Mii de gălățeni s-au strâns la Dunăre, ”Iordanul românilor”

Mii de gălățeni s-au strâns la Dunăre, ”Iordanul românilor”
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Mii de credincioși au ținut să participe joi, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt Prea Sfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, la Biserica Sf. Precista, situată pe Faleză, în imediata apropiere a fluviului. Cu această ocazie s-a săvârșit Sfințirea Apelor, iar cei mai curajoși dintre credincioși s-au aruncat în apele Dunării pentru a scoate la mal crucea aruncată de preoți în apele fluviului, simbol al puterii curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc.

Sărbătoarea de Bobotează amintește de botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Încă din ajun, în toate bisericile din Eparhia Dunării Jos a fost sfințită Agheasma Mare, aceasta fiind pregătită pentru a fi împărțită de Bobotează credincioșilor.
Gălățenii au întâmpinat cu bucurie marea sărbătoare a Bobotezei, mai ales că, anul trecut, din cauza răspândirii Covid-19, restricțiile s-au răsfrânt și asupra vieții bisericești. Ceremoniile din anul acesta ne-au amintit de normalitatea vremurilor de dinainte de pandemie – începând de la garda de onoare și tinerii în costume populare, la simbolica cruce din gheață și podoabele din crengi de brad și tricolor așezate precum o coroană în jurul vaselor cu apă sfințită. 
Dincolo de asta, însă, regulile sanitare au fost respectate de toți cei prezenți. Mai mult, în timpul slujbei de Sfințire a Apei, dar și în cuvântul de învățătură al ÎPS Casian a fost spusă o rugăciune și o vorbă de încurajare pentru cadrele medicale, pentru bolnavii din spitale, pentru toți cei încercați din diferite pricini, cu speranța că, împreună, cu răbdare și înțelegere, vom trece peste toate greutățile.
ÎPS Casian i-a îndemnat pe credincioși ”să trăiască și să gândească luminos, drept cale prin care firea noastră omenească poate să se înalțe la speranță din disperare, la sănătate în timp de boală, la belșug în timp de sărăcie, dar mai ales la iubire în timp de ură”! ”Ce ar fi Biserica fără iubire, ce am fi noi fără iubire?”, a mai spus ÎPS Casian, acesta avertizând, totuși, că ”iubirea este o cruce grea”, mai ales atunci când trebuie să-l ajutăm pe aproapele nostru, așa cum o fac, de exemplu, cu atâta dăruire, medicii din spitale!
”Să-mi dați voie, în respect total, să vă mulțumesc pentru modul înțelept în care, de doi ani de zile, luptați pentru viață. Mai avem puțin, nu ne înecăm la mal! De Paști vom birui, dacă vom fi tot ca acum, când am înțeles cu toții sensul spiritual al Bobotezei!”, a mai spus arhiepiscopul Dunării de Jos, adresându-se credincioșilor.
Unul dintre momentele importante ale zilei a fost și aruncarea crucii în apele Dunării. Dincolo de partea spectaculoasă, credincioșii văd însă valoarea spirituală a unei tradiții care s-a perpetuat de secole.
Obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre – ”Iordanul românilor” - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășire a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.
În acest an, în apele Dunării s-au aruncat opt tineri, deși doritori au fost mai mulți, însă starea de sănătate nu le-a permis...
În cele din urmă, crucea aruncată în apele Dunării de ÎPS Casian a fost prinsă de Alexandru Gherghişan, în vârstă de 36 de ani, care a mărturisit că nu ”strategiile” l-au ajutat să ajungă să atingă crucea sfântă, ci dorința de a-și lua de pe suflet o mare apăsare.
”Mama mea, Dumnezeu să o ierte, s-a prăpădit... Și i-am promis mamei mele că o să prind o cruce în apă...”, ne-a spus Alexandru, vizibil emoționat.
Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare ce, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.
De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici – peste 150.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de vineri, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare – Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului. În același timp, calea spre noul an este deschisă cu toată puterea înnoitoare a credinței, speranței și iubirii!

Foto: Marian Calestru

Citit 4067 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 00:09

11 comentarii

 • postat de Toader Petraru
  Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 09:57
  217.12.16.***
  "Radu: Ia-o tu inainte si dezvolta-te, ca poate natiunea ta are sanseai sanse; si lasa-ne pecnoi romanii in evul mediu
  4
  0
  Raportează
 • postat de Moustache
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 23:42
  95.76.59.***
  Cred că cei care se declară iubitori de Dumnezeu și care în majoritate nu au citit integral Biblia, dar știu să-și facă doar cruce, dacă ar avea posibilitatea, s-ar comporta ca niște talibani față de cei care nu împărtășesc aceleași valori. Și dacă tot am menționat Biblia, rog pe cei care nu vor aprecia ceea ce am scris, măcar să-mi spună ce soața și-a luat Cain după ce este certat de Dumnezeu pentru uciderea fratelui său Abel, conform celor scrise în Geneză?
  2
  5
  Raportează
 • postat de Pragmaticul spiritual
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 20:07
  89.137.231.***
  Religia va disparea curand si omul va crede doar in bine si nu in escroci si profitori iar cine vrea religii si biserici sa o faca pe banii lor si nu din bugetul tarii ! Vrei sa crezi in ceva nu te opreste nimeni dar nu pe banii nostrii a celor care muncim si vrem educatie, scoli, spitale moderne cu medici buni si pregatiti si infrastructura!
  Birthplace : Earth
  Race : Human
  Politics : Freedom
  Religion : Love
  3
  7
  Raportează
 • postat de David
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 17:35
  95.77.107.***
  I-am trimis cuiva link-ul la articol. Am primit raspuns cu foto "Religia a fost inventatata pentru ca saracii sa nu-i omoare pe cei bogati!" O fi asa, nu o fi asa... . Argumentele expeditorului organizate istoric, spun ca da, dar nu le pot anexa. Desi o pozitie a bisericii poate fi interesanta, avand in vedere ca unele biserici ortodoxe au tarife dar nu elibereaza chitante, iar mitropoliile declara ca nu exista tarife pentru prestatii ! Dar acestea sunt alte povesti. Nu va spun ca o vecina mi-a sugerat sa trec la catolici daca nu-mi place slujba ortodoxa. Raspunsul a fost ca slujba este pe plac, dar nu fala si indemnul la nerespectarea regulilor, care este incurajat de cei in drept si moral, prin neaplicarea legii, sau aplicarea ei in mod subiectiv (prin omisiune). Asa sa ne ajute cel de sus la fiecare dupa gand, fapta si neactiune!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Greg
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 12:35
  5.13.166.***
  Se duc mii dar daca deranjezi pe strada un astfel de crestin, te sfasie cu rautate si salbaticie.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Moustache
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 10:27
  95.76.59.***
  ”Ce ar fi Biserica fără iubire, ce am fi noi fără iubire?” ,, Înalt Prea Sfințitul" are perfectă dreptate că Biserica a iubit oamenii dintotdeauna, astfel explicându-se de ce i-a ținut pe unii dintre ei timp de secole în robie( abolita abia în 1855 - 1856). BOR nu și-a cerut niciodată scuze pentru această barbarie, iar cel căruia i se închină, dacă într-adevăr există, nu i-a păsat de cei năpăstuiți. Sau, poate nu știu eu și documentul există, deci rog BOR să-l publice, pentru nu a mai plana acuza că nu au nici măcar un regret.
  8
  15
  Raportează
 • postat de caddy
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 10:03
  89.238.225.***
  TOTI CRESTINII, MAI EXACT TOATE TARILE ORTODOXE SARBATORESC ACEST LUCRU, CUI NU-I CONVINE SA RENUNTE LA RELIGIE SI SA SE DUCA IN TARILE 'DEZVOLTATE', NU AVEM NEVOIE DE VOI !
  19
  10
  Raportează
 • postat de caddy
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 09:58
  89.238.225.***
  bai radule, chiar nu ti-e rusine?, nesimtit, taci si inghite, daca nu, cara-te
  16
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 09:45
  5.2.205.***
  Incredibil ce inbulzeala......in conditiile in care suntem in situatia in care suntem.
  8
  16
  Raportează
 • postat de Cristi
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 07:27
  86.124.204.***
  Radule, uite ca noi astia din Evul Mediu am ramas singura pata verde de pe harta unei Europe rosii atat dpdv pandemic cat si dpdv ideologic.
  18
  7
  Raportează
 • postat de Radu
  Joi, 06 Ianuarie 2022 23:02
  109.151.250.***
  Romania are zero sanse de trezire. Ramaneti in Evul Mediu
  26
  46
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.