Dezastru la Bacalaureat 2010

Dezastru la Bacalaureat 2010
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar 50,44 la sută dintre elevi au luat medie de trecere, cu 5 la sută mai puţin decât acum doi ani * Subiectele foarte grele de la  fizică şi matematica pentru profil tehnologic le-au venit de hac candidaţilor *  Doi candidaţi cu medii de zece *

În timp ce Dunărea înregistrează cote istorice maxime, promovabilitatea la bacalaureat le atinge pe cele minime.

Dacă în urmă cu doi ani, în 2008, doar 55 la sută dintre candidaţi erau consideraţi promovaţi, iar în 2009, procentul era de 59,82, anul acesta doar 50,44 la sută au reuşit să obţină medii de trecere.

Acest lucru demonstrează ceea ce a fost evident de la început: noul regulament de bacalaureat i-a defavorizat pe elevi.

Nu numai că nu au mai beneficiat de notele mari de la examenele orale în calculul mediei, dar nici nu au mai susţinut probă scrisă la disciplina de la specializarea în care se pregătesc, materie căreia i se dedică mai bine de jumătate dintre orele săptămânale la liceele tehnologice. 

Ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, candidaţii au primit şi subiecte foarte grele la matematică profil tehnic şi la fizică. 

Fizica şi matematica, criminale

Aşa cum prevăzuse inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu, fizica şi matematica au fost pietrele de moară atârnate de gâtul absolvenţilor de anul acesta.

Disciplina cu cea mai slabă promovabilitate a fost într-adevăr fizica, unde numai 44,95 la sută dintre candidaţi au reuşit să ia 5.00.

„Am discutat cu inspectoarea de specialitate la fizică şi mi-a spus că subiectele au fost pentru nivel avansat, nu pentru nivelul mediu, cum ar fi fost normal la un examen de bacalaureat”, ne-a declarat inspectoarea general-adjunctă Laura Marin (FOTO), preşedinta comisiei judeţene.

La matematică, promovabilitatea a fost de 62,51 la sută, ceva mai ridicată din cauză că elevii de la mate-informatică au primit subiecte uşoare. Însă la liceele tehnologice a fost dezastru.

La polul celălalt s-au situat discipline precum informatica, unde toţi candidaţii au reuşit să ia note de trecere sau geografia, unde 97,46 la sută dintre candidaţi au luat note peste 5.00. La economie, promovabilitatea a fost de 89,77 la sută, iar la limba română de 84,16 la sută. 

Au fost şi 396 de candidaţi care, deşi au reuşit să ia note de trecere la toate disciplinele, nu au reuşit să obţină cel puţin media 6.00 (5.99). Mulţi dintre aceştia ar fi fost salvaţi, dacă în calculul mediei ar fi intrat, aşa cum se întâmpla până anul trecut, şi notele de la probele orale.

Cu toate că examenul a fost dificil, au fost şi doi candidaţi care au reuşit să obţină media 10.00, deci se poate. Mihaela Corbeanu şi Cristina Dima, ambele eleve la CNVA la ştiinţe sociale, au promovat examenele cu 10 pe linie. Niciuna nu a susţinut examen la disciplinele cu subiecte „de foc”.

„Preconizăm că Galaţiul nu va fi singurul judeţ cu rezultate atât de slabe şi că situaţia e aceeaşi în toată ţara. Am discutat cu omologul meu din judeţul Mehedinţi, unde anul trecut procentul a fost de 98 la sută, care mi-a spus că anul acesta este de numai 53 la sută. E adevărat că examenul de anul acesta i-a dezavantajat, dar şi elevii ar trebui să mai pună mâna pe carte”, a mai spus preşedinta comisiei judeţene de bacalaureat, Laura Marin.   

Citit 2950 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.