Nemulţumiri şi acuzaţii de abuz la adresa Transurb. Călători scoşi din răbdări

Nemulţumiri şi acuzaţii de abuz la adresa Transurb. Călători scoşi din răbdări
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

"Abuz", aşa au catalogat mai mulţi gălăţeni controalele Transurb din cauza cărora au pierdut legătura cu mijlocul de transport de care aveau nevoie pentru a ajunge, dimineaţa, la timp, la locul de muncă. Şi asta pentru că verificările respective nu s-au făcut cu mijlocul de transport continuându-şi cursa - aşa cum ar fi fost normal, ci cu oprirea lui, pe traseu, timp de minute bune. Suficiente pentru a pierde legătura şi a fi nevoiţi să aştepte alte minute bune, în staţie, un alt mijloc de transport care să-i ducă la destinaţie. Legalitatea acestui mod de control a fost pusă la îndoială de cetăţenii revoltaţi, motiv pentru care am solicitat explicaţii conducerii companiei publice de transport în comun.

"Aduc în atenția dumneavoastră următoarea situație, care, din punctul meu de vedere, constituie un abuz", aşa începe mesajul pe care l-am primit la redacţie din partea uneia dintre pasagerele Transurb. Gălăţeanca pare că nu şi-a făcut doar abonament la transport, ci şi la controale cu troleibuzul tras pe dreapta suficient timp cât să piardă legătura cu următorul, care o duce la destinaţie. "De câteva luni bune, Transurb își permite ca dimineața - eu circul la ora 7,30 cu traseul 104 - să oprească în trafic autobuzele și troleele pentru a efectua controlul documentelor de călătorie, ceea ce duce la pierderea legăturilor cu celelalte mijloace de transport. Deoarece capetele luminate de la această societate au scurtat trasul 104 - merge numai până în Centru - noi trebuie să schimbăm mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la job, dacă lucrăm mai departe. Implicit, acest lucru duce la întârzierea la serviciu. Acest fapt s-a întâmplat și în această săptămână: am fost opriți luni, miercuri, la fel şi în luna februarie", ne-a scris gălăţeanca, punând la îndoială legalitatea acțiunilor Transurb vizavi de situația prezentată. Ca dovadă, ne-a transmis mai multe fotografii.

O altă sesizare care ne-a parvenit la redacţie vizează faptul ca mijloacele de transport sunt oprite, dar nu sunt verificaţi efectiv călătorii, ci doar aparatele de validare. Pentru a lămuri toate aceste aspecte sesizate, inclusiv motivul pentru care controalele nu se fac cu mijlocul de transport continuându-şi cursa, am solicitat explicaţii directorului general al SC Transurb SA, Ghiţă Paraschiv.

Ce spune conducerea Transurb

Potrivit directorului general Ghiţă Paraschiv, controalele documentelor de călătorie se fac în proporţie de 80 la sută cu mijlocul de transport aflat în mişcare: "De regulă, o echipă de control urcă în mijlocul de transport şi călătoreşte două-trei staţii, până sunt verificaţi toţi călătorii. Numai că, timp de o săptămână din lună, efectuăm controale cu un caracter special, pentru că ne ajută şi Poliţia Locală. Apelăm la sprijinul agenţilor pentru că sunt persoane care - descoperite fără bilet sau card valabil şi validat - refuză să ne prezinte actele de identitate pentru întocmirea procesului-verbal de contravenţie. Aceste controale mai speciale au loc dimineaţa, de la 7,00 la 9,00, şi după-amiaza, de la 16,00 la 18,00.

De regulă, oprim autobuzele şi troleibuzele care sunt în proporţie de 60-70 la sută aglomerate. Pe cele foarte aglomerate nu le putem opri. Intenţia noastră este ca mijlocul de transport să stea oprit în acel punct un minut şi jumătate - două minute, timp în care verificăm călătorii şi care nu sunt în regulă pot plăti pe loc biletul special de călătorie sau sunt invitaţi să coboare. Nu este în intenţia noastră să-i deranjăm pe călători prea mult, iar sincronizarea cu alte mijloace de transport depinde şi de trafic, nu numai de oprirea noastră", ne-a declarat directorul Ghiţă Parschiv.

Managerul a argumentat că, din păcate, încasările Transurb sunt în continuare insuficiente, dar introducerea biletului special de călătorie, în valoare de 30 de lei, pentru persoanele pe care controlorii Transurb le descoperă în autobuze, tramvaie sau troleibuze că nu dețin bilet sau card de călătorie valabil și validat, reprezintă un plus. Dovadă că, până acum s-au adunat aproximativ 10.000 de lei şi asta doar într-o lună.

În ceea ce priveşte sesizarea că echipa de control verifică doar validatoarele, nu şi călătorii, directorul Transurb are altă explicaţie: "Validatoarele sunt verificate atunci când mijlocul de transport iese din garaj. Dar, pe parcurs, putem primi semnale de la dispecerat că unul sau mai multe nu  mai funcţionează şi atunci se fac verificări. Iar în ceea ce priveşte controalele, prima grijă a echipei de verificare atunci când urcă în mijlocul de transport este să blocheze validatoarele, pentru a nu mai putea fi folosite de pasageri", ne-a explicat managerul Transurb.

Din respect pentru călătorii corecţi, considerăm că ar trebui găsite soluţii pentru ca toate controalele să se desfăşoare fără ca mijlocul de transport să fie tras pe dreapta. Când te grăbeşti, orice minut este preţios!

Citit 7297 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2022 00:14

9 comentarii

 • postat de D-nul Popescu
  Marți, 29 Martie 2022 13:57
  86.124.112.***
  De când cei de la Transurb au schimbat sistemul de ticketing clasic cu ăsta cu cod QR, mai mult au îngreunat taxarea biletelor decât să o ușureze.
  Cei foarte în vârstă sau unii oameni din mediul rural normal că nu se descurcă cu tehnologia și au probleme cu scanarea biletelor.
  Până la urmă văd că acest cod QR devine omniprezent peste tot, și la bilete, și la produse, și pe unele facturi și acte...
  Ăștia chiar vor să ne facă roboți într-o nouă ordine mondială, sau ce? Plus camere video instalate peste tot, chiar și în autobuze...
  Asta înseamnă că orașele au devenit niște lagăre de concentrare, dacă suntem supravegheați așa la sânge...
  5
  1
  Raportează
 • postat de Elly
  Luni, 28 Martie 2022 16:37
  89.121.200.***
  Pot face câte controale vor dar nu pe timpul și banii noștri, să nu mai oprească mijloacele de transport, să trimită o echipe de control pe trasee !!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 28 Martie 2022 12:00
  5.2.205.***
  Adica controlorii vaneaza acel bilet de 30 de lei. Asta da transport civilizat. :)))))
  5
  22
  Raportează
 • postat de un observator
  Luni, 28 Martie 2022 10:28
  193.230.156.***
  Interesant. Propun ca dimineata sa urce in autobuz/troleu/tramvai sa vada si ei cum se petrec lucrurile, dl primar pucheanu sau dl viceprimar cu transporturile. Eventul si dupa amiaza
  2
  23
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 28 Martie 2022 10:24
  136.255.148.***
  Transurb o societate moarta o pista de lansare pentru politicieni. S-au înlaturat maxi taxi doar pentru ca banii sa mearga la transurb. ce au facut in acest timp??????pentru cetateni bineînteles ca pentru ei fac destule. dincolo de acest lucru cu marlanii folositi pe post de controlori, impruna cu soferii(majoritatea) nu au nici o opinie despre activitatea lor , ce ar trebui sa faca nu mai spun cum ar trebui sa vorbeasca cu cetatenii INDIFERENT IN CE SITUATIE SE AFLA ACESTIA. SE COMPORTA CA SI HINGHERII CARE STRANG CAINII MAIDANEZI SI DACA ACUM CAINII SUNT APARATI OAMENII NU......
  10
  16
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Luni, 28 Martie 2022 09:59
  109.166.130.***
  Daca ar fi toți călătorii corecți nu ar mai fi controale ,dar până la educarea acestora trebuie chiar îndesite controalele. Mergeți cu 28 la prima sau a doua cursa și vedeți că 70 la sută nu validează nimic.
  13
  20
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 28 Martie 2022 09:38
  86.34.187.***
  Un articol care evidentiaza un singur lucru, Transurb face controale ca e in foame de bilete speciale de ,,30'' de lei si nicidecum pentru realizarea unui transport public civilizat. Bravo Transurb!
  4
  22
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 28 Martie 2022 08:54
  62.231.94.***
  De acord că îți trebuie multă minte să dai dispoziție să fie oprit mijlocul de transport pe traseu .... Dar pleci cu 10 minute mai devreme de-acasă și tu, lași un politruc să-ți influențeze organizarea ? Viața este greu, trebuie să te adaptezi, nu vedeți că mori ca puiul de o zi și nimănui nu-i pasă ? Te adaptezi
  10
  6
  Raportează
 • postat de lex
  Luni, 28 Martie 2022 03:43
  86.124.200.***
  Abonamentele vechi aveau poze. V.A. Urechea face poze pentru permisele lor cu o forma asemanatoare. Faptul ca Transurb a optat pentru un sistem nominal, dar fara poza e problema lor. Faptul ca oameni ar putea sa intrzie la locul de munca din cauza controlului cand ei personal au actele in regula e tot problema Transurb.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.