Duminică e Paştele Catolic. Ce obiceiuri şi tradiţii se practică în această zi şi cum se calculează data pentru Paşte

Duminică e Paştele Catolic. Ce obiceiuri şi tradiţii se practică în această zi şi cum se calculează data pentru Paşte
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Paștele catolic nu a mai fost pe data de 17 aprilie din anul 1960 și următorul an când Învierea va fi pe această dată este 2033, evident fără a uita de 2022. Ca regulă, Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce Paștele Ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie. O dată la 3-4 ani cele două sărbători sunt în aceeași zi. 1960 a fost ultimul an în care Paștele catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie.

În Vinerea Mare și în Sâmbăta Mare nu se celebrează Sfânta Liturghie, iar Sâmbăta Mare este „zi aliturgică”, o zi de tăcere, a mormântului, în așteptarea nopții Învierii, sâmbătă spre duminică.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt: binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

În multe orașe importante din Europa centrală se țin târguri de Paște unde se vând jucării din lemn, vase, căni, clopoței, ceasuri, lucruri din piele, eșarfe, dulciuri și vin fiert. Un obicei care câștigă teren în Europa este împodobirea unui pom de Paște, cu ghirlande sau cu ouă colorate.

Sunt multe tradiții ce nu au legătură cu religia: în multe locuri copiii pornesc la ”vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini. Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”.

Ultima oară când Paștele catolic a fost sărbătorit pe 17 aprilie a fost în 1960, următoarea dată va fi în 2033.

O dată la trei-patru ani, Paștele Ortodox și cel Catolic sunt în aceeași zi. Așa a fost în 2011, 2014 și 2017, la fel va fi în 2025, 2028 și 2031. În general, diferența este de o săptămână, Paștele Catolic fiind înaintea celui Ortodox, dar există ani când diferența este mai mare, cum a fost și în 2021, când a fost patru săptămâni.

În 2013 și 2016 diferența a fost de 35 de zile și la fel va fi și în 2024. Spre exemplu, în acel an Paștele catolic va fi pe 31 martie, iar cel ortodox, pe 5 mai.

Citit 1563 ori Ultima modificare Luni, 18 Aprilie 2022 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.