Doctori fără arginţi

Doctori fără arginţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Centrul de Analize Medicale al Arhiepiscopiei Dunării de Jos Funcţionează numai din fondurile Arhiepiscopiei * Între 1 martie 2009 şi 1 martie 2010, s-au consumat 60.380 lei pentru susţinerea activităţii Policlinicii fără plată... *

În vremuri tulburi, când alocaţiile bugetare, inclusiv cele pentru asistenţă socială, se reduc, în Biserică - din bănuţul văduvei şi al săracului - se face filantropie. La Dunărea de Jos, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian, se asigură şi servicii medicale gratuite. Nu de ieri, de azi, ci din anul 2004.

„Cu ajutor de la Dumnezeu şi cu susţinerea creştinilor noştri, în mod constant, am reuşit din 2004 să oferim unui număr important de credincioşi anumite servicii medicale. Asigurăm trei categorii de servicii medicale: consultaţii de medicină generală, consultaţii şi tratamente stomatologice şi efectuarea, în propriul laborator clinic, a unor analize hematologice şi biochimice”, ne-a spus diacon Ionuţ Căşuneanu,  responsabil cu activitatea cabinetelor medicale (din Galaţi) din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Amenajat în cadrul Aşezământului Filantropic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Galaţi, Centrul de Asistenţă Medicală „Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian” este mâna care oblojeşte rănile celor mai necăjiţi semeni din comunitatea gălăţeană.

„În general, se adresează cabinetului nostru creştini şi necreştini care nu beneficiază de nicio formă de asistenţă medicală.  Sunt oameni care fie că au ieşit din plata şomajului, fie nu beneficiază de nicio formă de asistenţă socio-medicală sau sunt semeni care nu au lucrat niciodată. Neavând asigurare medicală, ni se adresează nouă şi atunci le acordăm serviciile medicale pe care ni le solicită, desigur, în măsura în care avem acel serviciu în competenţa noastră”, ne-a spus doamna Alexandra Catrinoiu, asistent medical în cadrul centrului.

De la deschiderea amintitului centru şi până în prezent, multe au fost durerile pe care le-au oblojit cei trei medici şi asistenta de la Cabinetul „Doctori fără  de arginţi Cosma şi Damian” din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Astfel, între 1 martie 2009 şi 1 martie 2010 au beneficiat de serviciile medicale ale acestui centru peste 1.500 de persoane, pentru care s-au realizat 2.789 de investigaţii medicale, ne spune diacon Ionuţ Căşuneanu. Aceste servicii medicale sunt în valoare totală de 60.380 lei, sumă susţinută în totalitate - cu purtarea de grijă a Înalt Prea Sfinţitului Casian - de Biserica de la Dunărea de Jos. 

Cum se desfăşoară concret aceste servicii? Organizat pe cele trei sectoare, întregul cabinet dispune de patru spaţii de la parterul Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi (la fostul Tribunal). Unul este rezervat consultaţiilor şi serviciilor de medicină generală şi aici serviciile şi sfaturile de specialitate sunt asigurate de doamna doctor Mioara Comănescu. Este la datorie miercurea şi vinerea, între orele 8.00 şi 10.00 şi de la începutul anului a oferit consultaţii şi sfaturi medicale pentru 885 de persoane.

Cabinetul stomatologic - foarte solicitat

Vizavi, la Cabinetul Stomatologic, slujeşte doamna doctor Viorica Culeşcă, medic stomatolog. Fiind marţi (doamna doctor are program şi joia, între orele 9.00 şi 12.00), medicul stomatolog ne-a explicat faptul că acest cabinet este unul foarte solicitat.

„Se adresează celor care au probleme de extracţie, de reparaţii de dinţi, chiar şi de reparaţii proteze. Pe lângă necăjiţii care ajung aici din tot oraşul, am avut pacienţi şi de la căminul de bătrâni din apropiere, de la aşezămintele de copii, inclusiv copiii noştri din cadrul celor două programe de asistenţă de la Aşezământul Sf. Vasile cel Mare”. Ca la orice cabinet de acest fel, totul este cu programare, dar nu sunt refuzate urgenţele...”, ne-a spus dr. Viorica Culeşcă.

Fără susţinerea Casei de Sănătate

În laboratorul Policlinicii fără plată se lucrează zilnic, după un program bine stabilit, ne explica doamna Alexandra Catrinoiu, asistenta medicală de la Cabinetul „Doctorilor fără de arginţi”. Dimineaţa sunt recoltate analizele, iar între orele 10.00 şi 15.00, se analizează şi se prelucrează rezultatele.

Există şi asistenţă de laborator asigurată de doamna medic laborant Dana Tutunaru, şefa Laboratorului din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.

Laboratorul din cadrul Centrului de Asistenţă Medicală (în general, întreg cabinetul) are şi el o misiune strategică. Previne şi constată starea  de sănătate a celor mai necăjiţi semeni din comunitatea gălăţeană. Le face analizele, le oblojeşte rănile, fără ca vreun serviciu să fie susţinut de Casa de Asigurări de Sănătate. Şi e clar că  eventualele prescripţii medicale trebuie suportate din bugetul celor necăjiţi sau de comitetele parohiale.

Ce nu am spus este că cei trei medici şi asistenta, la un loc, primesc simbolic un salariu mediu, redus şi el cu 25 la sută, ceea ce înseamnă că fiecare primeşte lunar aproximativ 200 de lei.

E clar că în cea mai mare parte, munca acestor doamne este una de voluntariat şi ea este pusă - din dragoste de semeni şi de Dumnezeu - în slujba vieţii.

Bine ar fi dacă legislaţia noastră ar permite sprijinirea, măcar în parte, a serviciilor acestor cabinete. Care la Dunărea de Jos funcţionează din milostivirea lui Dumnezeu şi a Doctorilor Săi fără de arginţi. 

Citit 2352 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.