Secretul medicilor sancţionaţi

Secretul medicilor sancţionaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numele celor 9 medici care nu mai pot elibera reţete, timp de un an, nu sunt cunoscute * Lipsă de transparenţă pe pielea bolnavilor * La drepturile pacienţilor nu se gândeşte nimeni *

În urma unei serii de controale, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a retras dreptul de acordarea a concediilor medicale în cazul a 9 medici gălăţeni: 8 de familie şi unul cu o altă specialitate. Sancţiunea care li s-a impus acestora rămâne în vigoare timp de un an.

Medicilor respectivi li s-a imputat faptul că documentaţia necesară acordării concediilor, pe care au prezentat-o organelor de control, a fost incompletă şi, în consecinţă,  au fost sancţionaţi potrivit legii.

Nu este foarte clar, în acest moment, ce se va întâmpla cu pacienţii care vin la medic pentru a li se elibera concediul medical. Şi asta pentru că numele medicilor respectivi este strict secret.

Adică un asigurat, care are obligaţia să-şi plătească lunar asigurarea nu are dreptul să ştie că medicul său poate fi unul dintre cei care un an de zile nu are voie să-i elibereze certificat medical. Acesta poate fi chiar medicul dumneavoastră!

Pe pielea bolnavilor

În lipsa oricărei informaţii privind numele medicilor cărora li s-a retras acest drept, bolnavii au şansa de a afla doar din întâmplare şi pe pielea lor că nu pot beneficia de un drept care li se cuvine.

Sau se pot însănătoşi înainte de a beneficia de concediu. Dacă, Doamne fereşte, nu dau liniştiţi colţul înainte de a se programa la medic când se îmbolnăvesc, a afla că acesta nu poate da concediu, a se muta la altul şi aşa mai departe.

Sfatul redacţiei: de azi înainte, atunci când vă alegeţi medicul specialist, întrebaţi-l mai întâi dacă vă poate elibera sau nu concediul medical. Nu de alta, dar s-ar putea să vă regăsiţi în situaţii ciudate: operat cu succes, cu şanse bune de recuperare, dar obligaţi să munciţi pe rupte, în lipsa concediului medical.

Poate că medicul specialist i-ar putea cere unui coleg să vă dea concediul, dar…. respectivul coleg trebuie să fie dispus să îşi asume riscul de a elibera documente unui pacient de care nu s-a ocupat. Şi mai alambicată este situaţia în cazul medicilor de familie.

„Dacă medicul de familie nu mai poate elibera certificate de concediu medical, pacientul poate trece pe listele altui medic de familie, care poate. Sau certificatul poate fi eliberat de înlocuitorul medicului de familie care nu mai poate prescrie”, a precizat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, farm. Olimpia Buzia.  

Timpul înseamnă viaţă

N-ar dura prea mult şi într-un caz şi în celălalt? Ba ar dura, cu siguranţă, pentru că medicul de familie ar trebui – credem noi -  mai întâi să-şi consulte pacientul şi abia apoi să apeleze la un coleg pentru eliberarea certificatului de concediu. Cel puţin aşa pare normal. Acest al doilea medic ar trebui să aibă încredere totală în colegul său sau să programeze, apoi să consulte şi el pacientul?

În plus, ştim că, potrivit legii, putem trece de pe listele unui medic de familie pe ale altuia abia după trei luni. Dacă, prin absurd, i se retrage dreptul de a prescrie concedii medicale şi celui pe listele căruia ne-am refugiat cum procedăm? Că n-avem de unde să ştim cine a mai fost sancţionat între timp.     

„Trecerea de pe o listă pe alta nu durează mult, aşa că întârzierea nu este foarte mare, dar nu cred că este corect să procedăm astfel”, a declarat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Galaţi, dr. Daniela Ungurianu. N-o fi, dar în caz de forţă majoră şi surprize la cabinet, pacientul ce să facă? 

Concluzie pingelită

Un lucru e sigur: dacă se pune problema pierderii pacienţilor, arareori vom mai vedea medici care să acorde concedii în lipsa documentaţiei complete. E o victorie, dar din păcate una pentru care suferă şi o parte dintre pacienţi. Şi aici vorbim despre viaţa şi sănătatea oamenilor, nu de schimbat nişte pingele.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.