”Canonul Lacrimilor”, în a cincea săptămână a Postului Paștelui

”Canonul Lacrimilor”, în a cincea săptămână a Postului Paștelui
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Denia Canonului Mare, moment important pe parcursul ”urcușului duhovnicesc” al Postului Paștelui, a fost săvârşită miercuri, 6 aprilie, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

”La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui locaş de cult, a săvârşit slujba Deniei în cadrul căreia a fost cântat cu pioşenie şi smerenie Canonul Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Răspunsurile la slujbă au fost oferite de corul Seminarului Teologic <Sf. Apostol Andrei> din Galaţi.

Această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, cunoscută drept <Canonul Lacrimilor>, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Rugăciunea şi cântarea se împletesc în acest canon într-o sinergie unică pentru a crea starea lăuntrică de recunoaştere a păcatelor şi de căinţă, dar şi dorinţa profundă de revenire la starea curată a vieţii de comuniune cu Preasfânta Treime”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La finalul slujbei, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a ţinut un cuvânt de folos duhovnicesc credincioşilor prezenţi în care a vorbit despre această operă liturgică a imnografului Andrei Criteanul, precum şi despre pregătirea treptată a credincioşilor prin pocăinţă, post şi rugăciune pentru primirea bucuriei Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Citit 1064 ori Ultima modificare Vineri, 08 Aprilie 2022 13:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.