Alocații mărite cu doar 12 lei, în plină explozie a preţurilor

Alocații mărite cu doar 12 lei, în plină explozie a preţurilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Indexarea cu rata medie a inflației a alocațiilor copiilor, începând cu ianuarie 2023, va aduce în contul beneficiarilor cu vârste între 2 și 18 ani "colosala" sumă de 12 lei în plus, iar cei mai mici, până la 2 ani, vor primi în plus 30 de lei.

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a anunțat pe pagina sa de Facebook că, începând de la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației. Un calcul banal relevă faptul că aplicarea procentului de creștere de 5,15 ar mări alocațiile până la 255,4 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și până la 630,6 lei pentru cei până la 2 ani. În prezent, alocația de stat este de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul celor cu handicap, de 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani și de 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul celor cu handicap. Majorarea care ar urma să fie aplicată ar însemna practic 12 lei pentru copiii între 2 și 18 ani și 30 de lei pentru cei mai mici de 2 ani.

Pentru a vedea ce ajutor reprezintă pentru un copil suma de 255,4 lei, pe care o va primi din partea statului începând de la 1 ianuarie 2023, am solicitat părerea unor părinți cu copii în clasele V-VIII. "Copilul merge la școală după-amiază. Pentru pachețelul pe care îl ia la școală îi trebuie cel puțin 15 lei pe zi, pentru că s-au scumpit toate produsele alimentare. Iar asta nu înseamnă decât nişte covrigi, un pachet de biscuiți, o sticlă de apă și cam atât. 15 lei/zi x 5 zile înseamnă 75-80 de lei săptămânal, doar pentru pachet. Din cei 180 de lei care mai rămân din alocație, încercăm să mai completăm ce le mai trebuie copiilor din rechizitele care necesită schimbări cel puțin o dată la două săptămâni. În aceste condiții, restul cheltuielilor pentru întreținerea unui copil sunt exclusiv suportate de părinți. Nu mai vorbim despre haine și celelalte lucruri necesare pentru dezvoltarea normală a unui copil", ne-a declarat o mămică. Un alt părinte ne-a spus că și-ar dori să își crească fiul într-o țară în care un copil care merge la școală să beneficieze din partea statului măcar de rechizitele și caietele care îi trebuie pentru școală. "În acest fel s-ar mai reduce o parte din cheltuieli și ne-am descurca mai ușor cu alte necesităţi ale copilului. Atunci am putea vorbi cu adevărat despre învățământ gratuit în România. Ceea ce se întâmplă acum e o semigratuitate, în sensul că doar accesul la cursuri este gratuit, pentru că în rest noi cumpărăm totul", a concluzionat acesta.

Citit 546 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2022 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.