Proprietarii câinilor agresivi nu mai fac închisoare

Proprietarii câinilor agresivi nu mai fac închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La începutul lunii iunie, Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţional articolul 11 al Ordonanţei de Urgenţă 55 din 2002, care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii câinilor, în cazul în care patrupedele atacă sau provoacă moartea altor persoane *

Bebeluş sfâşiat de Rottweileri, în 2009, în centrul Galaţiului

La Galaţi, în urmă cu un an, doi Rottweileri lăsaţi liberi au atacat un bebeluş, dus în braţe de bunicul său, pe una din străzile oraşului. Justificarea de atunci a stăpânului a fost că cei doi câini nu fuseseră niciodată agresivi, omul trăgând astfel concluzia că nu au nevoie de botniţă şi lesă.

„Orice câine care atacă este un câine periculos” (textul legii, în Marea Britanie)

În Regatul Unit al Marii Britanii, Hotărârea asupra Câinilor Periculoşi, Capitolul 65 (Dangerous Dogs Act, Chapter 65), promulgat în 1991 şi aprobat de Regină, la sfatul Camerei Comunelor şi a Camerei Lorzilor, ca şi a Parlamentului reunit, stipulează că cetăţenilor britanici le este interzis să crească ca animale de companie patrupezi care aparţin tipurilor de câini de luptă. În cazul sfidării legii, Curtea poate ordona omorârea câinilor.

„Orice câine va fi socotit periculos, dacă comite un atac asupra vreunei persoane”, precizează în final hotărârea, lucru care include în discuţie, de fapt, orice tip de câine cu porniri violente. Legea interzice nominal creşterea şi înmulţirea pit-bull-ului, a Mastiff-ului japonez, a Rottweiler-ului, a Dog-ului Argentinian şi a Mastiff-ului brazilian.

* Legea română privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi

Adoptată în aprilie 2002 de Guvernul României, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 55 din 2002 (privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi) a fost publicată în Monitorul Oficial în mai 2002.

În martie 2003, ordonanţa a fost aprobată prin Legea 60 din 2003, articolul 11 fiind completat cu prevederea conform căreia, în cazul în care atacul câinelui provoacă moartea, persoana care îl avea în grijă riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Citit 977 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.