Eroii, în aşteptarea restaurării

Eroii, în aşteptarea restaurării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Cimitirul „Eternitatea”, pe lângă monumentele unor personalităţi care odihnesc aici, există şi cele mai multe monumente ale eroilor noştri care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă, în Războiul de Independenţă, în cele două războaie mondiale sau la evenimentele din decembrie 1989.

Cel mai impozant monument din Cimitirul „Eternitatea” este cel al Eroilor Neamului căzuţi la datorie în 1944, loc în care ne adunăm în diferite momente ale anului, pentru a ne cinsti şi omagia eroii ştiuţi şi neştiuţi. 

Într-o investigaţie pe care am întreprins-o săptămâna trecută am constatat însă că acest monument este într-o avansată stare de degradare.

Treptele mausoleului sunt nesigure şi chiar au pus în pericol viaţa unor participanţi la evenimentele din urmă; marmora care îmbracă monumentul este crăpată pe suprafeţe însemnate, brâul monumentului  este şi el într-o culoare nesigură, deşi Adrian Serghe, şeful  Administraţiei Cimitirului „Eternitatea” din Galaţi, ne-a spus că brâul a fost îmbrăcat în bronz acum trei ani.

În nesiguranţă sunt şi elementele arhitecturale exterioare de la cupola micului altar. Bucăţile mari de marmoră căzute au lăsat cea mai reprezentativă parte a monumentului golaşă.

„Vazoanele”, acele vase pentru flori, sunt şi ele în aceeaşi stare şi peste toate tronează o ciupercă, acel mucegai verde-brun, un parazit al pietrei care dă întregului monument un aspect de paragină.

Aceleaşi neajunsuri sunt şi la Monumentul Eroilor din Decembrie 1989, dar şi în celelalte cimitire. În Cimitirul Rusesc, de exemplu, unde crucea este înlocuită cu un obelisc, multe din aceste monumente sunt şi ele deteriorate.

Chiar dacă anumite lucrări din acest cimitir au fost într-un fel „cârpite” cu câţiva ani în urmă, în cadrul unui program de reparaţii realizat de fostul serviciul de Construcţii şi Reparaţii din cadrul Consiliului Local Galaţi.  

De regulă, cimitirul adună o parte din istoria unei comunităţi. Ne exprimăm respectul faţă de trecut prin fapte atunci când cu mic cu mare ne adunăm la Monumentul Eroilor Români, de  Ziua Naţională, la Înălţarea Domnului care concide cu Ziua Eroilor Neamului ori de Paştele Blajinilor.

Respectul faţă de istoria noastră îl întreţinem însă şi prin modul în care monumentele care ne amintesc de faptele lor de arme sunt îngrijite. Jertfa lor ne-a făcut pe noi astăzi liberi, libertate pe care însă nu o apreciem şi nici nu prea ştim cum să o administrăm.

Citit 753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.