Preşedintele centrului a reclamat primul neregulile la bac

Preşedintele centrului a reclamat primul neregulile la bac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acesta a sesizat în scris ISJ-ul înainte ca DNA-ul să fi comunicat că profesoarele au fost reţinute pentru cercetări * S-au găsit două teze pe care se pare că s-au făcut intervenţii *

Înainte ca procurorii DNA să le aresteze preventiv pe cele două cadre didactice – Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu -conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost sesizată în scris de către preşedintele centrului de evaluare din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Andrei” (unde s-au corectat tezele de la Colegiul Particular „D. Cantemir”)  că s-ar fi descoperit teze pe care s-a intervenit.

„Nu ascundem nimic”

Despre acest lucru ne-a vorbit abia miercuriinspectorul general Doruleţ Resmeriţă (FOTO):

„Profesorul respectiv este cadru didactic la Universitatea de Arte din Iaşi. Ne-a atenţionat iniţial verbal, apoi ne-a sesizat în scris că sunt probleme şi că a descoperit că sunt lucrări pe care s-au făcut intervenţii. Situaţia este menţionată de profesorul respectiv şi în raportul către minister, iar noi am demarat imediat ancheta noastră. Nu ascundem nimic”.

„Doi membri din comisia de bacalaureat şi un membru SIP verifică în prezent lucrările celor 71 de elevi de la liceul particular care au susţinut anul acesta bacalaureatul. Deşi ancheta se află în curs de desfăşurare, am găsit două teze pe care s-au făcut intervenţii, în sensul că unele cuvinte au fost tăiate şi s-a corectat deasupra, iar cele două tipuri de scris nu seamănă unul cu altul”. 

„E adevărat că nu sunt paragrafe întregi, dar acele cuvinte ar putea urca notele de la 4 şi ceva la 5 şi ceva. Cercetăm în continuare tezele care nu sunt trimise la contestaţii. Încă nu am  ajuns la faza reevaluării lucrărilor”.

„Comisiile n-au mai fost puse cu pixul”

Inspectorul general susţine că toate acestea au ieşit la iveală, întrucât anul acesta a avut grijă ca tragerea la sorţi a preşedinţilor de comisii să se facă în mod corect:

„Comisiile n-au mai fost puse cu pixul pe hârtie cum s-a făcut până acum, iar cei care se ocupă cu asemenea lucruri n-au mai putut face echipă. De aceea se întâmplă toate acestea”.

„E clar că, la Galaţi, bacalaureatul s-a apropiat de ceea ce trebuie să fie. Nu e însă exact ce trebuie să fie. Dar faţă de alte judeţe, stăm bine la capitolul corectitudine”, s-a lăudat Resmeriţă.

Din colţ în colţ

În mod surprinzător, deşi ni s-ar fi părut normal ca cei din conducerea ISJ să discute cu cele două cadre didactice acuzate de mită, trafic de influenţă şi dare de mită la bacalaureat şi să afle ce spun acestea în apărarea lor, nici Resmeriţă şi nici preşedinta comisiei judeţene, inspectoarea general-adjunctă Laura Marin, nu făcuseră, până ieri, acest lucru. Din nefericire, nici noi nu am reuşit să le contactăm.

Ceea ce ştim cu certitudine e faptul că, deşi nu s-a dat nicio decizie definitivă în cazul lor, DNA-ul a făcut recurs, contestând decizia Tribunalului Galaţi de a le elibera din arest, semn că deţin la dosar probe concrete şi nu supoziţii.

Neoficial am aflat că, înainte de a fi arestată, la domiciliul directoarei Colegiului Particular „Cantemir”, DNA-ul a întreprins o percheziţie la ora 6 dimineaţa.  

Note „la limită” la limba română

De pe site-ul MECTS, la rezultatele afişate la bacalaureat se poate constata că dintre cei 71 de elevi ai Colegiului Particular prezenţi la bacalaureat, doar 26 au obţinut medii de trecere, mulţi dintre aceştia având la română note „la limită”.

Citit 2835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.