În Galați, sute de fete au devenit mame într-un singur an. Copii deveniți părinți înainte de vreme

În Galați, sute de fete au devenit mame într-un singur an. Copii deveniți părinți înainte de vreme
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

În fiecare an, România se numără printre țările europene cel mai grav afectate de fenomenul social al adolescentelor devenite mame. Vârsta fragedă a mamei antrenează probleme complexe de sănătate, atât pentru ea, cât și pentru făt, atrage atenția Organizația Salvați Copiii. Numărul mare al mamelor adolescente explică, în parte, și rata imensă a mortalității infantile din țara noastră.

În România, în 2020 (cele mai recente date disponibile - n.r.), 16.470 de adolescente au devenit mame, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Dintre acestea, aproximativ 450 locuiau în județul Galați. Pe grupe de vârstă, datele INS arată că, în județul nostru, în 2020, 21 de adolescente care nu împliniseră încă 15 ani au devenit mame. Practic, mai bine de zece la sută din totalul nașterilor înregistrate anul trecut au fost ale adolescentelor, ceea ce scoate la lumină un adevărat fenomen social.
Multe dintre mamele adolescente din mediul rural nu au acces la servicii medicale, lucru care se răsfrânge, mai apoi, în urmărirea medicală a nou-născutului. De aceea, sarcina la această categorie de vârstă este una dintre cele mai actuale probleme de sănătate publică, apreciază Salvați Copiii. De altfel, țara noastră contribuie cu aproape un sfert din mamele sub 18 ani (23 la sută) din toată Uniunea Europeană.
Potrivit datelor INS pentru anul 2020, județele cu cele mai multe mame adolescente au fost: Mureș (871), Dolj (723), Brașov (695), Iași (656), Bihor (614), Bacău (586), Constanța (556), Argeș (489), Dâmbovița (480) și Sibiu (479). Galațiul urmează la mică distanță în acest top nedorit.
Una dintre provocările majore cu care se confruntă medicii este cea în care o pacientă ajunge la spital pentru a naște, după o sarcină neurmărită medical. În cazul adolescentelor, riscurile de a naște prematur și de a avea complicații sunt mult mai ridicate. Principala cauză a mortalității infantile (decesul copiilor care nu au împlinit încă un an - n.r.) este prematuritatea.
Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare dacă unitățile medicale în care se nasc și sunt tratați au la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide. România continuă să se mențină pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, acest indicator fiind practic similar cu cele valabile în țările din vestul Europei în urmă cu două decenii.
În 2020, România a înregistrat o rată a mortalității infantile de 6,2 la mia de născuți vii. În județul Galați, rata a fost de aproape 10 la mia de născuți vii. Dintre cei 30 de bebeluși care și-au pierdut viața, în Galați, pe parcursul lui 2020, 21 erau din mediul rural, ceea ce confirmă observațiile făcute de Organizația Salvați Copiii.
În ciuda acestor evidențe și a traumelor care se ascund în spatele fiecărui caz în parte, elevii din România nu beneficiază încă de educație sexuală în școli.

Citit 5063 ori Ultima modificare Vineri, 14 Ianuarie 2022 00:24

4 comentarii

 • postat de Covidul si ....copii
  Joi, 13 Ianuarie 2022 20:38
  108.245.201.***
  Trebuie mentionat faptul ca , copiii de copii nascuti in perioada covid vor avea sanse maxime sa vina pe lume cu nevoi speciale , sindroame sau cine stie ce forme de autism ,s.a. Asta poate fi cauza unor "parinti " care doar ce au avut covid si s-au apucat de " procreere" ,asa ca fata mamei vine acasa nu numai gravida dar pe deasupra va avea si un copil/copii cu probleme ..Asta e si se va vedea curand . Asta se poate intampla si parintilor adulti ...daca la fel au avut covid si imediat dupa s-au apucat de " facut " copii . Consultati un medic bun si veti afla cum si de ce . Noroc ...
  2
  4
  Raportează
 • postat de Irimia Timotei
  Joi, 13 Ianuarie 2022 19:07
  193.226.56.***
  Câteva întrebări: ne deranjează doar mamele minore?
  Nimeni nu este deranjat de actul sexual la minori?
  Și ce ce tot vorbim de educație sexuală de parcă ar fi nu știu ce soluție?
  Nimeni nu vorbește de abstinență?
  De relațiile intime doar după căsătorie??
  Să ne revenim în fire oameni buni că sunt multe soluți mai eficiente.
  5
  4
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 13 Ianuarie 2022 09:20
  193.231.148.***
  si uite asa pornesc in viata copii gata bolnavi.multi,si care pun presiune pe sistemul de sanatate.lipsa de educatie.
  2
  26
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 13 Ianuarie 2022 08:10
  86.124.206.***
  Bine că le e frică la toți să se vaccineze, dar de mers la doctor pe unul nu-l auzi ! Lasă că eu am născut pe câmp și nu am avut nimic ! Pe lângă faptul că unul nu vorbește cu fiica lui despre igiena intimă, în primul rând, că de acolo pornește totul.... Ce contracepție, ce prevenire, ce educație sexuală când bietele fetițe se descurcă cum pot, chiar acum, în sec al XXI lea ? Acasă nu le spune nimeni nimic, la scoală nici atât ca nu vrem educație sexuală în școli că noi nu vrem să ne învețe copiii cineva cine știe ce blestemății și după ce că la carte nu le place, copilul la 15 ani apare de la sine .... Cum să trebuiască să-i ceri acordul în ceva unuia care își cheamă copilul în casă doar când rămâne fără băutură ?
  6
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.