Absolvenții gălăţeni nu mai sunt tentați de ajutorul de şomaj

Absolvenții gălăţeni nu mai sunt tentați de ajutorul de şomaj
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În ultimii ani, tot mai puțini absolvenți gălățeni de școli gimnaziale sau profesionale, de liceu, de învățământ postliceal sau universitar se înscriu în evidența AJOFM Galați ca persoane în căutarea unui loc de muncă

Îi putem numi "șomeri de vară", pentru că apar imediat după absolvire. În 2022, s-au înregistrat numai 603 absolvenți, de peste trei ori mai puțini decât în 2018. Conform directorului executiv al AJOFM Galați, Marius Nicula, această scădere ar putea fi determinată de efectele generate de pandemie, de apariția unor noi tipuri de muncă (on-line, la domiciliu sau telemuncă), dar și de cuantumul foarte redus al indemnizației de șomaj, de numai 299 de lei pe lună.

Absolvenții gălățeni ai instituțiilor de învățământ din promoția 2023 se pot înregistra în evidența AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire. Făcând acest lucru, ei vor beneficia de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

Conform directorului AJOFM Galați, Marius Nicula, prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Când începe termenul de 60 de zile și ce facilități sunt la angajare

Pentru absolvenții de liceu promoția 2023, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data absolvirii. În cazul persoanelor care au corigențe și nu au situația încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susținerii și promovării examenului de corigență.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la AJOFM și, în acest termen, se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data încadrării. Plata se efectuează în două tranșe: prima, după încadrare, iar a doua, după cele 12 luni. De la 1 martie 2023, valoarea ISR este de 598 de lei.

Pentru absolvenții de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susținerii și promovării examenului de licență/disertație (promoția 2023).

Unde se face înregistrarea absolvenților și ce acte sunt necesare

Înregistrarea absolvenților ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galați, str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci, str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, bl. A2, parter și la sediul ALOFM Târgu Bujor, str. Eremia Grigorescu nr. 28, în a căror rază teritorială își au domiciliul absolvenții.

Documentele necesare pentru înscriere sunt actul de studii și actul de identitate, ambele în original.

Absolvenții de peste 16 ani care, în cele 60 de zile de la data absolvirii, nu au reușit să-și găsească loc de muncă pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj egală cu 50% din valoarea ISR, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Documentele necesare sunt tot actul de identitate și cel de studii, în original.

Nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care au depășit termenul de înscriere de 60 de zile și cei care, la data solicitării, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ.

De peste trei ori mai puțini absolvenți înscriși anul trecut, față de 2018

Directorul executiv al AJOFM, Marius Nicula, ne-a prezentat statistica înscrierilor pe ultimii cinci ani. După cei 1.919 absolvenți înscriși în 2018, au fost 1.064 în 2019 și 1.246 în 2020. Apoi, numărul s-a "prăbușit": 873 în 2021 și 603 în 2022 - cea mai mică cifră.

"Tendința ultimilor ani este una de evidentă scădere și ar putea fi cauzată de mai multe aspecte. În primul rând, efectele generate de pandemie, constând în limitarea deplasărilor, accesul nu foarte facil la noi locuri de muncă, dar și în apariția unor noi tipuri de contracte și forme de muncă: munca on-line, munca la distanță sau telemunca. În al doilea rând, a apărut o modificare legislativă care condiționează acordarea indemnizației de șomaj prin sintagma «nu a fost admis și nu urmează o formă de învățământ». Fără îndoială că și cuantumul redus al indemnizației de șomaj, de 299 lei/lună, este considerat neatrăgător de mulți dintre absolvenți. Iar unii ar putea considera greoaie procedura de acordare a indemnizației de șomaj, care presupune pregătirea unor documente și depunerea a două dosare: într-o primă etapă, înregistrarea în termen de 60 de zile, iar în cea de-a doua, procedura de stabilire și acordare a indemnizației de șomaj".

Nu în ultimul rând, o posibilă cauză a tendinței de scădere a înregistrărilor la AJOFM este faptul că o mare parte din tinerii absolvenți au identificat avantajele mobilității, alegând astfel să-și continue studiile sau să lucreze în alte zone ale țării sau în alte țări. Acest lucru a devenit deja o realitate pentru foarte mulți dintre români, indiferent de vârstă.

Citit 3194 ori Ultima modificare Luni, 24 Iulie 2023 06:48

7 comentarii

  • postat de Nicu de la Căzănești
    Luni, 26 Iunie 2023 17:47
    198.8.85.***
    Fernando de la Caransebeș in varianta AJOFM.
    Nu-i vede nimeni pe acești domni veritabili?!
    0
    0
  • postat de in comparatie, il sustin
    Luni, 26 Iunie 2023 17:34
    89.39.81.***
    unii zic ca-i pnl. el zice acum ca e apolitic....i-a luat locul lui cezar, psd. e bun, cunoaste cum creste griul, porumbul, sfecla rosie si gogosarii, asta e greu sa sti....mie chiar imi place cum e imbracat si chiar a schimbat porcaria aia de poza cu pixul pe hirtie si cu ochii in hirtii. are hirti
    0
    0
  • postat de Jdjfhfhff
    Luni, 26 Iunie 2023 13:25
    51.179.40.***
    Ce a omis băiatul ăsta să spuna e că in Galați nu mai sunt absolventi ca pe vremuri. Dacă va uitați pe demografia Galațiului o să intelegeti că ajofm nu are nici o treabă, nici un merit și cu atât mai puțin mediul economic local. In 30 de ani a plecat din județul Galați o populatie (mai ales tineri
    0
    0
  • postat de Silviu.D
    Luni, 26 Iunie 2023 08:52
    46.97.176.***
    Rog frumos pe cei de la Viata Libera sa revizuiasca acea aplicatie Android,pe care o au si care merge din ce in ce mai lent...
    0
    0
  • postat de Flash123
    Luni, 26 Iunie 2023 08:27
    146.70.103.***
    Tipul asta, n-are o treaba..
    In primul rând, ținuta, nu te poți afișa in cămașă de scandal domnule fermier sef..
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 25 Iunie 2023 23:47
    5.13.169.***
    Este o institutie INUTILA 95%! Demult trec pe acolo, si o "duamna" ma intapina cu traditionalul cretinoid: CINE V-A TRIMIS!??? FOAMEA! Nici nu m-a bagat in seama... ca si cum pleaca ma... acasa! Am reusit in alta parte. Acum si-au mai schimbat atitudinea...

    DAR... CV real reprezinta CE AI FACUT
    0
    0
  • postat de Nicusor
    Duminică, 25 Iunie 2023 21:23
    5.13.133.***
    Daca este asa de bun in ale agriculturii plus este doctorand, în ultimul an, tot la ”Dunărea de Jos”, pe partea de agronomie, DE CE NU PROFESEAZA IN DOMENIUL in care se pare ca exceleaza prin ordin de ministru ? Ce legatura are AJOFM cu agricultura sau cu calculatoarele ? Sau trebuie sa mai incaseaz
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.