An şcolar în linişte şi pace

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modificarea calendarului Bacalaureatului şi a celui de la Evaluarea Naţională este cât se poate de bine-venită, consideră directorii de şcoală, mulţumiţi că orele nu vor mai fi bulversate în mijlocul semestrului al doilea.

Conform noilor metodologii de organizare a examenelor, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se vor desfăşura în luna iunie, când mai sunt doar două săptămâni de şcoală. Elevii din anul terminal vor încheia cursurile mai devreme şi se vor concentra doar asupra examenelor.

Gabriela Chiru, directoarea adjunctă a Colegiului Economic „Virgil Madgearu”, spune că noul calendar al Bacalaureatului „e foarte bun”. Altfel, s-ar fi perturbat orele în mai multe perioade ale anului: în februarie, în aprilie şi în mai, atunci când erau programate probele de competenţe.

„În plus, organizarea presupunea un efort suplimentar nu doar pentru cadre didactice, dar mai ales pentru elevi, care ar fi trebuit să se concentreze şi asupra celorlalte materii de studiu. E mult mai bine că probele sunt comasate într-o perioadă mai scurtă de timp”, ne-a mai spus, şi în calitate de părinte al unui elev de clasa a XII-a, profesoara Gabriela Chiru.

Încadrările, bulversate?

Totuşi, cum elevii din clasele terminale încheie anul ceva mai devreme decât colegii lor (pe 10 iunie, la clasa a VIII-a, şi pe 27 mai, la clasa a XII-a), Ministerul Educaţiei a avut de furcă în ceea ce priveşte încadrarea cadrelor didactice care predau la aceste clase. Ca urmare, a trimis precizări suplimentare. Astfel, aceşti profesori îşi vor completa norma didactică din luna respectivă cu activităţi la examene.

„Nu se bulversează încadrările, pentru că, în locul orelor, profesorii vor face alte activităţi. Nici practica elevilor nu va fi afectată, deoarece o vom decala în timpul semestrului”, ne-a precizat directoarea adjunctă de la „Economic”.

Gabriel Enache, directorul Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, apreciază, la rândul său, că reprezentanţii ministerului au ţinut cont de propunerile venite din şcoli şi, în consecinţă, au renunţat la examenele organizate în mijlocul semestrului.

„În ultimele două săptămâni, profesorii vor participa la asistenţă, vor face ore de pregătire suplimentară la bacalaureat sau vor avea alte atribuţii, de exemplu, verificarea cataloagelor. Aşa era, de altfel, şi în urmă cu câţiva ani, când, pentru o parte dintre elevi, anul şcolar se termina mai repede”, ne-a declarat directorul de la „Cuza”.

Totuşi, în acest moment, nu se ştie în ce măsură cadrele didactice care, în luna iunie, îşi completează norma cu activităţi la examene vor mai fi remunerate în cadrul comisiilor de Bacalaureat, respectiv de Evaluare Naţională.

Citit 752 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.