Dezastrul „Mogoşoaia” - Privind peste ape, înapoi…

Dezastrul „Mogoşoaia” - Privind peste ape, înapoi…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 10 septembrie 1989, la ora 8.00, din portul Galaţi urma să plece nava de călători Mogoşoaia, către comuna tulceană Grindu, aflată la câţiva kilometri aval de Galaţi. La bordul navei se aflau 255 de persoane, din care 246 pasageri şi nouă membri ai echipajului, un număr superior capacităţii navei, respectiv de 160 de locuri.

După manevrele de ieşire din port, pe timp de ceaţă, nava a fost lovită în bord de o pereche de barje care făceau parte dintr-un convoi bulgăresc format din împingătorul „Peter Karamincev”.

Nava de pasageri s-a scufundat la scurt timp după ce a fost lovită. Au fost 16 supravieţuitori, printre care şi un băieţel de numai 4 ani, Eugen Malihen, care s-a salvat datorită unui bidon de plastic gol, de care s-a agăţat. Acum, Eugen Malihen este marinar fluvial.

La 21 ani de la tragedie, dosarul Mogoşoaia nu s-a finalizat. Imediat după tragedia din 1989, rudele victimelor şi Navrom (companie deţinătoare a navei Mogoşoaia) au deschis proces împotriva întreprinderii de navigaţie BRP Bulgaria, firmă care deţinea împingătorul care a produs tragedia pe Dunăre.

În 1993, Curtea Supremă de Justiţie le-a dat câştig de cauză reclamanţilor, fixând despăgubiri pentru părţile vătămate în valoare de până la 80.000 de lei (vechi).

În plus, comandatul bulgar al împingătorului, Gheorghi Petrov Anghelovschi, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru distrugere. Comandantul nu a efectuat, însă, decât două luni de detenţie, după care a plecat în Bulgaria.

Reprezentanţii Navrom au continuat procesul solicitând reactualizarea despăgubirilor acordate companiei, iar după mulţi ani de judecată, instanţele au dat câştig de cauză părţii române.

Totuşi, pentru punerea în execuţie a sentinţei (care impune plata de către BRP Bulgaria a sumei de 1,2 milioane dolari) s-a deschis un nou proces la Tribunalul din Sofia. Juriştii Navrom spun însă că nici în acest moment nu s-a pus în executare sentinţa.

Citit 2287 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.