Baschetul „de stradă”

Baschetul „de stradă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Printre competiţiile sportive cu tradiţie în Galaţi se numără de câţiva ani  şi CNVA Streetball Grand Tour, un eveniment care atrage tot mai mulţi tineri iubitori ai sportului înrudit cu baschetul.

Încă de la primul concurs organizat în 2003 de către elevii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, aceştia şi-au propus să atragă în joc cât mai mulţi tineri.

După ce ani la rând echipele participante au fost formate doar din liceeni, în 2010 organizatorii s-au gândit să îi provoace şi pe studenţii care le împărtăşesc pasiunea pentru jocul cu mingea la coş.

Cei cărora denumirea de „streetball” nu le spune nimic trebuie să ştie că aceasta reprezintă varianta „de stradă” a baschetului, care are la bază aceleaşi reguli.

Sportul a fost inventat de americani, care au redus terenul la jumătate - folosind un singur coş - şi au transformat jocul într-un adevărat spectacol.

CNVA Streetball Grand Tour

Competiţia gălăţeană de streetball este organizată pentru al şaptelea an consecutiv în ultimele zile de şcoală, la începutul celui mai bun sezon pentru mişcarea în aer liber.

La vârsta de 19 ani, Dragoş Ureche joacă din clasa a VI-a în echipa de baschet a Colegiului „Vasile Alecsandri” şi de patru ani participă şi la competiţiile de streetball. Microbul sportului l-a atras către baschetul „de stradă” mai ales pentru tehnicile spectaculoase folosite de jucători pe teren.

După cum explică Dragoş, cei trei jucători care formează o echipă au voie să improvizeze tot felul de mişcări, să atingă mingea chiar şi cu piciorul, să îşi manifeste temperamentul prin joc.

Paul Voicu (18 ani), organizator al evenimentului, spune că participarea la CNVA Streetball Grand Tour 2010 a fost mai numeroasă decât în anii precedenţi.

120 de jucători cu vârste cuprinse între 14 şi 27 de ani şi-au demonstrat îndemânarea în faţa a peste 200 de spectatori atraşi de nonconformistul joc.

Atmosfera a fost întreţinută de un DJ şi o trupă de street-dance, care au destins atmosfera caniculară şi tensiunea competiţiei cu ritmuri de muzică hip-hop.

Premii pentru cei mai buni jucători

Cele 30 de echipe care au participat la concursul de streetball din acest an, dintre care trei brăilene, au fost împărţite pe două categorii de vârstă - 14-19 ani şi 19-27 ani.

La fiecare categorie echipele ocupante ale podiumului au primit câte 800, 500 şi, respectiv, 300 de lei, dar şi alte premii oferite de sponsori. Au fost premiaţi de asemenea şi cei mai îndemânatici concurenţi, care au reuşit cele mai bune aruncări sau sărituri.

Surpriza competiţiei a venit din partea lui Andrei Lupuşoară, de 17 ani, care face parte din echipa învingătoare şi care a mai obţinut un premiu pentru cele mai mult coşuri marcate şi încă unul la proba de îndemânare.

CNVA Streetball Grand Tour din acest an a reuşit să îşi atingă principalul obiectiv, şi anume acela de a atrage interesul echipelor de studenţi. După cum spun tinerii organizatori, următoarea categorie care ar putea fi introdusă ar fi cea a elevilor de gimnaziu.

Între timp, însă, liceenii caută sponsori care să sprijine extinderea concursului pe plan regional sau chiar organizarea unei a doua ediţii, în vacanţa de iarnă.

Pe site-ul www.streetgrandtour.net puteţi vedea imagini postate de elevii Colegiului „Vasile Alecsandri” de la competiţiile de streetball desfăşurate până acum la Galaţi.

Spune-ne povestea ta!

Dacă pictezi, modelezi, împleteşti, meştereşti, confecţionezi sau colecţionezi lucruri mai mult sau mai puţin obişnuite şi ai făcut din asta o pasiune te invităm să ne împărtăşeşti lucrurile cu care îţi ocupi timpul liber.

Trimite un e-mail la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pentru ca povestea ta să-i poată bucura şi pe alţii sau să-i îndrume pe aceeaşi cale.

Citit 1703 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.