Cei patru elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri", coordonaţi de profesorul de fizică Dan Voiculescu, care au câştigat faza naţională a Concursului şcolar "EU - CONEXUS. Think Smart, Create Green" 2023, la categoria de vârstă 14-16 ani, au fost răsplătiţi cu Premiul al III-lea la etapa internaţională, care s-a desfăşurat online.
La nivel naţional, concursul a fost organizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar etapa internaţională, de Alianţa "EU - CONEXUS", consorţiu din care fac parte mai multe universităţi din Europa. Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă, 12-14 şi 14-16 ani, lansându-le elevilor provocarea de a-şi transforma şcoala într-o clădire verde şi sustenabilă sau de a transforma o zonă a oraşului într-una inteligentă.
Cei patru elevi gălăţeni, care ne-au reprezentat cu cinste la nivel internaţional sunt Ştefan Poteraşu, Alin Pepelea, Sergiu Nistor şi Medeea Constantin.
Tinerii gălăţeni au propus un proiect de modernizare a Falezei Dunării cu lucruri care să constituie şi o atracţie pentru turişti, dar şi să producă şi să folosească energie verde, să protejeze mediul în mod inteligent şi să dea locului un aspect parcă de film SF. Culmea e că profesorul lor coordonator, Dan Voiculescu, ne-a declarat şi când elevii au câştigat faza naţională (din 100 de echipe înscrise iniţial), dar şi acum, după ce s-au întors cu Premiul al III-lea internaţional, că ideile lor pot fi puse în practică de municipalitate nu cu foarte mulţi bani, dar cu deschidere de minte. Dan Voiculescu, recunoscut pentru proiectele sale în care implică elevii, la nivel naţional, fiind profesor Merito, a declarat pentru "Viaţa liberă" că va solicita o audienţă la primarul Ionuţ Pucheanu pentru a-i expune pe larg ideile tinerilor.
Un robot, construit de ei, care să cureţe selectiv Faleza, dale care generează electricitate, în loc de asfalt, bărci cu hidrogeneratoare, sălcii care curăţă apa, pavilioane care eliberează oxigen, copaci luminiscenţi, bucătărie sustenabilă sunt numai câteva dintre ideile cu care cei patru elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri" i-au uimit pe profesorii care au făcut parte din juriu şi care le-au transmis că "merită multe aplauze" pentru modul în care au prezentat şi au argumentat ideile.
"Concursul s-a desfăşurat online, fiecare echipă având camera deschisă şi a fost o oportunitate, pe lângă aceea de a învăţa, să tragem cu ochiul la sistemele educaţionale şi bugetul altor ţări, ceea ce a fost foarte interesant. Cel mai mult m-au surprins echipele din Franța, care, în loc de camera obişnuită de la laptop, au folosit un sistem de camere 360° ce dădeau zoom in şi se focusau automat pe persoanele care vorbeau.
Eu am sugerat echipei mele să facem proiectul despre Dunăre, nu doar datorită faptului că era un obiectiv turistic, ci şi pentru că se potrivea cu motto-ul EU-CONEXUS «Developing Innovative Solutions for Smart Urban Coastal Sustainability». Dacă aş avea un sfat pentru elevii care doresc să participe la concursuri de acest tip, aş zice: «Uneori nu ți se cere tot ce s-ar dori de la tine. Trebuie să dai dovadă de interes activ în domeniul în care te implici»", ne-a spus despre minunata experienţă inginerească unul dintre tineri, Ştefan Poteraşu.