ISU a dat 50 de avertismente şi două amenzi în şcoli

ISU a dat 50 de avertismente şi două amenzi în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Probleme de siguranţă în şcoli mai sunt, dar nu sunt grave”, susţine purtătorul de cuvânt al ISU, căpitanul Eugen Chiriţă * Unităţile cu peste 600 de elevi ar trebui dotate cu senzori de incendiu, însă niciuna nu are aşa ceva *

Ministrul Funeriu le-a transmis inspectorilor generali în videoconferinţă să verifice dacă unităţile de învăţământ respectă planurile pentru situaţiile de urgenţă şi să se efectueze simulări cu elevii şi copiii de grădiniţe, ca aceştia să ştie pe unde se face evacuarea în caz de incendii.

De la conducerea ISJ am aflat că aceste lucruri sunt avute deja în vedere de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care efectuează anual câte două controale în şcoli şi organizează câte o simulare în caz de incendiu.

Improvizaţii la instalaţia electrică şi autorizaţii lipsă

La ultimul control efectuat în semestrul al II-lea al anului şcolar precedent s-au constatat peste 50 de nereguli la aceste capitole, 50 de directori de şcoli primind avertisment, iar doi fiind amendaţi.

„S-a dat o amendă de 500 de lei unui director de şcoală pentru că unitatea funcţiona cu o instalaţie electrică improvizată, iar la o grădiniţă particulară s-a aplicat o amendă de 5.000 de lei pentru că nu avea autorizaţie de funcţionare de la ISU”.

„Avertismentele s-au dat pentru că existau căi de acces blocate, nu se ignifugaseră şarpantele de lemn, nu se efectuase verificarea stingătoarelor de incendii şi nu se curăţaseră coşurile de evacuare a fumului la unităţi unde se face încălzirea pe lemne”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt din cadrul ISU, căpitanul Eugen Chiriţă.

Detectoarele de fum - un lux

Acesta susţine că şcolile sunt deficitare la capitolul instalării detectoarelor de fum:

„Din 2002, normativele stipulează că şcolile cu patru etaje sau care au peste 600 de elevi trebuie să aibă în dotare detectoare de incendii. Din câte ştim, nu există aşa ceva, dar la reînnoirea autorizaţiilor de funcţionare de la ISU le vom cere să-şi procure. Deocamdată, unităţile de învăţământ funcţionează cu autorizaţii mai vechi de 2002, iar la şcolile noi  sunt efective mai mici de 600 de elevi”, a mai spus purtătorul de cuvânt de la ISU.

O altă problemă cu care se confruntă unităţile de învăţământ noi e aceea că proiectanţii nu respectă normativele în vigoare, iar autorizaţiile de la ISU sunt cerute abia după finalizarea construcţiilor.

„Au fost probleme la două localuri noi de grădiniţe, pentru că proiectanţii nu prevăzuseră scară de incendiu. Dar le-am remediat”, spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Citit 1350 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.