Vânzătoarele de alimentară, vânate de gălățeni. La ce penurie se anunță, e bine să fii asigurat

Vânzătoarele de alimentară, vânate de gălățeni. La ce penurie se anunță, e bine să fii asigurat
Această imagine va deveni de arhivă. Sperăm să fie doar cea mai proastă glumă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cine se aștepta la o asemenea răsturnare de situație? Femeia care îți oferea contra cost batonul de salam sau cutia de pate devine cel mai important om al urbei. Se anunță vremuri tulburi din punct de vedere alimentar.

Vă mai aduceți aminte?

Cititorii care au prins epoca ceaușistă, mai ales ultimul deceniu din socialismul care tindea spre marele și "luminosul" comunism, cunosc importanța vânzătoarei de la alimentară în acele vremuri. Era valoroasă ca o instituție de cultură. Știai pe cineva de după tejghea? Erai asigurat, aveai frigiderul în funcțiune, îl frecventai zilnic. Nu făceai parte dintr-o asemenea comunitate, iar doamnele în halat alb care vindeau "preparate" îți erau familiare ca extratereștrii? Îți luai gândul de la cărniță, chiar și de la aripile, ghearele și gâturile de pui care veneau de la Avicola tot cu camionul. Cât cinism!

Negația care sperie

După ce președintele României de acum, Klaus Iohannis, a ieșit într-o conferință de presă pentru a vorbi despre austeritate, chiar și negând un asemenea fenomen, ai noștri din municipiul reședință de județ au decis să-și facă planuri. Teama că va urma o criză alimentară fără precedent pare să aibă justificare, iar gălățenii au început deja să socializeze pe la magazinele de cartier. "Așa este, am văzut că zeci de oameni din oraș se dau pe lângă vânzătoare, le întreabă dacă au pe cineva, dacă au rude sau neamuri pe la țară. Ele par să nu priceapă isteria, însă sunt rugate să-i treacă pe o listă scurtă de cunoștințe care ar putea apela la sprijinul lor în caz de ceva", ne-a declarat un reprezentant de la Protecția Consumatorului, sesizat de câteva lucrătoare din comerț.

Destăinuire de cinci stele

Am chestionat și o doamnă asaltată de "fanii" de conjunctură. Ne-a răspuns puțin sfioasă. "Până mai ieri, nici nu ne băgau în seamă, eventual țipau la noi dacă le mai dădeam câte o gumiță ca rest. Acum, când lațul se strânge, ne fac ochi dulci și spun că le suntem dragi, că ne visează și noaptea. De când cu primele zvonuri că nu se va mai găsi mâncare pe toate drumurile, am primit peste zece cereri în căsătorie, dar eu am divorțat deja de două ori. Oare ce să fac? Nu cumva astea sunt declarații pline de interes?", ni s-a destăinuit doamna Doina, care vinde în Mazepa II. I-am dat dreptate, cu toate că e posibil să-i fi picat cu tronc cuiva. În tinerețe a fost Miss România, chiar ea ne-a povestit acest aspect.

Vrem o alimentară ca afară

Pamflet în versuri

Pastel în autobuzul 17 de Submarin Cosorescu

Două dezmăţate flecăresc/ în autobuzul 17 -

una clocoteşte de IQ,/ alta-l ţine condamnat... la rece!

Amândouă seamănă leit/ - năclăite cu paliative,

put a odorant cu usturoi,/ cică-s doctorande mala/dive!

Au vocabulare de asalt,/ păr albastru şi iţari cu scame -

vai de mamiţica mamei lor:/ două coţofene-panarame!

Sictirit, apostrofez naiv:/ hei, in/estimabile cocoane,

clanţa mititică, vă implor,/ lighioanelor contemporane!

Una, pomădată belicos,/ se ridică şi înaintează

către mine: e de zece ori/ mai încăpătoare, mă scanează

şi mă scuipă apostrofator,/ printre incisivi... şi se aude

blestemând şi suduind corect,/ cu organe arhicunoscute!

"Vai de capul creierului meu!"/ - se aude regele Nichita.

În autobuzul 17/ simt că-mi deraiază conduita!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Șofer și SPP, 24 de ore din 24

* Se bârfește că universitățile din zonă vor lansa în toamna acestui an un pachet de studii de licență pentru vânzătoarele la alimentară, cu posibilitatea susținerii doctoratului înainte de masterat. Orice s-ar întâmpla, nu te pui rău cu femeia care îți oferă hrana. Chiar și contra cost.

* Vânzătoarele de produse perisabile vor beneficia de gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun. Scuze, era o glumă nefericită! Aceste doamne unice într-o perioadă de criză vor beneficia de serviciile unui șofer profesionist. 24 de ore din 24!

* Comunitățile care vor fi conduse la Primărie sau la Consiliul Județului de un caracter care a activat măcar un an de zile în industria alimentară vor avea motive de bucurie. Noi, gălățenii, cum stăm?

* Agențiile imobiliare iau măsuri urgente: imobilele în care locuiesc vânzătoarele magazinelor cu produse comestibile vor fi listate la bursă. Doar cu pile te-ai mai putea muta într-un asemenea bloc.

* Așa cum este și normal, femeilor care vor ieși la pensie după o viață petrecută dincolo de tejghea li se vor rezerva pensii speciale și pază asigurată de SPP. A apus era în care doar coafezele și secretarele făceau jocurile în țara asta. Aceasta-i Marea Resetare.

Aprozarurile au fost aruncate

Vor fi desființate toate traseele

Nu-i așa că i-ați crezut? De câteva zile, traseele 12 (Piața Centrală - Bariera Traian), 29 (Micro 19 - Gara CFR) și 104 (Țiglina III - Centru) au fost desființate din grila transportului în comun din municipiul Galați. Motivul invocat? Gradul redus de încărcare, suprapunerea cu alte trasee și existența unor alternative considerate facile de schimb cu alte mijloace de transport din punctele de tranzit. În realitate, Primăria pregătește desființarea tuturor traseelor din oraș, pentru ca noi, contribuabilii, să facem piciorul frumos. Galațiul e celebru pentru frumusețea oamenilor săi. Le mai trebuia și condiție fizică.

Transurburban

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 2968 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.