Cei patru mucenici de la Niculițel

Cei patru mucenici de la Niculițel
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cândva, în secolul al IV-lea, 36 de dreptcredincioși întru Iisus au fost executați la Noviodunum, Isaccea de astăzi. Nu se cunoaște perioada exactă, pentru a se deduce din ordinul cui și pentru ce au fost condamnați, se presupune însă că asta se întâmpla înainte de creștinarea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, pe vremea când soldații romani îl adorau pe Sol Invictus (Soarele Neînvins) și prigoneau orice altă credință.

În septembrie 1971, o ploaie torențială a săpat într-o stradă principală din Niculițel și a scos la iveală ruinele unei bazilici din cărămidă, sub care se aflau două încăperi ale unei cripte. Săpăturile arheologice au adus la lumină o raclă din lemn în care se aflau osemintele a patru bărbați cu capetele tăiate, mâinile încrucișate pe piept și cu umerii spre Apus - semn clar al apartenenței creștine. Pe pereți se aflau inscripțiile "Martirii lui Hristos" și "Zoticos, Attalos, Kamasis, Filippos", având deasupra crucea monogramată (Hr).

În încăperea de dedesubt s-au mai găsit, amestecate, oasele altor doi bărbați necunoscuți, cu siguranță și ei martiri. Pe o lespede este scris "Aici şi acolo (se află) sângele (vlaga) martirilor".

Martirionul de la Niculițel este unul dintre cele mai frumoase și mai bine păstrate din întreaga lume. În prezent, situl arheologic a fost excavat în întregime și este deschis pentru vizitare.

Moaștele martirilor au fost strămutate la Mănăstirea Cocoș, iar pe 4 iunie este zi de pelerinaj.

 

Citit 849 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Iunie 2023 16:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.