Provizii pentru iarnă, dar nu acum

Provizii pentru iarnă, dar nu acum
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Va veni şi momentul să ne ticsim cămara cu bunătăţi * Până atunci, să ne mai bucurăm de roadele verii, cât mai avem vreme *

O simplă trecere în revistă a preţurilor mărfurilor din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale e de ajuns ca să vă lămuriţi: dacă vă bătea un gând să începeţi deja să cumpăraţi materie primă pentru conservele de toamnă, nu v-aţi ales bine momentul!

Legumele sunt încă destul de scumpe, iar fructele care se pot pune la murat – cum ar fi pepenii – sunt încă prea mari ca să încapă în borcane. Preţul gogoşarilor variază: pe unele tarabe îi găsiţi cu 3,5 lei, iar pe alte doar cu 3 lei kilogramul. Ardeii kapia nu prea scad sub 4 lei kilogramul.

În compensaţie, preţul vinetelor pentru zacuscă e ceva mai scăzut: 1 leu sau chiar 80 de bani. Şi pentru că tot veni vorba de zacuscă: ceapa indispensabilă costă 1,5 lei kilogramul, iar roşiile se dau şi cu 2,5 lei, dar şi cu 3 şi 3,5 lei. Ardeii graşi au ajuns la 2 lei kilogramul.

Kilogramul de castraveţi ar merita un leu, dar din păcate cei mai mulţi dintre comercianţi îşi apreciază marfa la 1,5 lei. Aşa că, indiferent cât de zeloşi aţi fi, n-a venit încă timpul să vă gândiţi la reumplerea borcanelor cu castraveţi muraţi. Morcovul e şi el bun de murat şi costă doar 1,5 lei kilogramul.

De murături nici nu poate fi vorba, deocamdată. A reapărut însă varza mare, cu foile frumos înfăşurate pe lângă cotor. Din păcate, căpăţânile nu mai costă nici 1 leu şi nici 1,5 lei, ci 2,5 lei kilogramul.

Mai mult decât de obicei a ajuns să coste miezul de nucă: cel mai ieftin face acum 25 de lei, iar cel mai scump, 30 de lei. Strugurii se ieftinesc, însă, văzând cu ochii. De la 5 sau 6 lei kilogramul, au ajuns şi până la 2,5 lei – cazul ciorchinilor de ceasla de Vrancea.

Perele frumoase, cel mai probabil culese pe plaiuri autohtone, costă 4 lei. Suratele lor din Grecia sunt ceva mai scumpe: 5.99 lei., iar prunele s-au mai ieftinit, până la pragul de 1,5 lei. Merele – mai multe decât în săptămânile trecute - sunt 2,5 sau 3 lei kilogramul.

Pe cele mai multe dintre tarabe, piersicile costă 3,5 lei, iar nectarinele valorează cu 50 de bani mai mult. Afinele sunt tot 10 lei kilogramul, la fel ca şi coarnele. Preţul pepenilor a coborât şi el până la 50 de bani, dar mulţi dintre harbuji sunt încă prea mari ca să-i puteţi îndesa în butoaie şi borcane.

Oricum ar fi, fructele noastre sunt mult mai ieftine decât cele importate: portocalele costă 5,99 lei, iar lămâile fac 7,5 lei. Pentru un kilogram de kiwi ar trebui să plătiţi 7,8 lei.

Au câştig de cauză în aceste zile gălăţenii care n-au obosit să ne sfătuiască „Cumpăraţi de ale noastre, că-s mai bune!”. 

Citit 835 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.