Cine încasează ilegal bani de la stat?

Cine încasează ilegal bani de la stat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 48 de gălăţeni au încasat, necuvenit, 80.000 de lei sub formă de indemnizaţie de creştere a copilului * Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale a formulat plângeri penale împotriva a 9 dintre aceştia * S-au recuperat, deocamdată, 30.000 de lei * Zvonuri în curs de verificare despre avocaţi şi notari gălăţeni care ar încasa sume necuvenite *

În august, şi-au încasat drepturile de indemnizaţie de creştere a copilului aferente lunii iulie, prin AJPS, 4.295 de gălăţeni. Din nefericire, nu toţi erau îndreptăţiţi să o facă.

Verificări şi plângeri penale

„Am demarat o acţiune în cadrul căreia am comparat propriile noastre baze de date cu cele ale Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (AJPS) şi ale Agenţiei Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă (AJOFM)”.

„Am constatat că 136 de persoane figurau ca fiind în concediu de creştere a copilului, dar erau şi în bazele de date ale celorlalte instituţii, ca angajaţi activi”.

„În cazul a 88 dintre aceste persoane, dubla înregistrare a fost o greşeală, probabil a contabililor angajatorilor. Gălăţenii respectivi se aflau într-adevăr în concediu şi nu obţineau niciun alt venit din activităţi profesionale”, a precizat directorul-coordonator al AJPS, Olimpia Ralea (FOTO).

S-a dovedit, de asemenea, că alte 48 de persoane obţinuseră venituri din prestarea de activităţi profesionale şi deci încasaseră indemnizaţia pentru creştere a copilului în mod necuvenit. AJPS a depus deja plângeri penale la Judecătoria Galaţi împotriva a nouă dintre aceste persoane.

Valoarea prejudiciului

În prezent, AJPS a recuperat 15.000 de lei din totalul de 80.000 de lei pe care cei 48 de gălăţenii care au încasat drepturi necuvenite trebuie să îi returneze.

Potrivit Olimpiei Ralea, Administraţia de Finanţe va recupera în perioada imediat următoare 30.000 de lei, urmând ca şi restul banilor să se întoarcă în conturile statului mai devreme sau mai târziu.

Jurişti fără onoare?

Tot potrivit Olimpiei Ralea, AJPS are informaţii în curs de verificare cu privire la mai mulţi gălăţeni care exercită meserii liberale – notari şi avocaţi - şi care ar încasa simultan şi în mod evident, ilegal şi indemnizaţii de creştere a copilului şi venituri obţinute din activităţi profesionale.

Directorul AJPS a precizat că va oferi informaţii oficiale în acest sens în cazul în care verificările instituţiei vor proba existenţa acestor situaţii de fapt.

Citit 2089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.