Mercurial - Pepeni şi ştiuleţi, dar nu împreună!

Mercurial - Pepeni şi ştiuleţi, dar nu împreună!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne apropiem cu paşi repezi de jumătate verii şi parcă n-ar fi prea devreme ca preţurile la verdeţuri, fructe şi legume să mai scadă, măcar puţin. Ne bucurăm că măcar roşiilor le-a mai venit mintea la cap şi au revenit la preţuri acceptabile de 3 sau 3,5 kilogramul.

N-am mai văzut ieri „inimile de bou” la 5 sau 6 lei kilogramul. Poate că atunci când va reapărea pe tarabe, chiar şi acest sortiment de roşii va costa ceva mai puţin.

Şi preţul castraveţilor a revenit la 1 leu kilogramul, după vreo două săptămâni în care se ridicase până la 1,8 şi chiar 2,5 lei. Usturoiul românesc – diform, în comparaţie cu rudele sale străine, dar gustos – costă între 8 lei şi 12 lei kilogramul. Morcovul nou a pierdut 50 de bani la preţ şi a ajuns acum să coste doar 2 lei, iar varza face tot 1,5 lei.

Vinetele mai mici se dau cu 2 lei, iar cele mai mari şi cu obrazul ceva mai subţire costă 3 lei. Am găsit şi două sortimente de păstăi la 3,5 lei: galbene şi late sau subţiri şi verzi, „fideluţă” de Brăila.

De parcă preţul lor era cea mai mare problemă, ştiuleţii s-au ieftinit din nou. Cine vrea să ţină la preţ dă trei la leu, iar cine vrea să plece acasă cu bani, nu cu ştiuleţi, dă patru la leu.

Ardeii graşi stagnează în ceea ce priveşte preţul: 3,5 lei. S-au ieftinit în schimb ardeii kapia, care nu mai costă 10 lei, ci 7 sau 8 lei. Bostăneii trebuie să-şi fi pierdut din poziţia de piaţă, de vreme ce kilogramul ajunge la maxim 80 de bani.

Ceapa cu coajă galbenă –care poate da o culoare atât de plăcută supelor – costă 2 lei kilogramul, iar cea de apă, gustoasă, dar nu la fel de iute, se dă la 2,5 lei. Pentru un kilogram de ciuperci va trebui să scoateţi din buzunar minim 6 lei. 

Cu fructele înainte

Vişinele nu vor să scadă sub preţul de 4,5 lei kilogramul, iar caisele se învârt tot în jurul valorii de 4 lei. Au părut ceva mai multe prune decât în săptămânile trecute, la 4 sau chiar 3 lei kilogramul. Piersicile mari şi parfumate costă 3 lei kilogramul, iar nectarinele tot cam aşa.

Am simţit ieri lipsa zmeurii care, neînduplecată, n-a vrut să se vândă mai ieftin de 20 de lei kilogramul, până în acest moment. Poate că şi ea se va întoarce cu gânduri mai bune.

Evident, fructele exotice nu ne vor părăsi niciodată: 6,99 kilogramul de grapefruit şi 5,49 lei bananele. Găsiţi de asemenea kiwi, portocale, lămâi, struguri etc.

S-a deschis şi piaţa de pepeni, chiar dacă începutul este, deocamdată, unul timid. Pentru fiecare kilogram de harbuz va trebui să daţi 1,5 lei. Cât e coajă şi cât e miez nu ştiţi decât dacă cereţi vânzătorului să vă încerce marfa, înainte de cumpărare.

Oricum, în săptămânile care vin, spaţiul care în week-end serveşte drept piaţă de păsări are toate şansele să se umple de pepeni despre care comercianţii spun că ar fi aduşi fie din propriile lor grădini, fie tocmai de la Dăbuleni.

Până la urmă contează mai puţin unde e solul nisipos în care au zăcut pepenii, înşiraţi  pe curpene. Mult mai important este să aibă coaja cât mai subţire şi miezul cât mai dulce. Şi da, să coste cât mai puţin!   

Citit 616 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.