Poștașii, la un pas de declanșarea protestelor, din cauza salariilor mici și a locurilor de muncă nesigure

Poștașii, la un pas de declanșarea protestelor, din cauza salariilor mici și a locurilor de muncă nesigure
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nemulțumirile salariaților din Poșta Română tind să dea în clocot, iar declanșarea acțiunilor de protest pare mai degrabă o chestiune de "când", nu de "dacă"

În acest context, Adrian Tatu, președintele filialei Galați a Blocului Național Sindical (BNS) - organizație la care sindicatul din Poșta Română este afiliat, a prezentat, în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Galați, nemulțumirile salariaților pe care îi reprezintă.

Sintetizând, revendicările sindicaliștilor din Poșta Română vizează două aspecte-cheie: salariile și siguranța locurilor de muncă. "Peste 80% din cei 23.000 de angajați ai Poștei Române au salariul minim pe economie, respectiv, 3.000 de lei brut, adică 1.900 de lei net, fără vreo perspectivă de creștere. În plus, de aproape doi ani, în cadrul companiei s-au instalat teama și lipsa de speranță, începând cu angajații din aparatul central și continuând apoi cu cei din operațional, din rețeaua poștală teritorială, stări motivate de mesaje transmise de conducere precum că numărul de subunități poștale trebuie să se reducă, iar numărul de angajați trebuie să scadă cu aproximativ 10.000 de salariați", a spus Adrian Tatu.

Dialogul social este blocat de administrație

Sindicalistul gălățean a afirmat că dialogul social din companie lipsește cu desăvârșire și că orice demers legal al sindicatului (referitor la renegocierea obligatorie a contractului colectiv ori la stabilirea regulamentului de trecere la un sistem de salarizare predictibil pentru toți angajații) este blocat de administrație, care cere sindicatului să accepte că a fost consultat în legătură cu modificările de structură decise de consiliul de administrație în data de 4 noiembrie 2022, deși acest lucru nu s-a întâmplat. "De la acea dată de 4 noiembrie, când Consiliul de Administrație al Companiei Naționale Poșta Română a aprobat noua organigramă a companiei, fără ca, în prealabil, conducerea companiei să fi desfășurat procedura de informare și consultare a sindicatului, așa cum impun reglementările legale în vigoare, toate demersurile conducerii companiei, în relația ei instituțională cu sindicatul, au avut ca obiectiv încercarea de a-și acoperi propria decizie de nerespectare a procedurii de informare și consultare a salariaților, prin acțiuni dintre cele mai diverse", a spus liderul BNS Galați.

Poștași gălățeni cu peste 15 ani vechime, plătiți cu salariul minim

Adrian Tatu, care este și liderul sindicatului din cadrul Oficiului Județean de Poștă Galați, a prezentat pentru "Viața liberă" situația de la nivel local: "În județul Galați sunt aproximativ 500 de salariați, iar 80% dintre ei au salariul minim pe economie, 1.900 de lei net, plus tichetele de masă, de 30 de lei pe zi. Majoritatea salariaților au o vechime în sistem de peste 15-20 de ani, dar, cu toate acestea, nu câștigă mai mult de salariul minim".

În concluzie, conform liderului BNS Galați, revendicările salariaților din Poșta Română sunt: transparență și predictibilitate în actul managerial de la nivelul companiei, implementarea unui sistem de salarizare transparent și predictibil, orientarea activității managementului companiei și spre dezvoltarea firmei, nu doar spre reducerea cheltuielilor de personal prin concedierea salariaților.

Citit 2026 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2023 05:21

1 comentariu

  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 01 Iulie 2023 13:01
    5.13.169.***
    Nu va dau salariul mediu... PA! Vestul PUTE de locuri de munca! Toate incep de la 800E cu cazarea inclusa... in semisclaviea germana pana la..4000 Danemarka si Norvegia! Optiuni sunt! MOTIVATIA este! Ce mai asteptati! Acest stat retard nu merita sa le plati pensiile si furtul SPECIAL! Acestora le re
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.