Mii de gălățeni s-au strâns la Dunăre, ”Iordanul românilor”

Mii de gălățeni s-au strâns la Dunăre, ”Iordanul românilor”
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mii de credincioși au ținut să participe joi, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt Prea Sfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, la Biserica Sf. Precista, situată pe Faleză, în imediata apropiere a fluviului. Cu această ocazie s-a săvârșit Sfințirea Apelor, iar cei mai curajoși dintre credincioși s-au aruncat în apele Dunării pentru a scoate la mal crucea aruncată de preoți în apele fluviului, simbol al puterii curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc.

Sărbătoarea de Bobotează amintește de botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Încă din ajun, în toate bisericile din Eparhia Dunării Jos a fost sfințită Agheasma Mare, aceasta fiind pregătită pentru a fi împărțită de Bobotează credincioșilor.

Gălățenii au întâmpinat cu bucurie marea sărbătoare a Bobotezei, mai ales că, anul trecut, din cauza răspândirii Covid-19, restricțiile s-au răsfrânt și asupra vieții bisericești. Ceremoniile din anul acesta ne-au amintit de normalitatea vremurilor de dinainte de pandemie – începând de la garda de onoare și tinerii în costume populare, la simbolica cruce din gheață și podoabele din crengi de brad și tricolor așezate precum o coroană în jurul vaselor cu apă sfințită. 

Dincolo de asta, însă, regulile sanitare au fost respectate de toți cei prezenți. Mai mult, în timpul slujbei de Sfințire a Apei, dar și în cuvântul de învățătură al ÎPS Casian a fost spusă o rugăciune și o vorbă de încurajare pentru cadrele medicale, pentru bolnavii din spitale, pentru toți cei încercați din diferite pricini, cu speranța că, împreună, cu răbdare și înțelegere, vom trece peste toate greutățile.

ÎPS Casian i-a îndemnat pe credincioși ”să trăiască și să gândească luminos, drept cale prin care firea noastră omenească poate să se înalțe la speranță din disperare, la sănătate în timp de boală, la belșug în timp de sărăcie, dar mai ales la iubire în timp de ură”! ”Ce ar fi Biserica fără iubire, ce am fi noi fără iubire?”, a mai spus ÎPS Casian, acesta avertizând, totuși, că ”iubirea este o cruce grea”, mai ales atunci când trebuie să-l ajutăm pe aproapele nostru, așa cum o fac, de exemplu, cu atâta dăruire, medicii din spitale!

”Să-mi dați voie, în respect total, să vă mulțumesc pentru modul înțelept în care, de doi ani de zile, luptați pentru viață. Mai avem puțin, nu ne înecăm la mal! De Paști vom birui, dacă vom fi tot ca acum, când am înțeles cu toții sensul spiritual al Bobotezei!”, a mai spus arhiepiscopul Dunării de Jos, adresându-se credincioșilor.

Unul dintre momentele importante ale zilei a fost și aruncarea crucii în apele Dunării. Dincolo de partea spectaculoasă, credincioșii văd însă valoarea spirituală a unei tradiții care s-a perpetuat de secole.

Obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre – ”Iordanul românilor” - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășire a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.

În acest an, în apele Dunării s-au aruncat opt tineri, deși doritori au fost mai mulți, însă starea de sănătate nu le-a permis...

În cele din urmă, crucea aruncată în apele Dunării de ÎPS Casian a fost prinsă de Alexandru Gherghişan, în vârstă de 36 de ani, care a mărturisit că nu ”strategiile” l-au ajutat să ajungă să atingă crucea sfântă, ci dorința de a-și lua de pe suflet o mare apăsare.

”Mama mea, Dumnezeu să o ierte, s-a prăpădit... Și i-am promis mamei mele că o să prind o cruce în apă...”, ne-a spus Alexandru, vizibil emoționat.

Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare ce, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.

De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici – peste 150.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de vineri, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare – Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului. În același timp, calea spre noul an este deschisă cu toată puterea înnoitoare a credinței, speranței și iubirii!

Foto: Marian Calestru

Citit 4535 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.