Nici 16 la sută promovabilitate!

Nici 16 la sută promovabilitate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procentul extrem de mic confirmă faptul că cele mai multe nereguli au loc în timpul supravegherii * Anul trecut în aceeaşi sesiune s-a înregistrat un procent de peste 48 la sută * La „Racoviţă”, niciun restanţier n-a promovat  * „Radu Negru”, Grupul Şcolar din Bereşti, Grupul Şcolar „O. Caledoniu şi „Traian”  - unităţile cu cele mai slabe rezultate * Pedagogicul şi Seminarul se pot lăuda că au 100 la sută, dar cu un singur candidat prezent la examen *

Rezultatele dezastruoase din această sesiune de bacalaureat confirmă faptul că şansele de fraudarea a examenului au fost de data aceasta minime. Aşa cum s-a mai spus deja, în urma unui sondaj realizat printre absolvenţii promovaţi în prima sesiune, s-a constatat că cele mai multe nereguli s-ar fi făcut la supraveghere.

Tocmai de aceea, conducerea ISJ a avut curajul să întreprindă un experiment, introducând regula „Big Brother” la bacalaureat. Candidaţii din trei centre au fost permanent monitorizaţi cu camere web, astfel că n-au putut nici măcar să sufle o vorbă.

În celelalte şase centre a domnit cam aceeaşi atmosferă, lumea fiind destul de speriată de decizia ISJ-ului de a realiza un bacalaureat corect. Procentul  este cel mai mic din istoria bacalaureatului la Galaţi - 15,44 la sută (din calculele noastre, încât ieri nu am putut contacta pe nimeni de la ISJ). 

Comparat cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut – peste 48 la sută - demonstrează că, într-adevăr, neregulile cele mai multe provin din supravegherea defectuoasă.

Promovaţi nici cât degetele de la o mână

Cea mai cumplită situaţie pare să fie la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, unde niciunul dintre cei cinci restanţieri nu a reuşit să promoveze, aceasta fiind instituţia cu promovabilitate zero în sesiunea de toamnă, aproape inacceptabil, având în vedere că este una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ.

Nici la celelalte licee cu ştaif nu s-a înregistrat promovabilitate bună: 2 din 5 au luat examenul la Cuza, 12 din 25 la Economic, 2 din 5 la „Spiru Haret” şi 2 din 8 la „Calistrat Hogaş”.

Dacă aşa stă situaţia la liceele bune, urmează să vă spunem care e situaţia la cele industriale.

„Radu Negru” a înregistrat doar 3,12 la sută promovabilitate, doar 3 din cei 96 de elevi prezenţi fiind consideraţi reuşiţi. Grupul Şcolar din Bereşti nu e departe: 3,33 la sută, un singur candidat din 30 de prezenţi la probe obţinând notă de trecere.

La „Ovid Caledoniu” din Tecuci, cu 2 din 55 de candidaţi reuşiţi, procentul ajunge la 3,63, în timp ce la „Traian” sunt reuşiţi 4,32 la sută (7 candidaţi promovaţi din 162).

Promovabilitate sub 10 la sută s-a mai înregistrat la „Metalurgic” Liceul Particular „Concord” Tecuci, Industrial Tecuci, Tg. Bujor, „Saligny”, Tudor Vladimirescu, Auto şi „Moţoc”.

Ca găina, cu mărgica

Promovabilitate de sută la sută s-a obţinut doar în cazul celor două unităţi care au avut numai câte un candidat prezent la examen: Pedagogicul şi Seminarul Teologic. De altfel, elevul de la Seminar a obţinut cea mai mare medie din această sesiune – 8.51. 

Urmează contestaţiile

În cursul zilei de ieri, s-au depus contestaţiile, iar numărul lor va fi probabil foarte mare, având în vedere cota minimă istorică de promovabilitate. Pe 9 septembrie urmează să se afişeze rezultatele finale, când vom afla dacă procentul a mai urcat semnificativ sau nu.

Rezultatele proaste, nefardate de anul acesta constituie dovada vie a ceea ce deja se ştie, dar fără să se ia nicio măsură: bacalaureatul este un examen inadecvat pentru nişte elevi intraţi la liceu fără măcar să fi promovat examenul de clasa a VIII-a. 

Este clar pentru toată lumea că examenul ar trebui să aibă altă structură pentru liceele tehnologice, faţă de cele teoretice. Lucrul acesta se întâmplă peste tot în Europa. Numai la noi, mai marii învăţământului se încăpăţânează să facă schimbări contra vântului.

Pe de altă parte, e adevărat că generaţiile de acum nu mai învaţă, dar vina este a noastră, a adulţilor, pentru că noi facem regulile jocurilor.

Rezultatele pe judeţ le puteţi găsi pe site-ul http://bacalaureat.edu.ro/2010/rapoarte_sept/.

Citit 1970 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.