Casa bolilor mintale

Casa bolilor mintale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În anul 2009, reparaţii şi modernizări în valoare de 4.190.000 lei, iar în acest an zero lei!... * Una este socoteala cu Casa de Asigurări de Sănătate, alta este realitatea: 950 de pacienţi trataţi în afara contractului de servicii medicale *

În vremurile acestea grele din sistemul de Sănătate, să mai fii şi pacient al Spitalului de Psihiatrie e nebunie curată. Nu trebuie să te lupţi numai cu prejudecăţile din jur, ci şi cu dificultăţile din instituţia de specialitate.

Dincolo de zidurile celor trei secţii ale Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi, situaţia este gravă, pentru că bolile mintale macină astăzi mulţi români, iar standardele noastre în tratarea acestor bolnavi sunt departe, foarte departe de cele din Occident.

Mai puţine locuri şi secţii decât în 1877

La Galaţi, avem realitatea crudă a celor aproximativ 500 de pacienţi gălăţeni cu boli mintale care, lunar, ajung la tratament la amintitul aşezământ. Spitalul gălăţean are 235 de paturi în cele trei secţii de psihiatrie, fiecare a câte 75 de locuri, plus 10 locuri pentru copii.

Oferta este întotdeauna mică faţă de numărul celor care au nevoie de astfel de îngrijiri medicale.

În anul 1877, anul înfiinţării acestui aşezământ, situaţia era alta. Pe atunci, spitalul avea şase secţii - medicină internă, chirurgie generală şi maxilo-facială, dermato-venerice, psihiatrie adulţi şi neuropsihiatrie infantilă.

Actuala organizare datează din martie 2003, când au fost desfiinţate şi centrele de cronici de la Găneşti, Vârlezi şi Nicoreşti şi, după cum vedeţi, este mai restrictivă decât cea de acum peste o sută de ani.

Cum e posibil să rezolvi totuşi problemele şi să îţi faci treaba în astfel de condiţii? „Printr-o bună colaborare cu cei doisprezece medici ai spitalului şi i-am inclus aici şi pe cei doi medici din cadrul Centrului de Sănătate Mintală, ne-a spus doamna Doina Sandu, manager interimar al aşezământului.

Apoi, există o bună preocupare a medicilor pentru alinarea durerilor sufleteşti ale pacienţilor cu boli mintale, pentru că numai cu dăruire şi dragoste situaţia poate fi ţinută sub control într-un astfel de aşezământ de tratare a bolilor mintale. Nu în ultimul rând, o bună gestionare a problemelor administrative”.

Incidenţa bolilor mintale bate înţelegerile... contractuale!

În vremuri de maximă sărăcie, când bugetele se măsoară şi se  reduc, când lipsurile stau pe capul românilor, în acest spital datoriile vechi sunt ţinute sub control, graţie măsurilor luate de autorităţile guvernamentale din ultima lună.

„S-au achitat restanţele, dar temerile rămân, fiindcă atât fondurile pentru partea medicală, cât şi pentru cea administrativă - alimentaţie, materiale de igienizare şi altele - sunt asigurate doar până la sfârşitul lunii octombrie, a continuat managerul spitalului”.

„Nu înregistrăm obligaţii de plată faţă de furnizorii de servicii, dar sperăm ca  la rectificarea ce urmează să se aibă în vedere asigurarea cheltuielilor - medicale şi administrative - pe ultimele trei  luni ale anului în curs”.

„În plus, datorită solicitărilor de până acum, avem neacoperită contravaloarea îngrijirilor medicale pentru aproximativ 950 de cazuri, bolnavi mintal care au beneficiat de serviciile noastre”.

Servicii care nu au fost prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări, se înţelege, nici achitate, pentru că incidenţa bolilor mintale bate, la români, înţelegerile... contractuale. La amintitul aşezământ gălăţean, suma acestor servicii neonorate faţă de spital este în acest moment  de  2. 500.000 lei.

Anul acesta, fără reparaţii şi modernizări

Cam aşa stă situaţia cu bugetul Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” din Galaţi pe anul în curs, deşi nu am spus că tot anul ăsta nu s-a alocat niciun leu pentru investiţii sau reparaţii capitale.

„Am beneficiat însă în anul 2009 - teoretic, tot an de criză -  de o sumă importantă pentru reparaţii şi modernizări. Cu cele 4.190.000 lei, fonduri primite de la Ministerul Sănătăţii, am reparat două corpuri de clădire: secţia ˝Psihiatrie I bărbaţi˝ şi corpul administrativ, am montat centrala termică, am refăcut gardul spitalului, dar mai avem de făcut şi alte lucrări la fel de necesare...”.

De puţin timp şi acest spital a trecut în subordinea Primăriei Galaţi. Aşa că, problemele pe care le are vor intra şi ele în grija edililor locali. E nevoie de reabilitarea reţelei termice, a celei de apă caldă şi apă rece, a reţelei de gaz metan.

Sunt necesare schimbarea tâmplăriei, a acoperişului la Secţia „Psihiatrie III”, ar trebui montat un sistem monitorizat de supraveghere a bolnavilor, plus sistemul informativ, ne pune în temă doamna economist Doina Sandu, un  manager dinamic şi bine pus în temă cu problematica spitalului la care lucrează de vreo douăzeci de ani.

Spitalul de Psihiatrie n-a ieşit cu nimic negativ în evidenţă în această perioadă grea pentru Sănătate, datorită unei conduceri eficiente, care s-a chinuit să găsească mereu soluţii pentru problemele curente.

Comunitatea ar trebui să găsească şi ea soluţii pentru a-l sprijini în aceste vremuri dificile şi pentru instituţie şi pentru bolnavii, din ce în ce mai mulţi, internaţi la „Elisabeta Doamna”.

Citit 1160 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.