Comunitatea romă mai face un pas!

Comunitatea romă mai face un pas!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolvenţi meritorii, romi,  de la licee din Galaţi, Tecuci, Brăila şi Buzău au fost aplaudaţi ieri de cei de o etnie cu ei – de bulibaşa din Târgu Bujor, de preşedinta Partidei Romilor din Brăila, de activişti romi din localităţile pomenite.

Viorica Gotu, şefa Biroului pentru  romi din cadrul Prefecturii Galaţi, a fost cea care avizat ieri, în sala mare a Prefecturii, într-o atmosferă festivă, adeverinţele de trecere a bacalaureatului pentru mai mulţi candidaţi de etnie romă.

Ei  urma să se şi înscrie până ieri la prânz – termen-limită – la examenul de admitere la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi aveau nevoie de această viză care le certifică apartenenţa etnică. Etniei gălăţene îi sunt asigurate la această universitate 15 locuri: cinci la Drept, trei la Administraţie Publică, şapte la Ştiinţe Economice.

Este deci şi ceva concurenţă, căci 19 absolvenţi de liceu au plecat ieri să se înscrie! Vizarea făcută  de şefa biroului gălăţean şi cu consultarea, pentru elevii brăileni, a  preşedintei Partidei Romilor din Brăila, are drept scop împiedicarea fraudării, deci a atribuirii locurilor unor tineri din afara etniei.

„Aşa se întâmpla înainte în fiecare an, rămâneam fără locuri, nu ştiam cine le ocupă”, ne-a declarat Viorica Gotu. „Mai departe, vom ţine legătura cu aceşti studenţi care, când vor avea probleme reale, nu probleme inventate, vor şti cui să se adreseze. Pentru noi este o resursă umană binevenită, pentru că şi noi avem nevoie de ei, ca voluntari”.

Media de la „bac” a multora dintre cei strigaţi ieri a fost mare, iar un elev era olimpic la limba romanes.  „Azi a fost în sală o fetiţă cu media 9,35: cu siguranţă, ea dacă se va duce pe oricare loc, ar intra. Numai că ea se identifică cu etnia romilor şi ţine neapărat să intre pe un loc pentru rom”, a explicat Gotu. 

Experţi cu diplomă!

În continuare, au fost înmânate „diplome de competenţă profesională”  experţilor locali pentru romi angajaţi în prezent ca necalificaţi în primăriile din judeţ. Deşi practicau această meserie, de legătură între administraţie şi comunitate, ei erau până acum plătiţi sub diferite încadrări: paznic, curier etc.

Gotu i-a încurajat ieri spunându-le că micşorarea veniturilor bugetare instituită de Guvern nici nu o vor simţi, din moment ce de acum vor fi plătiţi mai bine, pentru muncă calificată. 11 experţi locali care nu au urmat liceul beneficiază acum de evaluarea competenţelor profesionale – „au trecut cu brio toate probele” şi ieri au luat diplomele.

Iar patru experţi, care au bacalaureatul luat, sunt înscrişi într-un curs superior de pregătire în domeniu. Astfel de evaluări  vor fi făcute însă anual.

„Meseria de expert local pentru romi este de acum în  Codul de meserii. Diplomele sunt recunoscute de Centrul Naţional pentru Evaluare Adulţi – Bucureşti, deci au recunoaşterea Ministerului Muncii”, ne-a spus cu mândrie Viorica Gotu.

Citit 893 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.