Cât de bine cunoaştem oamenii din preajma copiilor noştri?

Cât de bine cunoaştem oamenii din preajma copiilor noştri?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cazurile recente ale copiilor din sistemul de protecție al statului violați de un bărbat și posibil traficați într-o rețea de prostituție readuc în atenție o situație foarte puțin discutată în societatea românească, în ciuda faptului că fenomenul, căruia îi cad victime atât fetele, cât și băieții, este unul de proporții: abuzul sexual, indiferent că se petrece asupra copiilor sau a adulților. Cum ne dăm seama că o persoană este periculoasă? Care sunt mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a preveni asemenea tragedii? Ce ar trebui să știe atât copiii, cât și adulții care-i au în grijă? Multe întrebări cărora vom încerca în cele ce urmează să le dăm răspunsuri.

În România a devenit operațional, la 1 iunie 2021, registrul special pentru violatori și pedofili, un instrument de cunoaștere, supraveghere și identificare a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Registrul cuprinde numele și datele de identificare ale persoanelor condamnate pentru astfel de infracțiuni în raza de competență a fiecărui inspectorat de poliţie judeţean. Aici sunt trecuți cei condamnați definitiv, față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile de mai sus. Nu se înscriu în Registru persoanele fizice care, la data comiterii faptelor, erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres.

Nu lăsaţi necunoscuţi pe lângă minori şi adulţi vulnerabili!

Un lucru este clar. Instrumentul care să ne apere a fost creat, dar trebuie să și fie folosit. Ești președinte de asociație de proprietari și tocmai s-a mutat cineva nou într-unul dintre apartamentele administrate în comun? Solicită-i omului un certificat de cazier şi unul de integritate comportamentală, vă poate scuti pe tine și pe vecinii persoanei cu pricina de multe neplăceri ulterioare. Ai un nou partener de afaceri, care vine fără recomandări clare de la persoane de încredere și pe care, în virtutea noii relații, îl vei invita la evenimente de familie, unde se află copiii tăi și ai apropiaților? Verifică-l înainte, ca să nu plângi mai târziu. Ai cunoscut bărbatul/femeia ideală și ai impresia că este aproape prea perfect/ă pentru a fi real/ă? Ține cont că și abuzatorii sexuali sunt persoane frumoase, inteligente, cu reale calități, care știu manipula și sunt foarte abili în a-și ascunde comportamentul deviant. Oricine poate să le acorde încredere, de aceea e bine ca oamenii pe care nu îi cunoști suficient să fie verificați înainte de a li se permite să ajungă în intimitate cu tine sau în prezența copiilor. Şi, chiar dacă este mai dificil pentru o simplă persoană fizică să afle aceste lucruri direct de la autorităţi, până la urmă, un om care nu are nimic de ascuns nu se va opune. Iar dacă se opune, aveţi deja răspunsul, nu este persoana de care aveaţi nevoie!

Pozați și amprentați, fără acord

Persoanele care vor fi trecute în registrul de evidență nu au posibilitatea de a-și exprima acordul în acest sens, urmând a fi fotografiate, amprentate și supuse prelevării de probe biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare. Persoanele înscrise trebuie să se prezinte periodic, dar nu mai târziu de o dată la trei luni, la sediul poliției în raza căreia locuiesc, pentru a comunica informații relevante referitoare la activitatea desfășurată, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod frecvent, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă, adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție. Ele trebuie să anunțe orice deplasare din localitatea de domiciliu care depășește 15 zile, iar în cazul în care se mută în altă localitate, să declare, în termen de trei zile, la unitatea de poliție competentă, acest lucru. Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Anumite instituţii pot obţine copie din registru doar cu acordul celor verificaţi

Potrivit informațiilor furnizate, la cererea noastră, de Inspectoratul de Poliție Județean Galați, în registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane etc, sunt înscrise în acest moment 2.492 de persoane. Instituțiile care au dreptul, potrivit legii, să acceseze informațiile cuprinse în registru, sunt: organele de cercetare penală, instanțele de judecată, instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și justiției, precum și instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale. Legea mai prevede că instituțiile de învățământ, din sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copiii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică ori evaluarea psihologică a unei persoane AU OBLIGAȚIA de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală. Ceea ce ni se pare însă cel puțin bizar este că legea prevede că acestea pot obține o copie de pe registru, în aceleași condiții în care se obține extrasul de cazier judiciar, "cu acordul persoanei verificate". Păi, ce-am făcut, le cerem violatorilor acordul să îi verificăm? Nu cumva era mai bine să îi putem verifica fără să ştie, ca astfel să mai prindem câte unii care dau târcoale centrelor de plasament şi pozează în buni samariteni ca să ajungă în apropierea copiilor?

Persoanele îşi pot dovedi integritatea

Persoanele fizice care vor să își dovedească integritatea, respectiv, lipsa antecedentelor referitoare la infracțiuni contra vieții sexuale pot solicita eliberarea unui certificat de integritate comportamentală, în baza unei cereri-tip, cu datele cu caracter personal completate și motivată, depusă personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar. Certificatul de integritate comportamentală se poate solicita și de către avocatul persoanei fizice, în baza unei împuterniciri. Documentul se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni.

Pentru ce fapte se ajunge în Registru

În Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor sunt înscrise atât persoanele care au comis infracţiuni de viol şi pedofilie, cât şi cele care au săvârşit infracţiuni prevăzute în art. 1, alin. (2) din Legea 118/2019, adică: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale, hărţuire sexuală, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri, incest.

Citit 2105 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.