Mărul discordiei pentru elevi şi „băieţi deştepţi”

Mărul discordiei pentru elevi şi „băieţi deştepţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din această toamnă, peste 60.000 şcolari gălăţeni devin „clienţi” într-o afacere de 1,75 milioane lei * Deşi fermele gălăţene au capacitatea de asigura necesarul de mere, până în prezent nimeni nu le-a băgat în seamă * Criterii de selecţie în favoarea marilor importatori * Livezile româneşti pentru activităţi şcolăreşti, livezile din Spania sau Polonia pentru afacerile „oamenilor mari” *

Mărul pe care elevii ar trebui să-l găsească pe bancă, din toamna acestui an, în cadrul programului „Fructe în şcoli” are toate şansele să devină un… măr al discordiei între producătorii autohtoni, consiliile locale, şcoli şi ministere.

Astfel, în timp ce producătorii de mere gălăţeni s-ar aştepta ca necesarul de fructe să fie asigurat din producţia locală, se pare că s-au găsit deja „băieţi deştepţi” care să tragă sforile şi în această afacere. Nici nu ar fi de mirare, în condiţiile în care, numai la nivelul judeţului Galaţi, vorbim de contracte estimate la 1,75 milioane lei.

Vitamine cu fonduri grase

Din datele Inspectoratului Şcolar Judeţean gălăţean rezultă că de programul „Fructe în şcoli” ar trebui să beneficieze 62.600 de şcolari şi preşcolari gălăţeni. Aceştia ar trebui, de la 1 noiembrie, să primească timp de 93 de zile câte un măr aducător de vitamine.

Dar pe lângă vitamine, în joc este vorba şi o sumă mare de bani, atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul UE. Asta pentru că programul „Fructe în şcoli” este, în fapt, rezultatul unei iniţiative la nivel european de încurajare a unei alimentaţii sănătoase.

La noi, cadrul legislativ a fost fixat, în luna martie a.c., prin OUG nr.24/2010, iar în ultima şedinţă de Guvern, săptămâna trecută, s-a adoptat şi schema de aplicare pentru anul şcolar 2010-2011.

Ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, a făcut cunoscut că pentru fructele ce vor ajunge pe banca elevilor s-a alocat un buget de 13,4 milioane lei, din care 9,7 milioane euro sunt fonduri europene, iar diferenţa este asigurată din bugetul naţional.

Valoarea zilnică de achiziţie a unui măr a fost fixată prin OUG nr.24/2010 la 0,3 lei şi se pare că ea a rămas neschimbată, deşi ea ar fi trebuit reactualizată în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor.

Aici trebuie precizat că limita valorică trebuie să acopere integral preţul de achiziţie a fructelor, inclusiv TVA-ul, cheltuielile de transport, de depozitare şi distribuire.

Toate acestea au crescut din martie şi până în prezent, prin urmare, dacă limita valorică rămâne aceeaşi, nu ne rămâne decât să concluzionăm că mărul elevilor din toamnă va fi mai mic decât cel gândit în primăvară…

Mere cu „portret robot”

Surprinzător este că, deşi programul „Fructe în şcoli” ar trebui să fie un stimulent şi pentru producţia locală, până în prezent nici Ministerul Agriculturii, nici Ministerul Educaţiei nu au cerut din teritoriu o estimare a producţiei de mere. Dacă ar fi făcut acest lucru ar fi aflat, de exemplu, că în judeţul Galaţi, dintr-un total de 808 hectare de livezi, 293 de hectare sunt cultivate cu meri.

Din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi rezultă că producţia estimată pentru acest an este de 1.850 tone, din care o bună parte ar putea acoperi necesităţile de consum ale elevilor gălăţeni.

Mai mult, livezile din judeţ sunt plasate în localităţi precum Matca, Munteni, Galaţi, Lieşti etc., ceea ce asigură o acoperire uniformă a teritoriului şi ar putea fi puncte de aprovizionare pentru şcolile din zonele limitrofe.

Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple dacă ne uităm în Ordinul nr.85/2010 privind aprobarea „Specificaţiilor tehnice pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a fructelor în şcoli”.

„Portretul robot” al merelor eligibile în proiect ar fi următorul: „merele trebuie să fie întregi, sănătoase, spălate, fără materii străine vizibile, fără urme de atacuri de boli şi dăunătorii, fără umiditate externă în exces, fără miros sau gust străin, să reziste la transport şi manipulare”.

Mai mult, merele ce ajung la elevi ar trebui ambalate şi inscripţionate cu denumirea produsului, furnizorul, lotul etc.

„Cea mai mare problemă ar fi, la o adică, cea legată de staţiile de sortare şi spălare, instalaţii de care, deocamdată, nu dispun în general decât fabricile de conserve. Dar noi considerăm că dacă merele s-ar achiziţiona de la producătorii gălăţeni, s-ar putea găsi o soluţie şi în ceea ce priveşte sortarea şi spălarea”, ne-a declarat Violeta Nanu, directorul general al DADR Galaţi.

La rândul său, Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe Matca nu consideră aspectele tehnice drept probleme de nedepăşit: „Noi lucrăm şi livrăm legume pentru supermaketuri. Deci nu cu sortarea este problema.  Problema e că unii au interes să aducă marfa de afară, nu să o ia de la noi…”

Producătorii locali, scoşi din joc?

Afacerile ce se pot derula în jurul programului „Fructe în şcoli”, chiar şi la nivel local, nu sunt deloc neglijabile. Fie şi la vechiul preţ de achiziţie de 0,3 lei/măr, la nivelul judeţului Galaţi, corespunzător zecilor de mii de „clienţi” de pe băncile şcolii, vorbim de o sumă de 1,75 milioane lei. Şi se pare că deja sunt persoane interesate să intre pe fir.

„Până în prezent nu am avut nici o solicitare, o estimare, din partea ministerului. Noi am solicitat Ministerului Agriculturii să fie folosită producţia internă, însă am primit doar un răspuns evaziv. Se pare că şi aici se doreşte aducerea de mere de afară, prin firme ale «băieţilor deştepţi» care să facă aranjamente cu primăriile”.

„De unde să vină marfa? Din Polonia, Bulgaria, Turcia, Spania, R.Moldova, numai de la noi nu… Dar asta nu-i chiar o noutate, doar aşa s-a întâmplat şi cu importurile de roşii… În loc să fie sprijiniţi producătorii locali, ei sunt de regulă îngropaţi prin afaceri care mai de care mai dubioase”, a precizat preşedintele Asociaţiei Legume Fructe Matca.

De altfel, problema importurilor de produse în condiţii mai mult decât controversate este una dintre cele ce vor fi ridicate pe parcursul protestelor de astăzi, organizate de agricultorii gălăţeni în faţa Prefecturii.

Unii cu educaţia, alţii cu profitul

DADR Galaţi şi-a manifestat tot interesul pentru a sprijini producătorii gălăţeni să intre în programul „Fructe în şcoli”. „DADR Galaţi va insista ca pentru acest program să se achiziţioneze producţia de mere din judeţul Galaţi cu prioritate. Numai în cazul în care producţia de mere din judeţ nu acoperă necesarul pentru program, abia atunci este normal să se apeleze la alte judeţe sau, eventual, subvenţii”, a declarat Violeta Nanu.

Directorul general al DADR Galaţi a mai precizat că va prezenta la nivel ministerial, chiar dacă nu vor fi solicitate, datele privind producţia internă de mere. Când? Pe4ntru că anul şcolar mai are puţin şi începe.

Ca o ironie a sorţii, în timp ce producătorii autohtoni se întreabă dacă vor apucă să vândă măcar un măr din producţia locală, ministrul Agriculturii a precizat că programul „Fructe în şcoli” va cuprinde şi nişte forme adiacente de educaţie, precum vizita elevilor la fermele pomicole sau legumicole, prezenţa la activităţi gen „Ziua Recoltei” sau plantări de pomi.

Or, dacă merele pe care le vor găsi pe bănci ar putea proveni nu din livezile din România, ci din cele din Spania, Polonia sau Tanganica, vor pleca elevii în vizită acolo?

Grafică design: Florin Novac

Citit 2121 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.