Grecii îşi mută „statul major” la Casa Căsătoriilor

Grecii îşi mută „statul major” la Casa Căsătoriilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Odiseea: şcoală de fete – Stare Civilă – club * Gratuit pentru şedinţele CL *

Comunitatea Elenă din Galaţi a luat deja în primire jumătate din actuala Stare Civilă: în partea dinspre Parcul Eminescu - cele două birouri dinspre parc şi sala de şedinţe a Consiliului Local, sală de oficieri căsătorii. În prezent, se face curăţenie:  văruit, schimbat uşi, parchet etc.

Restul clădirii va fi preluat undeva spre 31 decembrie, ca să dea astfel timp Primăriei să găsească spaţiu pentru mutarea birourilor.

„Trebuie să ne înţelegem ca oamenii, să lăsăm loc de bună ziua. De altfel, am plătit impozit pe clădire încă din trimestrul IV anul trecut, când nici nu văzusem cum arată clădirea pe dinăuntru”, ne-a spus preşedintele Comunităţii Elene Galaţi, Dimitrios Zamfiropol.

Actualul sediu, al Comunităţii, cel din str. Labirint nr. 1, este o minune că nu a căzut peste oameni, iar uşile se închid greu aici…

Şi în continuare, sala, până de curând de şedinţe, a Consiliului Local, va fi pusă la dispoziţie, prin protocolul semnat între Comunitate şi Primărie, la cererea acesteia din urmă, de două ori pe săptămână, gratuit. Şi aşa, şedinţele erau mai rare decât o dată pe lună. Pentru restul clădirii, Primăria va plăti însă chirie comunităţii. 

Dacă la retrocedarea restaurantului Olimpic şi a Cinematografului Central comunitatea s-a mulţumit cu clădirile, între timp a prins experienţă şi intenţionează să ia în posesie şi pământul aferent clădirii Stării Civile, fosta Şcoală grecească de fete. Dovezile au fost găsite în vechi hărţi militare, iar acum se fac măsurătorile necesare. 

Până la sfârşitul anului, sala de protocol, unde însurăţeii ciocneau şampanie, a rămas Primăriei, ca şi birourile din fund.

O întoarcere la funcţiile vechi

În încăperile de la stradă vor funcţiona birourile administraţiei Comunităţii Elene, iar în sala mare vor face repetiţii formaţiile de dansuri populare greceşti, de muzică, seniorii care cântă în formaţii greceşti etc.

Sala va fi dotată şi cu scaune, pentru şedinţe. Înainte de venirea comuniştilor la putere, sala avea pian cu coadă, mese de biliard şi aici se încingeau frumoase chermese, îşi aminteşte din tinereţe dl Zamfiropol. 

Partea care urmează să mai fie primită va fi transformată, de anul viitor, în club, în spate amenajându-se o grădiniţă şi spaţii pentru predarea limbii greceşti. Şi în prezent, comunitatea beneficiază de aportul a trei profesori de greacă - unul plătit de comunitate, altul, de statul grec, al treilea, de către forurile de la Bucureşti ale etniei - care  ţin orele, de două ori pe săptămână, din lipsă de spaţiu propriu, la Şcoala nr. 7 şi o dată pe săptămână la Colegiul Cuza.

Cinema, cine m-ar lua?

Sala Cinematografului „Central”, retrocedată odată cu restaurantul, a fost închiriată de comunitate unei societăţi, cu 180 dolari pe lună. Cum societatea respectivă n-a dezvoltat nimic acolo şi nu a venit, după cei cinci ani de contract, să-l prelungească, Comunitatea a încredinţat clădirea celor care au închiriat şi Olimpicul, ne mai spune preşedintele Zamfiropol.

Firma aşteaptă oferte ca să subînchirieze spaţiul. Abia apoi va putea investi în clădire, în funcţie de intenţiile viitorului chiriaş, spune preşedintele Comunităţii. Numai că s-a constatat, la preluare, că, după cinci ani, aparatura de proiecţie şi sonorizare, în funcţiune la închiriere, nu mai este, pereţii sunt goi şi parchetul, umflat, după spargerea unor ţevi de calorifer.  O afacere proastă, care aşteaptă vremuri mai bune.

Explicaţie foto: Preşedintele Zamfiropol cu… crăpătura lui Damocles deasupra capului

Citit 2039 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.