Pensionarii trăiesc din împrumuturi

Pensionarii trăiesc din împrumuturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 9.900 de persoane au luat bani cu împrumut în acest an * CAR Galaţi are 42.000 de membri * Zilnic, 80-100 de pensionari solicită ajutor *

Toţi cei care au trecut dimineaţa pe strada Domnească au remarcat, fără doar şi poate, forfota de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CAR). Cu siguranţă unii şi-au pus şi întrebarea ce caută atât de mulţi pensionari cu noaptea în cap la CAR. Ei bine, în urma unei discuţii purtate cu Ionel Hâncu (FOTO 2), preşedintele CAR, am aflat motivele.

„Noi începem programul la ora 7,30. Pensionarii însă vin de la ora 6,00 şi stau la coadă. Motivele pentru care pensionarii vin pe la noi în fiecare zi sunt multiple. Unii vin să îşi plătească contribuţiile, alţii să se înscrie la excursii. Dar cei mai mulţi vin pentru a solicita împrumuturi. Anul acesta, numărul celor care au solicitat împrumuturi a crescut cu aproximativ 10 la sută, iar ca valoare sumele au crescut cu peste 25-30 la sută”, ne-a spus domnul Hâncu.

Casa de Ajutor Reciproc din Galaţi numără peste 42.000 de membri. Fiecare membru plăteşte o contribuţie lunară de 4 lei. Se strâng astfel aproximativ 168.000 de lei lunar. Ce se întâmplă cu aceşti bani ne-a explicat tot domnul Hâncu.

„Avem diferite programe în desfăşurare. Anual, din contribuţii, alocăm 12.000 de lei pentru excursii şi 12.000 de lei pentru bilete la teatru. Aceşti bani reprezintă o parte din preţul biletelor la teatru şi o mică subvenţie pentru cei care merg în excursii. Din restul banilor acordăm diferite ajutoare”.

„Avem ajutoare de deces, ajutoare nerambursabile pentru cei care au pensii sub 600 de lei pe lună şi împrumuturi rambursabile. Numai anul acesta am dat 1.800 de lei pentru 276 de persoane care au venituri mai mici de 600 de lei pe lună. Repet, aceşti bani sunt nerambursabili. Anul acesta am acordat chiar şi un ajutor de 500 de lei, tot nerambursabil, pentru un cetăţean care a rămas fără casă în urma unui incendiu”.

Dobânda: 7,53 la sută pe an

Anul acesta, până pe 26 august, au fost acordate 9.900 de împrumuturi rambursabile, în valoare totală de peste 180 de miliarde de lei vechi. Cei care sunt înscrişi la CAR, de cel puţin 3 luni de zile, şi acumulează un capital social de o treime din valoare împrumutului, pot solicita un împrumut pentru 12 luni de zile, cu o dobândă de 7,53 la sută din sumă. Adică, dacă împrumută 6.000 de lei, suma maximă care poate fi solicitată, vor plăti, pentru un an de zile, o dobândă de 455 de lei.

„Pensionarii au ajuns la capătul puterilor. Vin să se împrumute de la noi pentru că dobânda este mai mică decât la bancă. Pe 26 august am acordat 88 de împrumuturi. Motivele sunt multiple: cauze medicale, care sunt cele mai numeroase, plata taxelor şcolare pentru copii sau nepoţi, cumpărarea de bilete de tratament, izolarea termică a apartamentului, nunta copiilor sau a nepoţilor etc. Am avut cereri şi de împrumuturi de 60 de lei. Vă daţi seama unde au ajuns pensionarii?”, ne-a mai spus domnul Hâncu.

282 de restanţieri

Tot de la preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor am aflat că sunt pensionari care, la scurt timp după ce fac împrumuturile, vin şi se plâng că nu mai au de unde să plătească.

„Avem 282 de restanţieri. Suma pe care trebuie să o recuperăm de la ei este de 250.000 de lei. Dar banii se recuperează pentru că se pune poprire pe pensie sau, în cel mai rău caz, plătesc giranţii. La poprire se ajunge doar după ce discutăm cu oamenii, după ce căutăm soluţii etc. Dar acestea sunt cazuri excepţionale”.

„Noi acordăm, în perioada 15 – 30 ale lunii, zilnic, între 80 şi 100 de împrumuturi. În prima parte a lunii solicitările sunt mai puţine. Dacă cererile vin după 15 ale lunii, atunci împrumutul se acordă în aceeaşi zi. Avem şi cazuri speciale, oameni care nu sunt membri de trei luni şi vin să solicite împrumuturi, şi primesc împrumutul în aceeaşi zi. Noi îi înţelegem pe oameni şi încercăm să le venim în ajutor”. 

Fie că iau bani pentru medicamente, pentru întreţinere sau pentru a-şi ajuta copii, pensionarii gălăţeni au găsit un sprijin real la Casa de Ajutor Reciproc. De fapt, se ajută unii pe alţii. E singurul mod în care pot merge mai departe.

Citit 989 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.