Toată lumea vrea vile pe mal!

Toată lumea vrea vile pe mal!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Românul nu-i ca neamţul: întâi taie, apoi măsoară!”, spune inginerul Coşovliu * Primăria a comandat un studiu *

Am mai scris despre (in)stabilitatea Falezei, care, iată, înghite încet-încet babalele de la malul fluviului (FOTO 2), am scris şi despre dezastrul de la Complexul Francezi, distrus în urma crăpării terenului în locul în care cândva era o vale naturală de scurgere, desfiinţată de… avântul construcţiilor din comunism.

Am scris despre construcţiile pe piloni, deci mai scumpe. Dar vom şti exact dacă şi cât mai ţine Faleza în faţa presiunii a noi şi noi construcţii ridicate cu sârg în anii debandadei de după Revoluţie?

Primăria a demarat realizarea unui studiu privind stabilitatea Falezei, a falezelor de fapt. Sarcina a fost primită de vechiul proiectant al tuturor blocurilor şi complexelor comerciale gălăţene, SC Proiect SA, fostul Institut de Proiectări Judeţene.

Aici l-am întâlnit pe cel care nu putea lipsi din echipă. Este vorba despre dr. ing. Octavian Coşovliu (FOTO 3), mare specialist în domeniu. Timp de peste trei decenii s-a dedicat unor astfel de studii, scoţând chiar, în 1984, în colaborare cu ing. Vladimir Dianu, volumul ştiinţific „Fundarea pe loessuri şi pământuri loessoide”.

De la dumnealui am aflat că este vorba despre o echipă complexă de cercetare: un colectiv de specialişti alcătuit din două grupe, grupa Bucureşti şi grupa Galaţi. Grupa Bucureşti cuprinde Institutul de Proiectări Transporturi Auto Navale şi Aeriene – IPTANA Bucureşti şi Institutul de Construcţii Bucureşti. Grupa Galaţi înseamnă Institutul de proiectări PROIECT SA.

În afară de studiile geotehnice, va fi realizat şi un studiu prealabil privind tendinţele de locuire de pe platforma Galaţi şi ceea ce se întâmplă jos, la baza Falezei, a precizat cunoscutul specialist gălăţean.

„Fiecare îşi aduce contribuţia sa şi se adună într-un studiu general, care fixează soluţii pe zone. Pentru că pentru fiecare zonă este necesar să adoptăm o soluţie tehnică”.  

Este prea devreme pentru o concluzie, dar inginerul crede că s-a procedat pe dos: „Toată lumea vrea acum să facă vile pe Faleză… Foarte frumos, numai că, mai întâi de toate, neamţul – noi nu suntem nemţi! – măsoară! După ce măsoară, face ceea ce noi nu facem niciodată: verifică.  Apoi taie. Noi facem invers: noi tăiem întâi şi ne întrebăm oare de ce s-o fi întâmplat chestia asta”.

Specialistul ne-a spus că studiile geotehnice vor fi făcute de Proiect SA, dar a existat şi varianta de a se apela şi la inginera Margareta Bălan, specialistă în domeniu. Am discutat deci şi cu specialista gălăţeană, implicată de câteva decenii în studiul pământului gălăţean. Dar mai înainte am vorbit cu cel care conduce execuţia studiului, ing. Mircea Chiriac, directorul general al SC PROIECT SA.

De la specialiştii consultaţi am aflat ce probleme de stabilitate are Faleza – şi nu numai! - şi care ar putea fi soluţiile.

(va urma)

Citit 2117 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.