Entități private, antrenate să protejeze copiii traficați

Entități private, antrenate să protejeze copiii traficați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România este țara europeană cu cel mai mare număr de minori traficați, fenomen care a cunoscut o creștere spectaculoasă îndeosebi în ultimii ani, motiv pentru care autoritățile și societatea civilă s-au trezit depășite pentru a ajuta victimele la nivel optim și real, atât ca să depășească traumele cât și să facă față anchetelor penale. Organizațiile non-guvernamentale sunt entitățile care s-au implicat în ultimii ani în procesul de ajutare a acestor categorii de persoane, alături de instituțiile statului și de la ele par să vină cele mai mari speranțe de suport.

De aceea, Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) a desfășurat recent un program de formare destinat organizațiilor locale, 11 ONG-uri specializate în acțiuni de sprijinire și suport al victimelor traficului de persoane beneficiind de cursuri de instruire. „Din experiența noastră de până acum, precum și din analiza datelor la care am avut acces, am putut observa că, deși la nivel național activează o serie de ONG-uri specializate în oferirea de servicii de suport victimelor traficului, acestea fiind de obicei și actorii care militează pentru îmbunătățirea politicilor și legislației, totuși nu multe dintre ONG-uri au expertiză în advocacy cu focus pe drepturile copiilor în sistemul de justiție”, explică Claudia Cerasela Bănică, președinta CADO.

Programul de formare a ONG-urilor a fost împărțit în două cursuri de capacitare privind domeniul traficului de minori, drepturile copilului în sistemul de justiție și advocacy.

Prin derularea acestui program de formare ne-am propus să acoperim măcar într-o anumită măsură, comparativ cu nevoia existentă, lipsa de expertiză necesară în acest domeniu, prin capacitarea a minim zece ONG-uri care lucrează în apărarea drepturilor copiilor în implementarea de acțiuni de advocacy privind drepturile copiilor în sistemul de justiție. Această schimbare este mai mult decât necesară în realitatea dramatică a victimelor traficului de minori cauzată de ineficiența statului în combaterea traficului de persoane și revictimizării continue a copiilor de către sistemul de justiție neadaptat nevoilor copiilor”, a mai precizat președinta CADO, la finalul cursului.

Citit 1369 ori Ultima modificare Marți, 14 Decembrie 2021 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.