Nici cu sacoşa goală, nici cu portmoneul plin

Nici cu sacoşa goală, nici cu portmoneul plin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp soarele pârjoleşte oraşul de la un capăt la altul, în hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale, fructele şi legumele stau liniştite pe tarabe, la umbră, şi străduindu-se să vă intre în graţii.

Preţurile – la fel ca întotdeauna: unele mai mici, altele mai mari, exact atât cât să nu vă întoarceţi acasă nici cu sacoşa goală, dar nici cu portmoneul plin. Un kilogram de pere se dă cu 2,5 sau 3 lei. Piersicile fac tot 3 lei, iar nectarinele, cu doar un leu mai mult.

Avem şi căpşuni mici, dar parfumate, la 10 lei kilogramul. Merele mici dar sănătoase costă 2 lei. Preţul celor „de plăcintă” nu sare de 1 leu, pe kilogram, iar caisele „de compot” se dau cu 2 lei, spre deosebire de cele pentru gem – mai nefavorizate de soartă – care fac 1 leu.

Oferta de struguri este, în continuare, diversă. Faţă de săptămâna trecută, remarcăm apariţie pe tarabe a ciorchinilor „Cardinal” de Vrancea, cu boabă mare, la preţul de 6 lei kilogramul. Găsiţi însă şi alte soiuri, la 5 lei.

Prunele costă 2 lei, la fel ca în mai toată luna din urmă. Fructele exotice au ajuns, se pare, la concluzia că nu merită să îşi vândă ieftin pielea (sau coaja), dacă tot bat atâta amar de drum din ţările calde până pe tarabe.

Kilogramul de portocale a sărit la 5,5 lei, iar cel de lămâi la 7,5 lei. Doar grapefruitul e ceva mai modest şi se dă chiar şi la 2,5 lei, chiar dacă există şi sortimente la preţ de portocale.

Cele mai râvnite, rostogolite şi încercate fructe ale momentului, pepenii, se dau la  0,80 de bani kilogramul (cei verzi, dungaţi) şi 1 leu kilogramul, cei galbeni.    

Mândria tomatelor a fost îngenuncheată

Cea mai ieftină legumă de pe piaţă era ieri vânăta: 0,80 de lei sau 1 leu kilogramul. Tot la un leu se găsea şi legătura de ceapă verde, iar preţul cartofilor varia între 1,3 şi 1,5 lei. Kilogramul de ardei iuţi făcea 5 lei.

Preţul roşiilor care ajungea, săptămâna trecută, până la 5 lei, se mai îmblânzise puţin, ieri la prânz, când se găseau tomate şi la 2,5 lei, 3 lei sau 3,5 lei kilogramul.

Castraveţii costă 1,5 sau 2 lei, iar ardeii graşi 3 sau 3,5 lei. Usturoiul românesc scade arareori sub pragul de 12 lei. A apărut şi prazul mare, numai bun de îndesat în diplomat. 

Iar dacă urmăriţi să obţineţi armonie conjugală şi să evitaţi pedepsele care implică drumuri prin soare, pe la rude şi prieteni, n-ar fi rău să duceţi acasă şi un buchet din trandafirii mari, roşii şi catifelaţi, care nu costă mai mult de 2,5 lei firul.

Citit 624 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.