105 ani de la luptele duse la Galaţi în Primul Război Mondial

105 ani de la luptele duse la Galaţi în Primul Război Mondial
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" a organizat vineri, 20 ianuarie, la Monumentul Apărătorilor orașului Galați, un eveniment menit să cinstească memoria luptelor duse de Armata Română și oraşul Galaţi în urmă cu 105 ani, pentru salvarea oraşului, dar şi a Europei, de invazia unităților militare bolșevizate din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova spre Rusia, în anul 1918, în timpul Primului Război Mondial. Atunci, doar 3.000 de soldaţi români au ţinut piept unei armate de patru ori mai numeroase. În acea confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre şi aviația - caz unic pentru o bătălie desfășurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, orașul erou Galați a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921), și de președintele Franței, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei, respectiv, Crucea de Război a Franței.

În anul 1923, Societatea "Luptătorii Patriei, a demobilizaților ofițeri și grade inferioare" a propus Primăriei Galați ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor orașului Galați. Din rațiuni așa-zis "edilitare", monumentul a fost demolat în 1962. Consiliul Județean, prin Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", a finanțat în anul 2017 refacerea lui pe același amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (zona Stirex).

Citit 1002 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2023 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.