Trecerea în rezervă a unui număr mare de cadre din Jandarmeria Galați și-a arătat efectele din plin în ultimul an, punându-și amprenta și asupra numărului misiunilor, și asupra modului în care s-a reușit acoperirea cu personal a planului de intervenții.
Numărul misiunilor jandarmilor, inclusiv în ceea ce privește prezența în stradă, aproape s-a înjumătățit, scăzând sub 5.000, în condițiile în care deficitul de personal este de aproape 25 la sută.
Un nou an, cu un context geo-politic foarte dificil după pandemia care a schimbat cumva structura misiunilor forțelor de ordine, a fost încheiat cu greu de Jandarmerie. Plecările masive din sistem, la pensie, ale multor cadre care îndeplineau stagiul minim au adâncit criza de personal, făcând dificilă acoperirea schemelor de intervenție pentru asigurarea ordinii publice, fie individual, fie în cooperare cu alte instituții. Deficitul se aproprie de 25 de procente, cele mai mari probleme fiind la structurile din nordul județului, care acoperă un areal extins, cu un ridicat potențial criminogen.
"Deficitul de încadrare la nivelul Inspectoratului se situează la 24,87 la sută, acest lucru fiind cauzat, în principal, de trecerea în rezervă cu drept de pensie a unui număr considerabil de cadre militare. Din cauza acestui aspect, înregistrăm dificultăți în asigurarea misiunilor de ordine publică și a celor de pază și protecție instituțională, mai ales la nivelul Detașamentului 4 Jandarmi Tecuci și al Plutonului 2 Jandarmi Târgu Bujor", a precizat col. Florin Simionel, inspectorul-șef al Jandarmeriei Galați.
Criza de oameni a fost cumva "îndulcită" de calitatea dotărilor, nu și de numărul acestora. Cu câteva vehicule noi, jandarmii au mai reușit să salveze situația și să suplinească întrucâtva lipsa de personal. La acest moment, gradul de înzestrare cu autovehicule este de 49,48 la sută din necesar, jumătate dintre ele având sub 50.000 km.
Misiuni și amenzi, la jumătate
În comparație cu anul 2021, când Jandarmeria a raportat peste 7.000 de misiuni, la finele anului 2022 instituția a tras linie și a numărat un total care nu depășește 5.000. Mai exact 4.994 de misiuni de ordine publică au fost executate anul trecut, majoritatea dintre acestea, 3.812, fiind de menținere a ordinii publice, în cooperare cu Poliția Națională. "Pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a ordinii publice în cooperare cu poliția, Jandarmeria Galați a asigurat în medie șase jandarmi pe zi pentru constituirea patrulelor mixte, fiind executate 1.700 de patrule mixte în mediul urban și 663 în mediul rural. Pe lângă patrulele mixte, în cadrul misiunilor de menținere a ordinii publice au fost constituite și 790 patrule de jandarmi, care au acționat conform solicitărilor IPJ Galați", a mai punctat șeful jandarmilor gălățeni. Cifrele sunt net inferioare celor din 2021, când numai acest gen de misiuni s-a executat de peste 5.880 de ori, iar numărul declarat de jandarmi implicați zilnic în patrule cu poliția era de 12. Alte 336 de misiuni duse la îndeplinire în 2022 au fost de asigurare a ordinii publice la competiții sportive, manifestări cultural-artistice sau religioase, în creștere ușoară față de anul anterior. 44 a fost numărul misiunilor speciale în care jandarmii au fost solicitați să asigure suport la descinderile structurilor Anticorupție sau din zona combaterii Criminalității Organizate. Și numărul sancțiunilor aplicate de jandarmi s-a redus cu mai mult de jumătate. De la peste 4.500 de contravenții constatate în 2021, în 2022 s-au contabilizat puțin peste 1.900 de astfel de abateri, majoritatea în zona de tulburare a ordinii și liniștii publice sau a normelor de conviețuire socială. Dintre acestea, puțin peste 1.100 au fost sancționate cu amenzi.