* Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi este unul dintre cele mai modeste din ţară * La Clubul din Tecuci, lucrurile merg mai bine *
Cu dotări minime şi activităţi modeste, limitate la planul local, Palatul Copiilor şi Elevilor din Galaţi este una dintre cele mai sărace instituţii de acest gen din ţară.
Palatul nu organizează niciun concurs naţional, nu mai are microbuz şcolar pentru diverse manifestări sau excursii şi, cu excepţia unui teren pentru cercul de horticultură, nu deţine niciun alt spaţiu destinat activităţilor extraşcolare.
Oferta cursurilor la Palatul gălăţean s-a redus, în timp, la o treime. De la 36, câte erau la începutul anilor ’90, au rămas doar 12.
Cel mai bogat Palat din ţară
Nu toate palatele şi cluburile copiilor din ţară se pot lăuda că au reuşit să-şi dubleze numărul de copii înscrişi la activităţi, dar cel puţin unul a reuşit această performanţă.
În mai puţin de 10 ani, Palatul Copiilor din Cluj, de exemplu, a devenit cel mai „bogat” din ţară, cu 50 de cercuri (printre care Redacţie de Presă, Limba spaniolă, Judo), cu o filială şi alte cinci cluburi, în cele cinci municipii din judeţ.
Instituţia dispune de sală de sport, sală de conferinţe, teren de volei, baschet şi tenis, bazin de înot construit printr-o investiţie a Ministerului Educaţiei, o bază turistică (la Băişoara), un sat de vacanţă (la Caps, Valea Ierii), o pensiune proprie în sediul Palatului, agenţie de turism proprie care dispune de autocar şi microbuz.
Palatul Copiilor din Cluj organizează nu mai puţin de 7 festivaluri, concursuri sau cupe naţionale. În plus, elevii care frecventează cursurile instituţiei se laudă nu doar cu premii în România, dar şi cu numeroase reuşite la competiţiile internaţionale.
De 2 ani încoace, Palatul organizează cursuri de vară, desfăşurate în trei serii de câte două săptămâni. Copilul vine la Palat în fiecare zi şi participă la trei activităţi, de exemplu înot, pictură şi engleză. În vacanţele de iarnă „se poartă” taberele de schi şi cele de profil.
Ofertă neatractivă?
Palatul Copiilor din Galaţi nu mai dispune de bazinul de înot, funcţional altădată, iar miniterenul din curtea instituţiei este în paragină. Dacă în urmă cu câţiva ani existau filiale în judeţ, la Tg. Bujor şi la Bereşti, momentan mai funcţionează doar Clubul Copiilor de la Tecuci, spune conducerea de la Galaţi.
„Deşi părinţii sau elevii au solicitat şi cursuri de judo, italiană, greacă, balet clasic, înot, fotbal sau karate, de la minister nu se aprobă aşa uşor schimbarea ofertei”, afirmă directoarea.
Cei care frecventează Palatul Copiilor sunt implicaţi rar în activităţi extracurriculare excepţionale. În afară de vizitele la muzeele din oraş, de participarea la concursurile naţionale oficiale sau de participarea la diverse manifestări culturale locale, copii ajung doar ocazional în excursii ori tabere.
„Câţiva elevi au mai beneficiat de tabere gratuite, participând la diverse concursuri organizate de cluburi din ţară. Noi îi ducem în excursii în jurul oraşului, pentru că nu mai avem nici microbuz şcolar”, ne spune directoarea Camelia Nenu.
Aşa cum arată şi raportul de activitate de pe siteul www.palatulcopiilorgalati.ro, instituţia gălăţeană nu organizează nicio activitate la nivel naţional, având în pregătire doar un Festival Regional de Folk, ce ar urma să fie organizat în colaborare cu o formaţie pop-rock din Galaţi.
În schimb, în timpul anului şcolar, majoritatea activităţilor bifate de coordonatorii cercurilor nu se individualizează faţă de calendarul manifestărilor din şcoli: serbări de 8 Martie, de 9 Mai, de „Spring Day”, de Crăciun.
Văruit şi teatru
Directoarea Palatului spune că, în această vară, pentru prima dată, s-a organizat, totuşi, o „Şcoală de vară”. O perioadă determinată din vacanţă, în iulie, cercurile Jocuri logice, Informatică, Tenis de masă, Gimnastică ritmică, Engleză şi Franceză au fost deschise pentru copii. Săptămâna aceasta însă, o parte dintre elevii pe care i-am găsit în instituţie ne-au spus că au ajutat şi ei la curăţenia de toamnă din sălile de clasă, chiar dacă au venit să repete la o piesă de teatru.
„Suntem mai mulţi copii din acelaşi cartier şi venim toţi odată la Palat. Ne-am adunat să repetăm ceva din Caragiale, dar nu ne-a deranjat să ajutăm la văruitul din clase”, ne-a spus una dintre tinere, elevă la Şcoala nr. 43, în timp ce câţiva colegi mai mari, de liceu, repetau paşi de breakdance într-o altă sală.
Aproape că ai putea spune că n-au nevoie decât de un spaţiu în care să fie lăsaţi să facă ceva. Dacă mai multe nu are cine să le dea…
Sponsorizări infime
Conducerea Palatului Copiilor din Galaţi este conştientă că instituţia deţine un loc modest în ţară şi dă vina pe finanţarea subţire de la Ministerul Educaţiei, dar şi a lipsei susţinerii comunităţii locale. Unul dintre criteriile de evaluare a palatelor şi cluburilor copiilor, de către Ministerul Educaţiei, este chiar atragerea de venituri extrabugetare, a finanţărilor, a veniturilor cu implicarea părinţilor.
„Mai primim sponsorizări de la părinţi, în consumabile - motorină pentru transport, produse alimentare pentru serbări, tricouri pentru premii -, dar bani foarte rar. Nici comunitatea locală nu ne susţine”.
„Poate stau altfel lucrurile la Tecuci, Clubul Copiilor de acolo având, într-adevăr, o activitate mai bogată decât a noastră. Alte cluburi au susţinerea unor diverse instituţii, ca de exemplu, Palatul din Brăila, care, printr-un parteneriat local, beneficiază de plimbări gratuite pe Dunăre”, încearcă să se scuze directoarea Camelia Nenu.
Palatul Copiilor din Galaţi reuşeşte, totuşi, să le menţină unor elevi interesul viu. Mai ales celor care au descoperit instrumentele muzicale nou-nouţe sau mesele de tenis rabatabile. Ca dovadă, câţiva „clienţi” fideli vin de câţiva ani la rând, nu la unul, ci chiar la mai multe cercuri deodată. Deci copiii au nevoie de club, mai rămâne ca şi adulţii să înţeleagă acest lucru.
Regulament de organizare şi funcţionare a Palatelor şi Cluburilor Copiilor (2006)
· Art. 4, alin. 2: „Activitatea palatelor şi cluburilor copiilor, inclusiv a Palatului Naţional al Copiilor, se desfăşoară pe toată durata anului şcolar şi în vacanţele şcolare, şi este gratuită”.
· Art. 9, alin. 2: „În perioadele de vacanţă a elevilor, activitatea de la palatele/cluburi continuă, organizându-se acţiuni specifice educaţiei non-formale.”