Cumpărături de toamnă, venim!

Cumpărături de toamnă, venim!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu un strugure şi cu o gutuie nu se face toamnă, dar cu toate câte s-au strâns pe tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale simţim parcă Ziua Recoltei apropiindu-se din nou. Kilogramul de gutui de Voineşti costa ieri 4 lei, dar se găseau fructe parfumate, numai bune de pus la fereastră şi la 3 lei.

Preţul strugurilor porneşte de la 2,5 lei kilogramul şi ajunge până la 4,5 lei, în funcţie de soi şi de mărimea boabelor de pe ciorchini. Cine n-a mai fost în piaţă de vreo săptămână-două, se va trezi în mijlocul unei invazii de mere.

Avem şi de unde alege: de la goldenul de 2 sau 3 lei, până la ionatanul sau „botul de iepure” de 2, 5 lei kilogramul. S-a îmbogăţit şi oferta de pere, cu fructe mari şi frumoase, care costă 4,5 sau 5 lei. Piersicile fac 3,5 lei, iar nectarinele 4 lei.

Prunele, mai puţin pretenţioase, nu costă mai mult de 1 leu. Peste toate puteţi adăuga nişte afine de cultură, care se dau la 12 lei. Cătina e 10 lei punga. De ce 10 lei pentru fructele unei plante care creşte uneori şi pe marginea uliţelor? Numai cine şi-a întins mâinile printre crengile cu ţepi deşi şi tari poate înţelege pe deplin!

Şi legume sunt din belşug. Varza albă costă 1,5 lei kilogramul, iar cea roşie, dublu. Cartofii, tot 1,3 sau 1,5 lei. Apoi, vin vinetele de maxim 2 lei kilogramul, gogoşarii de 3,5 lei kilogramul.

Ardeiul gras e 2 lei, iar kapia fac 4 lei kilogramul. Vă aşteptaţi să se ieftinească roşiile? Nici noi, aşa că nu ne-am mirat să vedem că cele de salată costă tot 4 sau 4,5 lei, şi că doar cele de bulion se mai dau cu 2 sau 2,5 lei.

Castraveţii sunt 2,2 lei, iar conopida, 5 lei. Usturoiul s-a ieftinit pe alocuri (13 lei) şi s-a scumpit prin altele (16 lei). Ceapa cu foi galbene se vinde tot cu 1,5 lei kilogramul, cea albă cu 2 lei, iar cea lunguiaţă şi ceva mai puţin iute, „de apă” e 5 lei. Am mai văzut şi dovlecei de 1 leu sau de 2 lei kilogramul, morcov de 1,5 lei şi păstăi de 4 lei.

Nu putem să ne plânge că n-avem de unde alege. Bani să fie şi braţe vânjoase care să care sacoşele, fie şi până la portbagajul maşinii personale!

Citit 831 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.