Elevii săraci au rămas pe dinafară

Elevii săraci au rămas pe dinafară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O singură unitate şcolară din Galaţi are mai mulţi elevi nerepartizaţi decât totalul din 30 de judeţe diferite *Dintre cei 112 absolvenţi gălăţeni aflaţi în această situaţie, 29 provin de la Grupul Şcolar Pechea * Galaţiul, locul al doilea pe ţară la numărul absolvenţilor de gimnaziu nerepartizaţi *

Deşi vor să meargă din toamnă la şcoală, 112 absolvenţi de gimnaziu din Galaţi nu au ocupat niciun loc la liceu, după prima etapă a admiterii computerizate.

Unii dintre ei au ajuns accidental în această situaţie, deoarece nu şi-au completat destule opţiuni pe fişa de înscriere, deşi aveau medie măricică. Alţii au ajuns în această situaţie din cauză că familiile nu îi pot întreţine la liceele din altă localitate decât cea unde îşi au domiciliul.

Doar jumătate dintre absolvenţi, la liceu

Majoritatea celor nerepartizaţi provin de la şcoli din mediul rural. 29 dintre ei au terminat gimnaziul la Grupul Şcolar „Costache Conachi” din Pechea. Este vorba despre aproape o clasă întreagă de absolvenţi – mai mulţi decât numărul total al elevilor rămaşi nerepartizaţi în 30 de judeţe diferite ale ţării.

Familiile mai multor tineri din Pechea nu-şi pot trimite copiii la liceu pentru că nu îi pot întreţine pe parcursul studiilor. Directoarea grupului şcolar din Pechea, Mona Armencea, cunoaşte mai bine situaţia acestora.

Chiar dacă unii au medii măricele, şi ar fi putut intra la licee din municipiul Galaţi, opţiunile lor pe fişa de înscriere s-au limitat la Grupul Şcolar „Conachi”, din localitate. „Părinţii nu pot suporta cheltuielile în alt oraş şi preferă să nu îi mai dea deloc la liceu”, explică directoarea.

Predispuşi la abandon şcolar

Cel mai probabil se va întâmpla acest lucru dacă Ministerul Educaţiei nu va aproba solicitarea conducerii instituţiei şcolare, privind suplimentarea cu o clasă a IX-a a planului de şcolarizare.

Anul acesta, la grupul şcolar din Pechea s-au scos doar 60 de locuri, în timp ce anul trecut au fost aprobate iniţial 150 de locuri, iar din cauza solicitărilor numeroase în septembrie s-au suplimentat cu alte 30.

Grupul Şcolar din Pechea este instituţia şcolară-ţintă pentru absolvenţii de gimnaziu de la cele două şcoli din localitate, dar trebuie să acopere şi cererile din localităţile limitrofe.

„Anul trecut nu am avut probleme cu absolvenţi din comună care să rămână nerepartizaţi. În schimb, ne-am confruntat cu migraţia inversă: tineri ajunşi la licee din Galaţi, pe care nu i-au mai putut susţine familiile, s-au transferat la Pechea”, ne-a mai precizat directoarea Mona Armencea.

De altfel, în acest an, dintre cei aproximativ 150 de elevi care au terminat gimnaziul la această instituţie de învăţământ, 70 nici măcar nu şi-au mai completat fişe de opţiuni.

* Raportat la numărul absolvenţilor nerepartizaţi, judeţul Galaţi se află pe locul al doilea pe ţară, după Giurgiu, unde au rămas pe dinafară 117 candidaţi.

Asta în condiţiile în care niciun judeţ, exceptându-le pe acestea două, nu depăşeşte 100 de candidaţi nerepartizaţi, iar într-un judeţ (Călăraşi), toţi absolvenţii care au completat fişa de admitere au ocupat un loc la liceu.

Anul trecut, după prima etapă de repartiţie, au rămas în afara listei cu admişi 140 de absolvenţi gălăţeni.

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.