistul olimpicilor”, aşa l-a numit colega noastră, Roxana Artene Penciu, pe profesorul Iulian Corneci. Dascălul şi-a început cariera la Bereşti, unde a mers 5 ani la naţionala de chimie cu copiii.

Pentru că venise cu locul I pe ţară şi era membru în Comisia naţională de chimie, ca „încununare” a succeselor a intrat în restrângere de activitate.

După ce a predat o perioadă la Galaţi, a ajuns profesor titular la Independenţa. Predă la ambele şcoli, îşi petrece weekendurile la şcoală, lucrând cu elevii.

Regretă că vara pleacă la părinţi şi nu se poate ocupa de copii în perioada de foc a concursurilor.

Cum e să fii profesor-navetist?

„Naveta înseamnă şi o uzură fizică şi psihică. E obositor, dar tocmai asta îmi amplifică dorinţa de a face un lucru de calitate, dacă tot mă «plimb» pe aici. Probabil aşa a fost hărăzit, să beneficieze de mine cei mai sărmani financiar”, spune profesorul.

Secretul succeselor e să îţi placă să munceşti şi să nu-i ratezi pe elevii cei buni:

„Am avut un elev care a ajuns la şcoala profesională, pentru că nu a avut note bune la testarea naţională, dar a reprezentat Liceul «Radu Negru» la faza judeţeană de chimie, unde a luat peste 60 de puncte. Unde pui suflet, iese ceva”, spune profesorul Iulian Corneci.

Foto 1 - Discipolul şi Mentorul: Mirel Neagu şi Iulian Corneci

Citit 5548 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.