Evitați scăldatul în bălți sau în lacuri neamenajate!

Evitați scăldatul în bălți sau în lacuri neamenajate!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În urmă cu o săptămână, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a emis o alertă, după ce bacteria care provoacă holera a fost depistată în Republica Moldova. Deși Ministerul Sănătății spune că tulpina de bacterie identificată în țara vecină nu face parte din categoria celor care provoacă boala la om, este recomandat să respectați unele reguli de igienă care vă pot pune la adăpost și de alte boli infecțioase.

Holera este o boală infecțioasă foarte gravă, atrage atenția Compartimentul Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. "Boala este cauzată de vibriomul holeric, Vibrio cholerae, care produce toxina holerică. Această toxină afectează, în mod deosebit, intestinul subțire. Afecțiunea se manifestă prin tulburări digestive, respectiv, diaree severă, însoţită de vărsături şi crampe musculare, de pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, care determină deshidratarea rapidă a bolnavului, prin pierdere de electroliți (substanțe minerale - n.r.)", se arată într-un material publicat pe pagina de Facebook "Promovarea Sănătății Galați".

Cu toate că vorbim de o boală severă, holera este ușor de tratat, cu condiția ca tratamentul să fie aplicat imediat după stabilirea diagnosticului. În lipsa tratamentului, holera poate cauza moartea, în decurs de doar câteva ore.

Tratamentul constă în rehidratare, pentru înlocuirea pierderilor de lichid, prin administrarea de soluţii speciale, timp de câteva zile, fie prin perfuzie intravenoasă, fie pe cale orală, dacă nu mai sunt episoade de vomă. Medicul va prescrie, de asemenea, antibiotic şi medicaţie care vor ameliora celorlalte simptome.

Bineînțeles, la fel ca în cazul oricărei alte boli, cel mai bun tratament este prevenția. Pentru a preîntâmpina infecția cu diverși microbi, este recomandat să nu beți apă decât din surse controlate (autorizate). Este importantă, de asemenea, respectarea regulilor de igienă a mâinilor. Alimentele trebuie bine spălate și gătite corespunzător, acolo unde este cazul. Nu în ultimul rând, oricât de tentant ar fi în zilele călduroase, evitați scăldatul în bălți și în lacuri a căror apă nu este controlată.

Citit 1932 ori Ultima modificare Marți, 28 Iunie 2022 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.