Hram la mănăstirea gălățeană „Sfinții Arhangheli”

Hram la mănăstirea gălățeană „Sfinții Arhangheli”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mănăstirea gălăţeană "Sfinţii Arhangheli", cunoscută şi cu numele de Metoc, și-a sărbătorit hramul în ziua de cinstire a Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

"Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

La slujbă au fost prezenţi vieţuitorii mănăstirii, elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 24 din apropierea mănăstirii şi mulţi credincioşi gălăţeni veniţi la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de aceşti doi mari rugători în ceruri pentru noi, Sfinţii Mihail şi Gavriil.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre sfinţii îngeri şi lucrarea lor în istoria mântuirii neamului omenesc, evidenţiind ajutorul oferit oamenilor de către Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit şi despre legătura dintre această mănăstire şi Sfântul Paisie de la Neamţ, arătând că această mănăstire a fost metocul Mănăstirii Neamţ pentru vieţuitorii de la mănăstire care mergeau la Sfântul Munte. Sfântul Paisie este unul dintre sfinţii isihaşti comemoraţi în acest an, care în drumul său către Muntele Athos a trecut pe la această mănăstire", se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a mers la Şcoala Gimnazială Nr. 24 "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Galaţi, unde a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru elevii şi cadrele didactice din această instituţie de învăţământ şi un parastas pentru profesorii adormiţi întru Domnul care au predat în această instituţie şcolară timp de aproape două secole.

Între Mănăstirea Metoc şi această şcoală, situată în imediata apropiere, există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 190 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi în două chilii ale mănăstirii.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 782 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2022 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.