Modernizarea Falezei propusă de elevii gălăţeni, premiată la nivel internaţional

Modernizarea Falezei propusă de elevii gălăţeni, premiată la nivel internaţional
Evaluaţi acest articol
(37 voturi)

Cei patru elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri", coordonaţi de profesorul de fizică Dan Voiculescu, care au câştigat faza naţională a Concursului şcolar "EU - CONEXUS. Think Smart, Create Green" 2023, la categoria de vârstă 14-16 ani, au fost răsplătiţi cu Premiul al III-lea la etapa internaţională, care s-a desfăşurat online.

La nivel naţional, concursul a fost organizat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, iar etapa internaţională, de Alianţa "EU - CONEXUS", consorţiu din care fac parte mai multe universităţi din Europa. Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii de vârstă, 12-14 şi 14-16 ani, lansându-le elevilor provocarea de a-şi transforma şcoala într-o clădire verde şi sustenabilă sau de a transforma o zonă a oraşului într-una inteligentă.

Cei patru elevi gălăţeni, care ne-au reprezentat cu cinste la nivel internaţional sunt Ştefan Poteraşu, Alin Pepelea, Sergiu Nistor şi Medeea Constantin.

Tinerii gălăţeni au propus un proiect de modernizare a Falezei Dunării cu lucruri care să constituie şi o atracţie pentru turişti, dar şi să producă şi să folosească energie verde, să protejeze mediul în mod inteligent şi să dea locului un aspect parcă de film SF. Culmea e că profesorul lor coordonator, Dan Voiculescu, ne-a declarat şi când elevii au câştigat faza naţională (din 100 de echipe înscrise iniţial), dar şi acum, după ce s-au întors cu Premiul al III-lea internaţional, că ideile lor pot fi puse în practică de municipalitate nu cu foarte mulţi bani, dar cu deschidere de minte. Dan Voiculescu, recunoscut pentru proiectele sale în care implică elevii, la nivel naţional, fiind profesor Merito, a declarat pentru "Viaţa liberă" că va solicita o audienţă la primarul Ionuţ Pucheanu pentru a-i expune pe larg ideile tinerilor.

Un robot, construit de ei, care să cureţe selectiv Faleza, dale care generează electricitate, în loc de asfalt, bărci cu hidrogeneratoare, sălcii care curăţă apa, pavilioane care eliberează oxigen, copaci luminiscenţi,  bucătărie sustenabilă sunt numai câteva dintre ideile cu care cei patru elevi de la Colegiul Naţional "Costache Negri" i-au uimit pe profesorii care au făcut parte din juriu şi care le-au transmis că "merită multe aplauze" pentru modul în care au prezentat şi au argumentat ideile.

"Concursul s-a desfăşurat online, fiecare echipă având camera deschisă şi a fost o oportunitate, pe lângă aceea de a învăţa, să tragem cu ochiul la sistemele educaţionale şi bugetul altor ţări, ceea ce a fost foarte interesant. Cel mai mult m-au surprins echipele din Franța, care, în loc de camera obişnuită de la laptop, au folosit un sistem de camere 360° ce dădeau zoom in şi se focusau automat pe persoanele care vorbeau.

Eu am sugerat echipei mele să facem proiectul despre Dunăre, nu doar datorită faptului că era un obiectiv turistic, ci şi pentru că se potrivea cu motto-ul EU-CONEXUS «Developing Innovative Solutions for Smart Urban Coastal Sustainability». Dacă aş avea un sfat pentru elevii care doresc să participe la concursuri de acest tip, aş zice: «Uneori nu ți se cere tot ce s-ar dori de la tine. Trebuie să dai dovadă de interes activ în domeniul în care te implici»", ne-a spus despre minunata experienţă inginerească unul dintre tineri, Ştefan Poteraşu.

Citit 6290 ori Ultima modificare Luni, 15 Mai 2023 10:05

14 comentarii

 • postat de Zap
  Joi, 11 Mai 2023 10:32
  109.166.132.***
  "dale care generează electricitate, în loc de asfalt"


  Lol
  Solar roadways? Asta e cea mai imbecila idee de luat banii de la fraieri.
  0
  0
 • postat de Aurica
  Miercuri, 10 Mai 2023 15:57
  109.131.209.***
  Cai verzi pe pereți și dale fotovoltaice pe care să se odihnească câinii cu covrigii primarului în coadă la umbră celor 2 milioane de copaci plantați de Florica Pâslaru pe faleză sub domnia lui Dumitru Niciolae.
  0
  0
 • postat de magis
  Miercuri, 10 Mai 2023 14:58
  89.121.200.***
  Felicitari trupei de la Peda, respect domnului Voiculescu - cel mai tare profesor!
  0
  0
 • postat de dragos
  Miercuri, 10 Mai 2023 13:29
  217.63.67.***
  la galati pucheanu a inventat raul de beton! pe aleea de la Puri... ce verdeata
  0
  0
 • postat de Tecucean
  Miercuri, 10 Mai 2023 11:17
  109.166.131.***
  Un mare BRAVO elevilor !
  Să fim mândri de ei, vor frumos, modern.... Şi nu vor betoane.

  Păcat că primăria şi primarul Galaţiul betonează tot ce prinde.
  0
  0
 • postat de cineva
  Miercuri, 10 Mai 2023 11:15
  193.231.148.***
  Cui sa ii fie rusine draga comentatorului care a postat primul? toti adultii care acum s-au tampit au fost si ei candva tineri cu gandire limpede si suflet curat, dar la un moment dat au fost siliti sa faca tot felul de compromisuri nu neaparat ca sa supravietuiasca, dar sa isi ajute familiile fata de care au o enorma raspundere. Fii si tu mai putin defensiv, pentru ca in viata nu trebuie sa pornesti de la premisa ca oamenii sunt rai, altfel asa iti va merge toata viata.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 10 Mai 2023 11:10
  5.13.218.***
  Asa cum Primaria Galatz a construit podul peste dunare si tunelul doar.. avioane de hatie SCUMPA!
  avem si pasarelele suspendate... mai bine se intitulau pasarelele! Apoi Asfalt puchi gara Tango... si Cash ar fi facut curatenie in vaca Holshtaina ce inghite banul public mai ceva ca bibanii aia de 2 metri din amazon! Ce pot sa spun: De catunul Galatz numai de bine!
  Pleaca si ultimile serii de meseriasi! La 25 de Ron ardeiul gras... prefer sa nu mai aduc bani de acasa pe langa salariu... si 14 Ron MC de apa kk nal FARA D!
  Ura si la avion... sau daca nu poti te faci avion.... de nervi cand ai prea multi prosti, hoti si inculti si nu te poti multiplica sa le tii piept!
  Mult succes pentru cei ce raman... din pacate nu au pentru ce sa se sacrifice... doar sa alerge dupa cormorani ca unii ce mai cred in Haur si ate fansme rosii alu' ala cel tampit!
  0
  0
 • postat de Gigel
  Miercuri, 10 Mai 2023 08:44
  5.13.147.***
  Tinerii isi doresc sa traiasca mai bine si intro lume mai buna si mai curata doar declarativ. Ma uit imprejur si vad fooarte multi tineri care isi arunca chistoacele, ambalajele de la ce mananca, servetelele pe jos, la cativa metri de cosurile de gunoi, daca se pune o banca sau se amenajeaza un parculet se grabesc sa il deseneze sau sa rupa. De ce? Pentru ca parintii lor fac la fel si daca vreti exemple mergeti pe langa gardurile scolilor unde parintii isi asteapta odoarele si va convingeti cata mizerie pot lasa in urma.
  0
  0
 • postat de Ady
  Miercuri, 10 Mai 2023 07:06
  109.102.62.***
  Succes!
  0
  0
 • postat de Vise
  Miercuri, 10 Mai 2023 05:51
  5.13.172.***
  Vrabia malai viseaza si țiganul praz! Teoretic e frumos, poate ca asta a fost si motivul marelui premiu, practic...." când ne-am trezit era dimineata"
  0
  0
 • postat de paloma
  Marți, 09 Mai 2023 23:27
  5.13.169.***
  Si cand ne-am trezit, era dimineata !!!...

  In afara de dalele fotovaltaice (care costa o avere) restu' sunt fantasmagorii pubere !!!
  0
  0
 • postat de Noi
  Marți, 09 Mai 2023 21:38
  5.13.172.***
  Care proiecte la nivel national? Poate le enumerați...deoarece nu prea s-a auzit de ele.Vorbe, nimic concret!
  0
  0
 • postat de Ivascu G.
  Marți, 09 Mai 2023 21:00
  89.39.81.***
  Cand esti tanar umbli cu capul in nori, visezi multe vrabii, numai ca ca ele se prabusesc repede, din cauza ca nu raspund criteriilor de eficienta si cost.
  Vorba lui CTP, "generatia FTV".
  0
  0
 • postat de sa va fie rusine
  Marți, 09 Mai 2023 20:44
  89.39.81.***
  tinerii doresc sa traiasca intr-o lume mai buna. sint destepti, au o gindire limpede si corecta. ei doresc sa fie bine si lor si altora....acum intram in lumea adulta, a celor ce ocupa functii in administrarea publica, de partid, de functii in institutii bugetare, in politie, justitie, tot aparatul asta birocratic de stat care inghite bani cu nemiluita. si ei doresc sa fie bine. ...doar lor. si te miri ca acesti tineri vor continua invatarea in alte tari. acolo se vor dezvolta ca oameni normali, valoarea le va fi recunoscuta. de ce vor pleca? pentru ca sint fugariti de non valori ajunsi la un nivel de orice alt criteriu in afara de competenta, valoare, bun simt, o gindire pentru mai bine........astora de acum de fapt le e frica ca tinerii vor afla adevarul despre ei.....si ii gonesc.....
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.