Onuţ Atanasiu: ”Doar 10–5 la sută vor lua bacalaureatul”

Onuţ Atanasiu: ”Doar 10–5 la sută vor lua bacalaureatul”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe camerele web s-a putut observa că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au scris nimic * Doi eliminaţi: unul pentru că i-a sunat telefonul, altul pentru culoarea pixului *

Experimentul „Big Brother” din cadrul sesiunii de toamnă a bacalaureatului pare să-i fi mai potolit pe candidaţii care intenţionau să fraudeze examenul. Cu toate acestea, ieri, la proba de matematică, la centrul de la Grupul Şcolar Metalurgic, pentru că aici nu au fost instalate camere web, un elev s-a folosit  de telefonul mobil.

„Comisia a reuşit să-l prindă, deoarece în timp ce butona pe sub bancă, a dezactivat profilul silenţios, iar mobilul a sunat, dându-l de gol”, ne declară preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat Onuţ Atanasiu.

Celălalt eliminat este de la centrul de la Grupul Şcolar Sf. Maria. Deşi regulamentul scrie clar că elevii sunt obligaţi să folosească culoarea albastră pentru scrierea tezelor la bacalaureat, acesta a scris cu pix negru. La predarea lucrărilor, supraveghetorii s-au sesizat şi i-au anulat teza.

Subiecte grele pentru restanţieri

Profesorul de matematică Romeo Zamfir ne-a declarat că subiectele la matematică (disciplină la care au susţinut proba majoritatea dintre candidaţi) au fost destul de grele pentru restanţieri:

„La subiectele pentru matematică-informatică se poate lua foarte greu nota 5.00. Dacă nu ai învăţat, nu te poţi prezenta la examen să zici că-l treci. În schimb, la cele pentru filiera tehnologică, nota de trecere se poate obţine ceva mai uşor. Dar nu ştiu cum s-au descurcat candidaţii, ţinând cont că sunt restanţieri”.

Acelaşi lucru ni l-a confirmat şi inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu:  „Ne-am uitat la candidaţii din sălile în care au fost instalate camere web. Erau liniştiţi, de parcă se rugau la mănăstire. Stăteau cu foile în faţă şi nu scriau nimic. Mă tem că vom avea doar 10 –15 la sută promovabilitate în această sesiune”, mai spune Onuţ Atanasiu.

Dintre cei 2.111 candidaţi înscrişi s-au prezentat la proba de ieri 1.857, 254 fiind absenţi.

Mâine, va avea loc ultima probă a sesiunii a doua de bacalaureat, cea la o disciplină la alegere a profilului şi specializării, iar duminică 5 septembrie, se vor afişa rezultatele şi se vor depune cererile de contestaţii.

Roxana Artene Penciu   

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 1615 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.