Lucrare filantropică în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Lucrare filantropică în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rod al dragostei faţă de semeni, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, în Arhiepiscopia Dunării de Jos se derulează în acest moment 36 de centre sociale, aflate în cele două judeţe componente - Galaţi şi Brăila.

Dintre acestea, 22 sunt cantine sociale, având drept scop prelungirea Liturghiei de la Sfântul Altar la Altarul inimilor semenilor noştri, diferenţa fiind grădiniţe, policlinici şi cabinete medicale.

„Doar trei din cele 22 de cantine sociale sunt susţinute cu bani de la bugetul local, ne-a spus părintele Ionel Rotaru, consilier al sectorului Social-Misionar din cadrul Eparhiei Dunării de Jos.  Celelalte îşi desfăşoară activitatea din fonduri proprii.”

În municipiul nostru avem trei proiecte europene ce au drept scop ajutorarea celor mai necăjiţi semenii. E vorba de trei centre de zi care fiinţează la Aşezământul „Sfântul Vasile cel Mare” (în afara celui permanent), în Parohia „Sfântul Spiridon” şi în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”.

În aceste centre, peste 200 de semeni au zile mai senine prin serviciile de masă, de asistenţă socială şi prin consilierea duhovnicească.

De asemenea, în municipiul Galaţi avem cantine sociale - cu activitate de mulţi ani - în parohiile „Cuvioasa Parascheva”, „Samarineanul milostiv” de la Biserica „Înălţarea Domnului”, „Sfântul Nicoale” (din incinta Centrului Eparhial), „Sfântul Antonie”, încă nedefinitivat.

Cantine avem şi pe lângă bisericile „Sfântul Ioan Botezătorul”, „Sfântul Vasile cel Mare”, „Sfânta Ecaterina”, „Sfânta Ana”, în general, pe lângă mai toate sfintele locaşuri, unele dintre ele neavând program permanent.   

La vremuri de mare criză, când sărăcia încearcă tot mai mulţi români, ne alăturăm Programului naţional de solidaritate lansat de Prea Fericitul Patriarh Daniel, iar în plan teritorial, de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, şi rugăm pe cei care doresc să dea o felie de pâine unui sărac să-şi îndrepte atenţia către unul din amintitele centre sociale.

Cu excepţia celor trei proiecte europene, toate celelalte cantine îşi susţin activitatea din resurse proprii, adică din bănuţul care rămâne din vânzarea de lumânări şi din cel de la cutia milei, de la văduvă şi de la sărac.

Zilele care urmează vom ajunge în aceste parohii şi veţi afla programele derulate de fiecare în parte. Vom informa astfel pe cei nevoiaşi încotro să se îndrepte şi pe cei cu posibilităţi încotro îşi pot îndrepta mărinimia.

Citit 873 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.