Copiii şi studenţii, faţă în faţă cu militarii gălăţeni de Ziua Armatei (FOTO)

Copiii şi studenţii, faţă în faţă cu militarii gălăţeni de Ziua Armatei (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ziua Armatei a fost sărbătorită la Galaţi, pe 25 octombrie, în curtea Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, cu sprijinul Asociației Culturale Tomis filiala Galați, fiind comemorată astfel ziua de 25 octombrie 1944, în care a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc.  

Festivitatea a fost prezentată de Adrian Tăbăcaru, singurul gălățean care a făcut parte dintr-o gardă de onoare cu vechime în reconstituirea istorică. Adrian Tăbăcaru şi colegii săi din Asociaţia Culturală Tomis, filiala Galaţi, au început comemorarea curajoșilor soldați români prezentând elemente vestimentare și arme purtate de aceștia în ultimii 150 de ani. Astfel, gălăţenii au avut ocazia să vadă uniformele soldaților atât din Primul Război Mondial, cât și din Al doilea Război Mondial. Tot în cadrul momentului de reconstituire istorică a avut loc o demonstrație de sabie căzăcească, susținută de un voluntar român născut în Basarabia, care a ”furat” meșteșugul mânuirii de la cazacii basarabeni, uimindu-i pe cei prezenți cu dibăcia cu care a tăiat o sticlă de apă dintr-o singură mișcare.

Cei mai mici vizitatori, încântați de standurile cu arme

Cei mici au fost prezenți, ca în fiecare an, la eveniment, momentul lor preferat fiind vizitarea standurilor cu diferite arme și echipamente folosite de Armata Română în aplicații și exerciții. Atât copiii de 5-6 ani, cât și studenții din cadrul Universității "Dunărea de Jos" au putut afla mai multe despre trăgătorii de elită, sistemele de comunicații, echipamentele de prim ajutor, lansarea de rachete anti tanc, sistemele de observare-cercetare și conducere a focului argus, tipurile de adăposturi și foc, ba mai mult, au avut ocazia de a exersa la țintă cu o replică a unui pistol mitralieră. Copiii au vizitat toate standurile, fiind fascinați de poveștile și echipamentele soldaților. Doi băieți în vârstă de cinci și șapte ani, odată intrați în ”lumea armatei” chiar și pentru câteva ore, au mărturisit că vor să fie soldați când se fac mari, pentru a folosi pistolul mitralieră și lansatorul de rachete anti tanc.

Cu toate că, la recentul Târg al locurilor de muncă pentru absolvenţi, recrutarea din sursă externă nu mergea prea bine, tinerii fiind greu de convins să devină soldaţi profesionişti, ieri studenții au fost și ei absorbiți de reprezentații, având numeroase întrebări pentru militarii prezenți, semn că noua generație încă e atrasă de Armată. Același lucru îl susține și Adrian Tăbăcaru, care a avut ocazia de a participa la recrutare alături de specialiștii din Biroul de Informare Recrutare al Armatei din Galați, și a putut observa interesul tinerilor cadeți, având ocazia de a afla chiar de la ei cum văd armata. ”Am văzut că există interes, cel puțin la nivelul școlilor care pregătesc viitori ofițeri și este concurență, ceea ce înseamnă că fenomenul militar continuă, iar tradiția merge mai departe”, a  mărturisit Adrian Tăbăcaru pentru "Viața liberă".

Foto UDJG

Citit 1964 ori Ultima modificare Vineri, 28 Octombrie 2022 13:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.