Monografii gălăţene. Rogojeni - satul „bogat” doar în țânțari

Monografii gălăţene. Rogojeni - satul „bogat” doar în țânțari
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Așezat pe luncă, între pârâul Horincea și Prut, la granița cu Republica Moldova, satul Rogojeni este component al comunei Suceveni. Izolată de căile principale de comunicație rutieră, localitatea pare adormită între veacuri, deși străzile principale au fost asfaltate și șanțurile laterale au fost betonate.

Pe vremuri, ocupația principală a locuitorilor era pescuitul: când Prutul se umfla primăvara, apele furioase intrau prin privaluri în bălțile Leahu și Pochina, extrem de importante pentru înmulțirea peștilor sălbatici. Braconajul la curent electric, plasele monofilament, neglijența localnicilor și seceta provocată de schimbarea climei au dus la secarea parțială a Leahului și la îmburuienarea Pochinei.

Satul este atestat documentar în 1502.

Singurul personaj cultural notabil este scriitorului poporanist Spiridon Popescu, autor al mai multor lucrări de proză scurtă, printre care "Rătăcirea de la Stoborăni", care descrie modul în care s-a desfășurat revolta țărănească de la 1907 în satul Rogojeni. O altă lucrare de interes pentru modul în care descrie percepția țărănimii tradiționale asupra modernizării țării de la începutul secolului al XX-lea (și în particular asupra marii expoziții de la 1906) este intitulată "Moș Gheorghe la expoziție".

În ziua de azi, domeniul de activitate preponderent este agricultura, care, din cauza fărâmițării proprietăților agricole, se menține în cea mai mare parte la un nivel de subzistență. Satul este "bogat" doar în țânțarii - despre care pescarii spun că sunt "cât caii" - de pe malul Prutului.

Citit 4029 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iulie 2023 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.