Ore de limba română pentru elevii refugiați

Ore de limba română pentru elevii refugiați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial, atât minorii ,cât și tinerii de peste 18 ani care au obținut o formă de protecție internațională pot participa la cursuri de inițiere în limba română.

Este vorba despre Ordinul nr. 6.127 din 24 octombrie 2022 al ministrului Educaţiei, care are ca scop facilitarea participării tinerilor refugiați la ore speciale de integrare predate de profesori în limba română.

Grupele vor fi de câte 15 elevi, în caz că este nevoie, se pot suplimenta locuri, cursurile ținându-se în școli și licee. Aceste cursuri pot fi făcute și sub forma unei școli de vară pe parcursul vacanței.

Părinții sau reprezentanții legali ai minorului au dreptul să solicite, prin depunerea unei cereri la inspectoratul școlar județean, înscrierea acestora în învățământul preuniversitar, potrivit documentului. În cazul tinerilor peste 18 ani, ei vor depune cererea de înscriere la inspectoratul școlar. 

Cele mai importante prevederi sunt cele cuprinse în art. 20:

"(1) Părinții/reprezentanții legali ai minorilor străini care nu cunosc limba română depun cererea de participare la cursurile de inițiere în limba română, însoțită de documentul de identitate, conform legislației în vigoare, la inspectoratele școlare județene, respectiv, la ISMB sau la sediile centrelor teritoriale ale IGI. În această din urmă situație, centrele teritoriale ale IGI transmit cererile de participare, însoțite de documente de identitate ale acestor categorii de străini, în termen de cel mult 5 zile de la primire, inspectoratelor școlare în a căror rază domiciliază beneficiarii.

(2) Cererile de participare la cursurile de inițiere în limba română pot fi depuse și de tinerii care au depășit 18 ani, dar nu au încheiat studiile preuniversitare, la inspectoratul școlar județean/ISMB.

(3) Cererea de participare la cursurile de inițiere în limba română se depune, de regulă, odată cu cererea de înscriere în învățământul preuniversitar, iar repartizarea cursanților se realizează după primirea cererii, de către inspectoratul școlar.

(4) Inspectoratul școlar județean/ISMB asigură înscrierea solicitanților la cursuri și le comunică acestora, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererii, unitatea de învățământ unde vor avea loc aceste cursuri”.

În cazul în care părinții sau reprezentanții legali declară că minorul străin cunoaște limba română, pe lângă solicitarea de înscriere adresată inspectoratului școlar, aceștia vor depune și o declarație pe propria răspundere, referitoare la cunoașterea limbii române de către copii și renunțarea la dreptul de participare la cursul de inițiere în limba română, după cum apare la art. 21. „Opțional, pentru această categorie de minori străini, părinții/reprezentanții legali desemnați pot depune o cerere scrisă prin care să solicite participarea la primul test de limba română organizat la nivelul județului/municipiului București, în vederea obținerii certificatului de competență lingvistică, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi (CECRL)”. regăsim în metodologia desfășurării cursurilor din Monitorul Oficial.

Citit 757 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.