Pepenii se pregătesc de asalt

Pepenii se pregătesc de asalt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Caise mici sau zarzăre mari, proaspăt culese * Roşii mai scumpe şi castraveţi mai ieftini * Fructe de toate culorile şi gusturile * Pepeni de Turcia şi, zice-se, de Dăbuleni *

Nebănuite sunt preţurile legumelor şi ale fructelor din pieţe, mai ales pentru aceia dintre noi care nu prea au vreme să taie frunză la câini printre tarabe, zi de zi.

Spre exemplu, la finele săptămânii trecute, preţul roşiilor scăzuse destul de mult, nedepăşind, pe cele mai multe dintre tarabe, 3,2 lei. Ei bine, uimire şi cutremur: ieri la prânz nu mai găseai în toată hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale roşii mai ieftine de 4 lei kilogramul.

Preţurile care păreau că se duc în jos au reînviat parcă mai obraznice ca niciodată, aşa că tomatele mari şi coapte, cărora aproape le-a plesnit coaja, costă 5 sau chiar 6 lei kilogramul.

Castraveţii încearcă să echilibreze preţul salatei de dimineaţă, ieftinindu-se cu 80 de bani în ultima săptămână, până la pragul de 1 leu kilogramul. Nici ardeii graşi nu mai costă cine ştie ce: 3 lei kilogramul. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre rudele lor, ardeii kapia, care ajung la 10 lei kilogramul.

Dovleceii au ajuns să coste 1 leu sau chiar 1,5 lei kilogramul, iar preţul cartofilor variază între 1,3 şi 2 lei kilogramul. Vinetele se dau la 3,5 lei, iar usturoiul românesc se încăpăţânează să nu scadă sub 12 lei.

Morcovul şi pătrunjelul, care, după părerea noastră, n-ar trebui să lipsească din compoziţia nici unei ciorbe de legume, costă 2 lei şi respectiv 7 lei per kilogram. Preţul păstăilor late nu sare de 3 lei, iar cel al „fideluţei” aparent proaspete s-a oprit la doar 2,5 lei.   

Cea mai rapidă devalorizare au cunoscut-o ştiuleţii: acum două săptămâni costau 3 lei bucata, săptămâna trecută 1 leu, iar acum au ajuns să se dea şi cu 50 de bani.

Cei care-şi amintesc cu mai mare ciudă al greutăţile procurării mărfii dau ştiuleţii şi cu 70 sau 80 de bani. Caisele proaspăt culese nu costă mai mult de 2,5 lei, iar piersicile ajung la 3,5 lei. Merele costă în jur de 2,5 lei, la fel ca şi portocalele mici, dar sănătoase.

Dacă vreţi portocale din Africa de Sud, va trebui să scoateţi din buzunar 6,99 lei pentru un kilogram. Prunele cu aspect de nectarine învineţite în bătaie costă 5 lei.

Pepenii de Turcia costă 1,8 lei kilogramul, iar cei care, dacă ar fi să dăm crezare celor scrise pe etichetă, provin de la Dăbuleni, se dau cu 1,5 lei kilogramul. Preţul pepenelui galben s-a fixat la 2,5 lei.

Strugurii fac 7 lei, cireşele 6 lei, iar zmeura… da, tot 20 de lei kilogramul, la fel ca şi pe durata ultimelor trei sau patru săptămâni.

Citit 1201 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.